Tuesday, May 24, 2011

Mee Kuning


Assalamualaikum...
Semalam rasa sangat boring sementara menunggu time tidur . So LM pun on lappy dan cari apa yang menarik nak dibuat . So...terhasillah mee kuning .

 warna kurang sekata..huhu

Sebenarnya niat nak buat mee kuning ni sejak 2 minggu lalu . LM pernah pasang niat nak keluar beli sesuatu barang . Semua tertanya - tanya barang apa lah yang nak dibeli . Sebenarnya nak cari mesin mee ni la . Sebab asik tak sihat je LM tangguh buat mee kuning ni sampai la malam tadi .


Alhamdulillah , tak la susah mana nak buat rupanya . Cuma percubaan pertama ni cam kurang cun mee dia , ada rupa cacing pun ada..haha . Tapi rasa cam ok kot ? nanti nak cuba resipe lain pula . Hubby kata rasa yang ni dah ok , LM guna resipe dari mamafami . Mudah je tengok resipe dia , tu yang terus memprojek mee malam tadi .


Resipe mee kuning sumber-(mamafami)
4 cawan tepung gandum
1 cawan air-LM guna 11/2 cawan air..mengikut jenis tepung .
1 biji telur
1 sudu besar air kapur makan-LM guna 1/2 sudu besar saja
pewarna kuning jika mahu .

Insya Allah jika balik Malaysia pun nak buat sendiri je lepas ni .

www.tips-fb.com

32 comments:

sha a.s said...Reply To This Comment

bagusla bwt mee sndiri..sbb kt lua kena hati² beli kn...takot beli yg ade asid boric tu..huhh, takott

CiK QiQi said...Reply To This Comment

wah3...besh nye wt mee sendiri..hehehhe..qiqi mmg kompom2 xreti..ehehehhe...ni mst xde rse kapur kn sis...nk333333

fiqkbe said...Reply To This Comment

owh.. senang je bahan2 nk wat mee ni. boleh la try nnt =)

JIJI YU said...Reply To This Comment

kat egypt dulu siap jual lagi

Izan Ishak said...Reply To This Comment

tak pernah cuba buat sendiri. rajinlah LM ni~

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

oooo..buat mee kuning lak...pandainyaaa....

KAMIHIDUP said...Reply To This Comment

buat sendiri senang, terbukti halal dan tanpa asid campuran, heee. :)

Peri PiA said...Reply To This Comment

wah best ni LM,blh buat sendiri

thanks LM

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

HEBAT UMI SKRG NIE

Piasara said...Reply To This Comment

wahhh...rajinnya LM...akk pon kalah camni..Ada mesin mee pun terperuk jer..tp kira ok lah jugak sbb kt tmpat akk ni ada mee buatan org melayu.."

Qaseh dalia adelia said...Reply To This Comment

oloh ..qaseh beli je haha.. pemalas kan

sarah-najwan said...Reply To This Comment

bagus LM buat sdiri..
akak pom ada sejarah ngan mee kuning ni..puasa xmkn mee nk sampai 3 thun..pastu masa preggy mek sarah..mengidam mkn mee ni..mabuk sgt..mkn jugak..ehhheh

tapi kalu beli kat kedai..kene basuh sampai bersih2...sebelum di masak..

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kalau dah pandai tnetulah tak mahu beli lagi sebab dah banyak kes yg mee kuning banyak bubuh boric acid.....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

sha-tu la..tp kat qatar ni mmg takda jual.mmg kena pandai2 lla nak order dr kwn2 klu teringin

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

cik qiqi-mmg langsung takda rasa kapur.akak letak sikit jek

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

fiqkbe-ye..mudah je

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

jiji yu-ye..sini pun ramai yg jual.sbb org nak mkn mee goreng takda kan..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

izan-bkn sbb rajin..sbb nak mkn,hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

lasyzul-tak pandai la sis..tgk resipe dan cuba 2 wat.cam cacing pun ada..huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

kamihidup-ye..halal dan selamat

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

pia-sama2 pia cumil

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

adish shida-hebat menghabiskan stok kan?hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

piasara-hahahaha..akak ada org jual ok lah tu.qatar ni takda mee kuning kak.ada kwn2 jek jual.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

qaseh-alalala adik ni.akak kat malaysia pun beli jek dik.ni sbb takda jual kat kedai.akak terpaksa buat

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

sarahnajwan-huhu..apa sejarah tu?nnt wat la entri.nak tau gak.samapai 3 thn tu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

kakzakie-ye sis..kadang2 tu sampai muntah2.tak tau naper..

ejulz said...Reply To This Comment

macam2 la selera org ngandung ni.. heHe

Suara Kalbu said...Reply To This Comment

Phewwwwwwwwwwwwwiiiitttt...

Akak tabik spring lah kat LM. Rajin betul menggelek mi... post kat akak sikit bleh ? hihihi

ukhti syikin said...Reply To This Comment

wah rajin sis..... alahai.. kalo berdua buat camni kembong ler kami makan mee 2/3 hari.. syikin tk pandai buat cket2...




+++ sis.. takpe.. jadi silent reader btter if itu menenangkan... :) jaga baby elok2.. namo risau2..

mushroom said...Reply To This Comment

nampak macam keropok siput.. tapi tringin la jugak nak rasa.. tgk resepi macam senang je buat tu.. nanti nak try la.. sebab saya kan nak jadi chef huhuk

Eyrique Ettiqazz said...Reply To This Comment

mana resepi mkopok leko?

Lelord said...Reply To This Comment

huhuhu malas nak buat pasal lama x uli, selalu beli ngan kawan kat umah ni jek. penah beli yg kat al-khor tp x menepati piawaian tekak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...