Wednesday, May 11, 2011

Melengahkan Solat


Assalamualaikum ....
Ingin LM kongsi sedikit info buat semua . Bagi kita umat Islam sangat dituntut solat di awal waktu . Dan banyak keburukan akibat kita melewatkan solat . Mari kita lihat .


Dari Abdullah bin Mas'ud, mereka telah bertanya Nabi saw :-

. أي العمل أفضل ؟ قال : الصلاة على ميقاتها قلت : ثم أي ؟ قال : ثم بر الوالدين . قلت : ثم أي ؟ قال : الجهاد في سبيل الله

"Amalan manakah yang paling utama? Nabi saw menjawab : Bersolatlah pada waktunya. Aku berkata : kemudian apa? Nabi bersabda : berbuat baiklah kepada kedua ibu-bapa. Aku berkata : kemudian apa lagi?. Nabi bersabda : berjihad dijalan Allah" [Riwayat Bukhari, al-Jaami al-Sahih #2782]

Hadith diatas ini menjelaskan bahawa solat fardu hendaklah dilakukan pada waktu-waktunya. Ia menjadi makruh (menurut setengah2 ulama') apabila seseorang yang melewatkan solat itu meninggalkan solat berjemaah, dan boleh menjadi haram jika dia bersolat pada waktu-waktu yang diharamkan bersolat. 

Di lain waktu LM akan ceritakan sedikit balasan buat mereka yang melewatkan solat . Sebelum ini LM ada menceritakan waktu yang diharamkan kita bersolat . 

Nota Kaki : Sekadar mengingatkan diri sendiri dan semua rakan yang membaca .
www.tips-fb.com

13 comments:

Nini Hartini said...Reply To This Comment

kadang2 layan blog pn blh jd lewat solat. ish2...terima kasih peringatan ni LM :)

najihatussolehah said...Reply To This Comment

tambah2 kalu kita melengahkan solat sebab nak tgok citer kt tv...

..muhasabah diri..

forever love said...Reply To This Comment

terima kasih ummi.. sebab ingt kan atq

Hamba Ilahi said...Reply To This Comment

peringatan yang baik..

semoga kita dapat saling mengingati..


my recent post...ustazah yang cantik

Budak Botak said...Reply To This Comment

btol tue, byk kelebihan kalo solat awal, tambah2 kalo berjemaah kat Masjid...

Entry terbaru -> Grapevine - Cara Baru Pengiklanan Di Nuffnang & Churpchurp... (",)

Peri PiA said...Reply To This Comment

thanks for sharing LM

akn cube sentiasa solat diawl waktu

azian said...Reply To This Comment

addehhh...kdg2 yan solat isyak lambat kak...tdo dulu....pastu br bangun...

Fadzli Amir said...Reply To This Comment

Salam...memang betul...solat awal waktu mengajar kita tepati masa dalam kehidupan seharian sebenarnya...tu yg ada perumpamaan "janji melayu"....

sarah-najwan said...Reply To This Comment

tq LM..akak pun nak beringat2 jugak ni..

**akak da add awk dlm fesbuk tu..heehee

emieysandra said...Reply To This Comment

thnx ats ingatan ni sis..ermm, skg ni emiey ade kwn ng seseorang yg sllu tekankan jgn melewatkan solat ni. bila dh tunaikan solat, barulah urusan kita akn berjalan lancar~

azzey said...Reply To This Comment

sama2lah kita cuba lakukan solat di awal waktu....:)

Eyrique Ettiqazz said...Reply To This Comment

selalu jugak lengahkan solat...ya Allah ubahlah perangai buruk EE ni

ain dzaya said...Reply To This Comment

haha..same la kite LM, semalm da prepare 3 entry bru, utk mggu depan, alih2 sume ilang, nsib bek yg len ada lagi, yang ta patut ada pun tetiba ade...herr...
tp yg gumbira tak terkata bila, stat blog td follower trus mencacak naek!!7o kowtt!!!...myb dorg xdew kije kot arini..btw..thank taw!!!

post yg da lama ain nantikan:

seronok dpt blogging semula..nak ajk dlaz usya pos baru ain http://aindzaya.blogspot.com/2011/05/kisah-dulu-dulu-emi-bakal-isteri-sallih.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...