Wednesday, May 11, 2011

Kuatkah Saya ?



Assalamualaikum...
Salam pagi Rabu buat semua . Sangat pagi buat LM yang berada di bumi Qatar yang semakin panas kini . Suhu sudah mencapai 44 degree celcius memang membuat diri terasa sangat bahang dan kepanasan terlampau . Belum lagi 50 kan ? hehe..sabar !


Apa yang mampu LM fikir saat ni tentang diri dan baby dalam kandungan . Mampukah LM menghadapi semua ini . Maksud LM cabaran dan dugaan yang akan datang . Perut semakin mebesar . Mengandung kali ini terlalu banyak dugaan . Selalu tak sihat dan rasa sangat tak selesa . Selalu berlaku infeksi , tekanan darah rendah , pitam dan bermacam lagi . 


Kuatkah LM untuk hadapi semua ini ? Rasa semakin tak kuat , semangat makin hilang . Memang saat ini rasa down dan hanya mampu berserah . Keputusan dari lab pun tak tau lagi tentang ujian - ujian yang dijalankan sabtu lalu . Apa yang LM tau , saat ini badan memang rasa sangat lemah , pening , nafas rasa sesak sedikit sehingga dada menjadi sakit . Penat dan sangat penat , tu je..huhu 


Pstt : Doakan baby dan LM sihat ye ?
www.tips-fb.com

35 comments:

Ujang9897 said...Reply To This Comment

wow..44..panasnya..

sabar LM.., makin kuat dugaan..LM akan jadi lagi kuat..=)

bersama kak Es said...Reply To This Comment

ujian sesuai dengan kemampuan kita. Adik kena kuatkan semangat. Ganjaran yang berganda2 utk ibu yang mengandung dan melahirkan anak.

"Apakah redha, hai golongan wanita, bahwasanya seorang wanita yang sedang hamil dari suaminya, yang telah dinikahi dengan halal (menurut syariat Islam), Allah memberikan pahala kepadanya sebagaimana pahala orang berjihad fisabilillah. Apabila ia merasa sakit untuk melahirkan anaknya maka ia mendapat pahala yang banyak sekali sehingga manusia tidak mengerti seberapa banyaknya pahala itu. Apabila telah lahir lalu disusui, bagi ibu itu setiap satu tegukan dari susunya Allah memberi dia pahala satu kebaikan. Apabila si ibu semalaman tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah."
(Riwayat Al Hassan bin Safwan, Thabrani Jan Ibnu As Sahir dan Salamah yang menyusukan Sayidina Ibrahim putera daripada Rasulullah).

Sabar ok..byk ingat ALLAH..hati pasti tenang :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

ujang-tq ujang..amin.mudah2-an akak kuat

JIJI YU said...Reply To This Comment

insyaallah..smoga sis dkurniakan kekautan luar biasa...

sarah-najwan said...Reply To This Comment

sabar LM...dugaan tu..
tok sah buat byk2 keje la..

bykkan rehat aje...

layan tv atau main tenet...
masak bagai2 xpyh buat..
kemas rumah pun hak simple2 ajo..

diri awk dan bby tu yg pentingnya..

nati da delivery..buatlah seme tu dgn jayanya...

Peri PiA said...Reply To This Comment

LM take care ya

pia doakan semua nya selmat dah sihat

LM kuat semangat

zalin onceitalk said...Reply To This Comment

semoga akak tabah mengharungi segala dugaan-Nya..

forever love said...Reply To This Comment

ummi banyakkan berehat ye.. minum air masak banyak-banyak....

jangan aktif sangat... makan ubt yg doc tue bagi taw...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

kak Es-terima kasih atas kata2 nasihat dr akak.adik hny mampu bergenang air mata dgn nasihat dan sokongan dr akak dan rakan2 semua.tq akak

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

jiji yuamin..tq jiji

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

sarah najwan-huhu..tq kak.mmg wat yg wajib jek ni.

Nor Suhaiza said...Reply To This Comment

hu3...
bnyakkan rehat...
jgn buat kerja berat2...
makan makanan yg bkhasiat...minum susu, banykkn protien, jgn lupa ambil buah2an...
jgn lupa follow up...
supplement@vitamin jgn lupa amik..
n jgn stress..
senyum selalu...

----fuhhh..2 je nasihat yg slalu saya bg kt pregnant mom msa posting kat klinik kesihtan ibu & anak dulu...

take care....
:)

deno said...Reply To This Comment

kesian kakak... kuat dugaan kakak ya kat sana... deno doakan kakak ccepat sembuh.. elakkan selalu kena panas ya kak.. sayang kakak! :))

Izan Ishak said...Reply To This Comment

LM...jaga diri dan bby baik2 ye. izan doakan LM akan terus kuat sampai saat melahirkan nnti...

Miza Yusof said...Reply To This Comment

ujian Allah. sabar ye LM. Jaga kesihatan diri dan juga baby. Jangan buat kerja berat-berat.

Fitri Senin said...Reply To This Comment

Take care LM..kuatkan semangat ye..

Kakzakie said...Reply To This Comment

Utk pengetahuan Lydia, di M'sia pun panas juga tapi takpun samapi 40 degree. Masa pregnant suhu bertambah panas sebab itu Lydia rasa lebih tak selesa lagi.

Sabar dan kuatkan semangat. Emosi berkait rapat dgn baby dlm kandungan. Jgn terlalu terdedah dgn sinar matahari. Duduk dlm bangunan....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

pia-tq pia sayang

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

zalin-amin..tq adik

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

atq-okey..ummi mkn ubat.takmo degil2,nnt atq marah..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

suhaiza-tq...haah la buah cam kurang ambik je skrg.tq ye..mmg ada skit stress 2 hr ni

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

deno-ye dik..akak mmg jarang kluar siang pun.tq adik

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

izan-tq izan...amin

Belalang Hijau said...Reply To This Comment

sabar sis sabar...dugaan menghadapai cabaran sebelum datang satu kemanisan tu...hee

Hishyamuddin said...Reply To This Comment

panas tu....sabar ye kak...insyaALLAH tak de ape2, semuanya ok la tu

KAMIHIDUP said...Reply To This Comment

sabar kak, tuhan tahu kemampuan kita. dia takkan duga kita lebih. :)

ctpayong said...Reply To This Comment

semoga di bawah rahmah Allah SWT selalu.

ieda said...Reply To This Comment

sabar ya dikk dugaan tu .. org mengandung mcm2 dugaan dikk .. x same :)

insyaallah LM akan kuat dan akak tahu adik kuat ..

take care tau ..

Eyrique Ettiqazz said...Reply To This Comment

kadang ku rapuh kadang ku lemah...

Melur Jelita said...Reply To This Comment

Salam adik jelita,

sangat memahami....berat mata memabca, berat lagi perut mengandung..ish..betoi ka ni...

Tak apa adik jelita...sabar ..sabar..Allah pilih adik jelita untuk mengandungkan seorang khalifah..bukan semua wanita terpilih...

Ia satu anugerah yang tidak ternilai...satu kelebihan...gugur semua dosa - dosa adik...

Ingat hanya satu, adik sedang bersenang lenang, hepi gumbira, riang ria...bakal melahirkan seorang anak yang soleh...

Buat tak tahu saja kepada segala kesakita itu..enjoy all da moments..insyaALLAH..YANG BERAT MENJADI RINGAN.

Setahu akak, biasa kalau bermasalah begini...saat melahirkan sangat senang!

Yakin pada Allah!

Solihin Zubir said...Reply To This Comment

sabar ye sis..
kuatkan semangat tu..
insyaAllah boleh! =)

Piasara said...Reply To This Comment

"panasnya...kat mesia ni pun rasa dh panas sgt dah,tp akk dpt bayangkn apa yg kamu rasa tu...tak terdaya kan..apapun berserahlah..allah bersama dgn org yg sabar..insyaallah"

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

sbr ye sayang.....
kakD doakan semoga kedua2nya sihat2 selalu...

Mek Norfa said...Reply To This Comment

sabar kak.. demi bby akak kene kuat.. mitak2 semuanya dipermudahkan & selamat

kakchik@ella said...Reply To This Comment

adik .. akak doakan adik kuat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...