Thursday, June 2, 2011

Tepati Apabila Berjanji



Assalamualaikum...
Pernah ke korang berjanji ? Pasti pernah kan . Apa bila berjanji cubalah tunaikan janji korang . Jangan sampai membuatkan insan yang kamu sia - sia kan janji itu marah atau berduka . Dalam kehidupan  ni , banyak asam garam perlu dilalui . Jika kita ikhlas , menjadi tanggung jawab  kita menjaga hati teman kita , tak kira siapa dia , muda atau tua .

LM ni kalau dah berjanji tu cepat atau lambat cuba sedaya upaya nak tunaikan , risau sahabat atau keluarga sedih dan taut dosanya juga . Jika dengan bonda rasanya lum ada janji apa - apa lagi kot . Tapi itu la...nak tulis segala hadis ke apa ke kat entri ni pun tak perlu rasanya , semua tau pentingnya kita menunaikan janji . Ini bukan blog agama , bukan blog orang warak atau apa...ni blog peribadi LM .

LM yang jahil dan tak pandai ni sentiasa  menunaikan janji ,so pandai - pandai la tepati apabila sudah berjanji .  LM jika dah janji dengan anak kecil umur 2 tahun pun cuba tepati , mungkin itu caraku yang tak alim ni , cuba menjaga perkara enteng demi meneruskan kehidupan sebagai hambaNya ...wallahualam . Benarlah..iman tak dapat diwarisi , tak dapat dijual beli . Seperkara yang lebih penting , jangan menilai iman orang dari pakaiannya . Pakaian tidak melambangkan apa - apa . Berapa ramai pelacur masuk syurga kerana kebaikannya , dan ramai juga ustaz masuk neraka kerana amalam sesatnya kan ?
www.tips-fb.com

16 comments:

sha a.s said...Reply To This Comment

ayat yg last tu betul..Sha stuju..:-)

gedek! said...Reply To This Comment

uncle suka 'janji melayu'

Lalalala

laloque said...Reply To This Comment

cam penah dengar ayat terakhir tu... kat mana ek?? huhu

Qaseh dalia adelia said...Reply To This Comment

janji kena buat ! mungkiri janji kan sikap org munafiq

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

sha-uik...ayat last je setuju ke sayang?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

uncle-mencik la janji melayu...janji pkl 10...tp pkl 12 br dtg.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

laloque-ops...pernah dgr?di mana ya?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Qaseh-ye dik..

Adinda Amy Sensei said...Reply To This Comment

hai kak...apa khabar?

Mohamadazhan hjDesa said...Reply To This Comment

salam kak, peringatan yang bagus utk diri sy ni...

kadang2 kita ambil mudah perkara yang jelas kelihatan begitu penting. munkir janji ciri2 orang munafik, na'uzubillah.

Kisah Sayyidatina Aisyah R.A | Aisyah Pernah Difitnah Oleh Kaum Munafik

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

adinda amy-sht2 je dik

alexa yussida said...Reply To This Comment

pernah berjanji lpstu kansel last minute then kena marah kaw2 oleh org tuh..dah tak berani buat lagi dah..kalo btl2 xleh mmg takut nak ckp ape2 ke arh janji :D

pasal ayat last tuh mmg betol,yus stuju sbb rahmat n redha Allah bukan bergantung kpd bnyak ke tak amalan kita tapi usaha kita ke arah jalannnya..tapi,we cant take it for granted..xbole la ckp aku nak pakai sexy la..pelacur pon bole masuk syurga..cannot sbb Allah nilai hati n niat kita..kalau meninggal masa niat tak betol n masa takde usaha nak berubah ke arah baik,sia2 la jawabnya hidup ni :)

alaa pnjgla plak..sorry ye kak..miss u..yus sihat Alhamdulillah,maceh amik berat tp skrg tgh struggle utk final exam..doakan yus ye kak :) tc taw..kiss for bby dlm tummy :*

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

azhan-ye dik..buat akak juga.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

yus-hati2 berjanji..akak pun dah takut berjanjian..nnt termakan diri.menepati janji itu wajib kan?sian adik kena marah ngan kawan adik.akak doakan adik lulus dgn cemerlang ye.muahhhhh

Peri PiA said...Reply To This Comment

tak kira dgn sesiapa

KAMIHIDUP said...Reply To This Comment

KAMI paling tak suka orang yang janji tapi lambat, ada je alasan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...