Sunday, October 23, 2011

Sambal Paru



Assalamualikum....

Sambal paru adalah kegemaran LM sejak dari dulu lagi . Bila makan nasi lemak , sure cari sambal paru . Tapi...ramai je orang jual sambal paru yang keras macam apa tayar lori di goreng..haha. Nak kunyah pun tak boleh . Tanggal gigi di buatnya .


Menu ni , LM buat untuk lunch saja . Ringkas ...bagi penggemar paru , mari kita semak resipe sempoi LM . LM ni mana rajin nak masak benda yang susah -susah , semuanya mudah-mudah saja .


Resipe
Paru sekilo dicuci dan kukus...

untuk resipe ni..LM  cuma guna dalam semangkuk kecil saja .Tidak la sekilo .
cili merah 3 tangkai
cili api 5 tangkai
halia setengah inci
bawang merah 7ulas
bawang putih 2 ulas
asam keping 1
gula 
garam

Cara:
Goreng paru yang dah dihirs nipis dan direbus tadi .Gaul dengan garam dan kunyit. Blend cili dan bawang....tumis garing .masuk kan garam,gula dan asam keping.masukkan paru goreng tadi . Siap...


Mudah kan?

www.tips-fb.com

25 comments:

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

x penah makan...makan hati je

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

alaaa..xnak tgk dah..tp terbukak jgk menu tuk rini..hehe...
paru smbal bestnye...
tp klu beli kt cafe bwh ni keras gile..huhu..
sis..thumbs up!!!hehe

kakchik@ella said...Reply To This Comment

cuba buat paru goreng tempura. sedap dik ..

Ujang9897 said...Reply To This Comment

grrrr...

Nobita Sensei said...Reply To This Comment

sambal paru memang sedap, tapi setiap kali makan mesti migrain.

ghost writer said...Reply To This Comment

aiilar Lydia,sangat mengecurkan ayaq liuq kaum bujang macam Bisk jer...aduii

KAMIHIDUP said...Reply To This Comment

ya ALLAH, KAMI suka gila kot paru masak cmni, mak aiiiii, terliur, asal bukak entri kak LM je terliur, heeee. :)

iZzuDdin said...Reply To This Comment

peberet sy jugak!! =)

Woofer Storm said...Reply To This Comment

paru pulak..heheee paru pun tak mkn umi,serius..perut sy memlih skit,kalau main masuk je..abis la..umu pun jgn main redah je tau,tak nak ada entry msuk hosp pulak..tak suka3..beringat seblm kena umi^^

Citarasa Rinduan said...Reply To This Comment

alamak.........
mujur kak ayu diet..
hahahahha..
LARIIIIIIIIIIII

ps; rajin adik kak ayu sorang nie

cik cek said...Reply To This Comment

suka sgt makan sambal paru...:D

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

salam singgah

betul makan dengan nasi lemak best sangat....saya tak pernah buat lagi boleh try ni....

dah follow jom follow back
qhaifanurin.blogspot.com

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

best giler nampak sambal paru tuh.. saya suka wat sambal daging.. kalau buat sure makan nasi 3x tambah LM.. hahaha.. *diet oh diet*

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

wani makan paru yg garing je..hehe...kalo tak, tak bole telan...haha

exora said...Reply To This Comment

sedapnyer nampak...
tp saya x makan la paru,
dah cuba tp belum ble jd peberet lg..

shatooman said...Reply To This Comment

fuhh..baru2 ni mmg sgt gila2 makan paru goreng yg garing..setiap hari mesti pekena~ hmm..akak makan paru x pe..jgn daging..ingat tu..ekekeke

laskar pelangi said...Reply To This Comment

akak! peveret kot sambal paru ni haaa.best makan dengan nasi panas2;) heee=)

Rain said...Reply To This Comment

ganti paru-paru dengan ikan. haha. sorry sis, ubah menu lak.. tak biasa makn paru paru sebenarnya..

sambal tumis rain digemari adik2. kah3 padan muka dah terkena ayat pengasih rain masa rain masak ;P

(adik2 je la) mak kurang makan pedas.

diana said...Reply To This Comment

saya suka paru jugak..
ratah macam tu pun sedap..:)

dela said...Reply To This Comment

kalau kena cara masaknya memang sedap paru ni... :)

eiela said...Reply To This Comment

sedapnya...

Sunah Sakura said...Reply To This Comment

tayang lori? tayar lori ke kakak comot... :p

najihah sahami said...Reply To This Comment

woo..peberet mish nih!

❤ eyeme ❤ said...Reply To This Comment

hehe..saya pun suka sambal paru..paru goreng pn saya suka kak..raya aji nak dekat dah..byk la dpt stok paru nnt..

MaYa MustWany said...Reply To This Comment

adoii tiba2 terliur ..adoii kak LM mesti seje wat mas lapar..kih3.mas suka paru goreng (al maklum la pedas2 xtahan)..mak kalau buat mmg khas utk mas.kih3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...