Tuesday, May 3, 2011

Jadilah Pengguna Bijak



Assalamualaikum semua sahabat LM .
Takmo bebel panjang , cuma nak pesan satu isu je kat kalian . Pesanan buat LM juga sebenarnya ...sekadar mengingatkan diri sendiri . Sebenarnya ...dalam kieidupan seharian memang kita terdedah dengan banyak benda palsu . Antaranya barangan palsu . Cinta palsu takmo sebut lah ye dak ?


Okeh...meh kita teliti , kenapa ramai suka pakai barang tiruan ? Mudah je..sebab MURAH ! Okeh...jika benda tu adalah baju..mungkin boleh terima lagi la . Tapi jika ia adalah jenama bagi kosmetik misalnya..hati - hatilah wahai pengguna . Jangan kerana nak berlagak menggunakan jenama mahal , korang beli kosmetik tiruan yang boleh menghancurkan kulit muka korang yang sedia gebu tu . So...jangan pelik kenapa korang beli compact powder MAC RM20 dan kawan korang beli RM150 okeh...korang beli barang tiruan memang la murah .


Okeh..lagi satu bab kasut . Kalau korang selesa..teruskan . Tapi kalau LM..baik la benda tu mahal takpa . Bak kata orang alah membeli menang memakai . Siapa selesa gunakasut tiruan yang buat kaki melecet , burah dan buat kaki busuk berbau boleh teruskan...tapi LM masih rela beli mahal dan tahan lama serta selesa . 


Bab mainan pula ....ni satu lagi . Jika barang tu mahal..pastinya ia adalah dari plastik non toksik dan selamat untuk anak - anak kita . Jangan kerana kedekut...kesihatan anak - anak tergugat pula ! Bab telur..pandai lak korang takut termakan telur tiruan..hahaha..tu takyah sebut la kan ? 


Banyak lagi contoh barang tiruan lain...seperti handbag , baju dan sebagainya . Jika rasa berbaloi dan selamat digunakan..teruskan . Contoh yang LM bagi tu untuk korang fikir baik buruknya saja . Setakat baju tiruan tak jejas apa - apa pun nak beli . Bukan berpanau pun kan ? Handbag tiruan pun okeh je bagi yang minat . Jam tiruan , DSLR tiruan...semua ada . Tepuk dada tanya selera .

www.tips-fb.com

24 comments:

♥NuR SyAFiQah♥ said...Reply To This Comment

wahh..ade gaya macam pakar kesihatan ckp pon ade..hehehee


org kata alah membeli menang memakai..kan2

KAMIHIDUP said...Reply To This Comment

hati-hati juga dengan lelaki atau perempuan tiruan, dah banyak sekarang ni, heee. :)

akuanakpahang said...Reply To This Comment

Kalau barangan berjenama sangat tentu banyak barangan tiruan, beli aje cap ayam sah cap dpt ayam hehehe...

Cikgu Tie said...Reply To This Comment

kita memakai bukanlah untuk menunjuk-nunjuk tapi untuk kepuasan diri.hehehe...ada orang tak suka memakai barangan tiruan kerana tak mampu memberi kepuasan diri.
Cikgu Tie tak kisah asalkan berkenan di mata udah ler...tiruan ke tidak tak kisah pun.

JIJI YU said...Reply To This Comment

betol sis..alah mahal pon takpe kualiti tu..

Puteri Iqa Izyan said...Reply To This Comment

betull.. ramai yang suka beli barang tiruan. kalau baju ke, beg ke, boleh tahan lagi lah. tapi kalau mekap mmg serius bahaya.

p/s: ummi, sori lme tak singgah sini. mase limit sgt nk blogwalking. ni dah cuti sem boleh la singgah ^_^

Cik Ila said...Reply To This Comment

cik ila setuju! :)

ghost writer said...Reply To This Comment

yup..dari beli yang tiruan baik dapatkan yang bundle pon takper,janji ia original dan tahan.

shatooman said...Reply To This Comment

kalu bab pakaian, mmg x kesah pon pakai baju harga 10 hengget.. tp baju bundle bukan pilihan..bab kasut dan selipar, mmg suka beli yg ori.. sebabnya lebih selesa dan tahan lasak..barang2 lain bergantung kpd keadaan dan ekonomi..ekekeke.. kosmetik no komen~ ;p

sarah mohamad said...Reply To This Comment

saya kalau baju, handbag tak kisah kalau tiruan pun. tapi kalau mekap, taknak lah tiruan. nanti rosak muka.

bersama kak Es said...Reply To This Comment

ada juga tiruan yang lebih baik

KFC= Kentucky Fried Chicken
KFC = Kelantan Fried Chicken ( sedap dan ditanggung halal)
promote member wehhh. Kawan Kak Es tengah mengusahakan tapi mmg puas hati lah hehehe

kosmetik sangat bahaya jika tiruan*

mamawana said...Reply To This Comment

Bag dan jeans jenama tiruan laris jualan di Bandung. Tu yg best gi Bandung. Err! Mama tak pernah sampai lagi. Main kirim ajer kat kengkawan. Heeeee.......

Citarasa Rinduan said...Reply To This Comment

sangat setuju entry nie

dah satu jam ayu nak komen.. entah kenapa dgn line streamyx nie.. full bar.. tapi sangat2 mendukacitakan.
adakah ori?

entahlah..

sabor2

Kalamhati said...Reply To This Comment

salam adik..

kalau setakat handbag ngan kasut or jam tu ok lagi nak pkai yg tiruan..

tp kalau bab alat mekap or apa2 produk yg melibatkan kulit or kesihatan kita better hati2..lebih baik beli yg dermatological tested..beringat sebelum kena kan..btul tak?

waN Mohd Salim said...Reply To This Comment

hehhe maaf lah .. ps dah taruk akak kat episod senja .. akak jngan marah huhuhu .. bukan ps kacang lupe kulit .. but adik nih tak gune akaun fb satu tu .. huhuu nih tuko fb bru .. adik ade pon singgah kat sini .. tapi tak bagi tinggal jejak je

Jiejah Gorjes said...Reply To This Comment

sy sker beli beg tiruan!!! yg lain2 tu sy pasti kan yg ori terutama produk2 yg berkaitan skin kite.

ejulz said...Reply To This Comment

skang ni mudah.com je.. tp kene pandai memilih laa.. huHu.. tp bg ejulz lebih suka 1st hand drpd 2nd hand.. tapi pasal tiruan ni takut2 jugak kene tipu..

r-5 said...Reply To This Comment

wah LM ni memng pengguna bijak. hehe. salute sama lu beb! opps err..er. sorry klu bahasa tak mnyenangkan.=.=' hehe

kakchik@ella said...Reply To This Comment

kc pakai sume yg ori, takut nak pakai tiruan. tp kalo org len tak kesah pakai yg tiruan, pe salahnya. Bak kata penutup n3 adik .. Tepuk dada tanya selera.

nurul ain said...Reply To This Comment

moral of the story,jumpakai barang tiruan..ngeh3.. murah la, tpi tgok jugak macam mne pny barang...

najihah sahami said...Reply To This Comment

setujuuu ngn sis...mish pun kalau nk beli yg tiruan pikir dua kali. tp baik beli yg ori kalau bab barang mekap tu semua. xkena xpe. kalau dh kena menyesal xsudah. muka elok2 rata nnti jd cm kawah bulan. aihh

CIK TOM said...Reply To This Comment

betul yg akak LM ckp...kalau guna xori biasa xtahan lama..pastu xtahu pulak efek..cik tom mmg xpakai komestik yg xori..bahaya..entah pe la kandungan dalam tue..

Peri PiA said...Reply To This Comment

tu la,pia "jarang" beli brg tiruan

terpulang la individu

nur akhmar waheeda shafri said...Reply To This Comment

salam...di sini ay ada menjual handbag, wallet, jam original direct dari US....HARGA sangat2 murah dari butik....around 500-1200...berbanding butik yang berharga 3000 4000...dijamin 100 percent original...jika berminat boleh lawat page fb saya oristuffbizonline .. tq :)))

https://www.facebook.com/OriBizonline?ref=hl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...