Wednesday, June 8, 2011

Luka Boleh Sembuh , Parut Parut Tetap Ada .



Assalamualaikum...
Salam rabu buat semua . Hari rabu yang mendamaikan , malah mungkin juga hari ni mendebarkan hatiku . Perlu melakukan perlbagai persiapan hari ni . Takmo cerita pasal LM , nak cerita tentang luka . Hurmm sebut tentang luka , semua kelukaan boleh sembuh . Sama ada luka di luaran mahu pun luka di hati . Kelukaan hati biasanya terjadi akibat dihiris oleh kata - kata nista atau pun tindakan dan perbuatan .


Ramai yang berkata ye , saya memaafkan semua kesalah mereka sebelum saya tidur . Tapi ikhlas kah kita ? Ramai juga yang kata , jangan dipertikaikan keikhlasan kerana ia umpama semut hitam di atas batu tatkala di malam hari . Tiada siapa yang boleh menilai keikhlasan di hati insan lain selain Allah . 


Apabila terlukanya hati , pasti perasaan kurang selesa berhadapan dengan insan yang terlibat akan muncul . Luka boleh sembuh , namun parut dan kudisnya mustahil boleh hilang . Kudis boleh dikopek ..namun adakah parutnya akan hilang ? Sedangkan luka terkena ekzos motor yang tak perparut pun   meninggalkan kesan seumur hidup , inikan pula luka di hati . Parut tetap ada , terserah bagaimana kita mengawal hati agar parut itu menghilang sedikit demi sedikit . Selagi ada parut , kisah itu akan tetap dikenang .
www.tips-fb.com

24 comments:

k a k L a m p said...Reply To This Comment

betol saya setuju... ikhlas kah kita.. adoi saya org yg sgt ssh nak maafkn orang. tp saya nak blajar utk forgive and forget. ahaiii tp ssh nyeee

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

kakLAmp-samalah ngan saya...memafkan tu mudah , tp melupakan?

diana said...Reply To This Comment

dah maafkan tapi dalam hati berdendam lagi..
saya macam tu la...:p

leenaLALALA said...Reply To This Comment

sabar kak :) memang susah nak lupe pun . lebih baik kite ingat kebaikkan dia daripada keburukan dia kan ? hee .

Cik Puan Bunga said...Reply To This Comment

Bak kata orang putih :

" To err is a human,
to forget is devine..."

saya dahlah susah nak memaafkan, susah pulak nak lupa.

maaf mungkin, lupa?MUNGKIN TIDAK.

Manusia. Mana boleh lupa. kan?

Izamir Ridzwan said...Reply To This Comment

betul.. kita boleh memaafkan kesalahan dia, tapi kesannya tetap ada berparut di hati ni

Gayahspears said...Reply To This Comment

0-0

maafkan jelah ye akak >_<
semua org pernah buat salah.. gayah pon.. x semua manusia sempurna...

Mrs.Yie said...Reply To This Comment

memang susah nak lupakan sekiranya hati kita di lukai..mulut je cakap maaf tapi dalam hati Allah ngan kita je yg tahu..tengok saja tagline dalam blog akak kat bahagian tuan blog..'mudah memaafkan tapi tidak mudah melupakan' huhu.adakah ianya sama dengan sifat dendam?sedangkan kita sendiri dah tahu dendam itu sangat di murkai Allah..

Phoenix said...Reply To This Comment

Walaupun sudah memaafkan adakalanya parut tetap mmbekas dalam hati...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

diana-ingat sebagai pengajaran dan berhati2 sudah la

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

leena-betul tu..ini sekadqar celoteh,bkn kisah akak pun.akak tak terluka dik.hik3.teruja adalah nak blk dah ni

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

cik bunga-hihi...mana mungkin blh lupa .

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

izamir-ishh parut yg hodoh kan?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

gayah-akak tak perlu maafkan sesiapa,krn tiada siapa pun yg dtg minta maaf dik...hik3.sekadar celoteh je

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

mrs.yie-ye sis..miza perasan ada tertulis kat blog akak

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

phoenix-bekas parut tu timbul dan hodoh kan?

D_08 said...Reply To This Comment

udah namenye kite ni manusie...... walo macam mane pun kite maapkan oghang.......tapi kite masih akan ingat ape yang oghang tu buat pade kite....


tepuk dada tanye seleghe....ikleh ke kite atopon tidak maapkan oghang???

Melur Jelita said...Reply To This Comment

Terimakasih Adik jelita..tag akak..habislah Hilman Yong...Intan ( lydia jelita ) merajuk dan marah...hehehe

suhaili sarif said...Reply To This Comment

parut kat luar boleh nampak dan jadi ingatan sampai bile2..
parut di dalam yg dilukakan oleh org lain..si pelaku pasti x nampak parut tu dan itu yg membuatkan kadang2 si pelaku x ingat die pernah melukakan kita..
bagi kita yg terluka dan menyimpan parut tu,pasti merana seorang diri :(

bobhandburry said...Reply To This Comment

Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

bile dh luka.parut pasti ada.tapi parut akn hilang jika dirawat.kalo guna bio oil pun boleh.heee.
sory kak.bergurau je.

bg rara,kalo rara baik.mmg baik.kalo dye buat hal.sblh mata rara tak nk pandang dh.

Eyrique Ettiqazz said...Reply To This Comment

parut tu akan jadi kekal sbb ade kata saya maafkan dia tapi saya masih x lupakan perbuatan dia...so,itu parut kekal la...

b a m b a m ' s said...Reply To This Comment

try pakai bio oil kalau nak hilang parut.. :P

kita memang akan maafkan org..tp kita still terkenang kesalahan org tuh kat kita..aneh kan? :)

Peri PiA said...Reply To This Comment

btl tu,berparut dihati :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...