Wednesday, July 6, 2011

Gemuknyer Kamu ?



Assalamualaikum

Assalamualaikum....Bagi ibu hamil bisanya pasti sedikit risau tentang kenaikan berat badan anda bukan ? Begitu juga dengan diriku walau telah mempunya 3 anak sebelum ini dan ini adalah kandungan ke 5 buatku sebenarnya kerana sebelum ini pernah keguguran namun jika bersoal jawab tentang masalah berat padan pasti hati akan tersentuh .


Sebenarnya...jika berat badan korang ideal sebelum hamil , bermakna korang tidak gemuk atau obes maka kenaikan berat yang ideal sepanjang kehamilan adalah antara 9-12 kg . sila hitung berat tersebut ...jika terlebih harus berwaspada dan jiwa kurang perlu di ambil perhatian juga .
Tapi awas..jika berat badan korang berlebihan sebelum korang hamil bermakna korang gemuks atau debab maka berat yang ideal adalah antara 6-9kg saja . So jika orang kurus dan gemuk hamil bersama jangan pula cuba bandingkan kenaikan berat korang seiring ye...sebab tak aci ...hehe .


Jika hamil anak kembar lain pula kisahnya...pasti lebih banyak kenaikan beratnya bergantung kepada bilangan anak dan saiz bayi yang dikandung . Namun..sebenarnya jangan khuatir , kenaikan berat badan sebenarnya buka hanya dengan berlakunya timbunan lemak kepada badan ibu ,tetapi juga perkembangan janin , plasenta , pertambahan berat rahim , volume darah , cairan ketuban , cairan dalan jaringan tubuh anda dan juga pembesaran payudara . 
LM sentap sejak 2 hari lelau bila ada 2-3 orang melihat gambar LM dan mengatakan LM debab dan gemuks . Padahal kandungan kali ni memang LM pantau kenaikan berat badan ni sejak dari awal lagi dan memang memuaskan hati dan juga doktor . 


Sebelum hamil - 54 kg
Sekarang (? mgu )- 63.6 kg

Bermakna kenaikan berat badanku jika dikira mengikut minggu kehamilan adalah normal . Malas nak layan cakap orang..sebab nanti hati kita yang gusar . Moga sedikit info ini mampu memberi sedikit ilmu buat sahabat di luar sana yang hamil dan bimbangkan pertambahan berat badan korang . Takmo risau - risau dah pasni jika pertambahan berat badan korang adalah normal okey .
Nota kaki : Emosi terganggu juga walau hanya 2 - 3 orang je yang kata gemuks . Macam lah sebelum hamil ni diriku selim melim ? ishh. Orang gemuks dan debab yang tak peknen naper orang tak tegur pulak ? sajer je...
www.tips-fb.com

46 comments:

FasiHaH SupiaN said...Reply To This Comment

kalau ikutkan, kak LM xgemuk pun....

PinKy MoMMa said...Reply To This Comment

yes sokong!
jgn dengar ckp orang kan..biarla org nak kata gemuk..dah tak kan peknen nak berat 45kg..ideal ke?

aduhhh nak kena babap ni..
kena jadikan sis smangat ni hehe..
nak cari pemakanan yg berkhasiat skrg ni ;)

Mrs.Yie said...Reply To This Comment

masa pegnent memang betul2 kena jaga makan..kalau x jaga,memang susah la nanti lepas bersalin mesti badan naik..hehe :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

FS-mana tau tak gemuk?skodeng gmbr akak eii?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

pinky-huhu..mmg betul tu.so peringatan buat diya juga ye.zaman anak dara blh la berat 45 kg kan?zaman peknen blh ke?agak2 la..jgn smpi kita zalimi diri hny ckp org2 yg tak berilmu.sbb tu kita kena tau info2 kehamilan ni

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

mrs yie-klu pas bersalin...nnt jd giant..hahaha

bujal X said...Reply To This Comment

semua kena ngam-ngam~he~~jaga kesihatan akak dengan baby baik2~~

Isteri Encek Bard said...Reply To This Comment

hari tu badan ieb ada naik sikit, akang dah turun balik.. huhuhu

MataHati @ MH said...Reply To This Comment

tak tahu nak tulis cemana. at least bila baca apa yg sis tulis, tau lah serba sikit perihal org pompuan ni...

sha a.s said...Reply To This Comment

x tau nk komen ape sbb belum rezeki nk preggy lagi :) doakan Sha ye kak?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

bujal x-tq bujal..bkn lah kena ngam2..klu terlebih sket pun takpe..janji ibu dan bayi sht

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

IEB-naik turun tu biasa..janji sht

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

mata hati-moga ia memberi sikit info tentang wanita buat awak...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

sha-akak doakan yg terbaik buat sha..doa byk2 ye dik.

ieda said...Reply To This Comment

aah normal dik .. nak naik x per janji darah x naik dan kena kawal gula dlm pemakanan tu :)

insyaallah ok nanti :) tapi skrg nie naik atau tidak still ibu2 hamil kena minum air gulee tu huhuh

Syafiq Rosli said...Reply To This Comment

bese la kan sis..orang mengandung mmg mcm tu kan..keinginan tuk makan bertambah..

diana said...Reply To This Comment

patut la masa mengandung duklu berat saya naik tak sampai 8 kilo..sebab dulu saya gemuk..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

ieda- ye kak..mmg kena check paras gula tu.tp adik dah buat byk kali kat qatar..jgn harap la nak buat lg kat sini..penat dah..haha.

emieysandra said...Reply To This Comment

teringin nk anak kembar...err, mesti perut besar sgt la kan =.='

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

syafiq-sis mkn nasi sehari sekali je..tak tambah2 pun.hehe.tp ramai je ibu mengandung yg mkn bertambah2..mereka ingat kena mkn dgn kuantiti yg byk..mereka silap tu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

diana-tipu je..awak gemuk ke dulu?

Izan Ishak said...Reply To This Comment

buat dek je LM... kita kan mengandung. nnti lepas bersalin insyaAllah boleh kembali ke bentuk asal punya...masa tu org yg dok sibuk ckp gemuk2 akan nganga kalu tgk badan dah selim melim...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

emiey-hihi..pelik2 je keinginan adik akak sorang ni.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

izan-sedang cuba bersabar...akan ku buktikan nnt.

SitiNurIzzati said...Reply To This Comment

alamak alamak.bila akak cakap camnie.sye da stat naek risau.dahla sekarang berat berlebihan.abisla sye pas besalin nanti.tidaaaakk! ;D

♥ cik kieranaa ♥ said...Reply To This Comment

mmbe i pon risau. sbb die ckp die gemukk...
mase preggy neyh mkn byk la pulak ann..

kakngah said...Reply To This Comment

janji -

BP tak naik.
diabetes takde.
hati mau tenang.

:)

b a m b a m ' s said...Reply To This Comment

kak..

org yg debab dan gemok even tak pregnant pon tak suka ditegur dorang tuh gemok.. kalau preggy tuh ckp lar gemok..itu tak kisah sbb gemok2 ada baby kat dalam perut tuh..huhuhu

Peri PiA said...Reply To This Comment

btl2, ;)

bgs la brt bdn ideal

Hamba Ilahi said...Reply To This Comment

semoga kak dan kandungan sihat jasmani dan rohani.

:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

izzati-tak perlu risau..yg penting jg diri,pemakanan dan kandungan ye

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

kieranaa-takpe.nasihatkan dia mkn makanan berkhasiat,bkn mkn byk,tp kerap

sarah-najwan said...Reply To This Comment

masa preggy gumuk..nmpk comel....hehee

akak pom masa preggy..penah naik sbyk 12kg tau..tapi disebabkan berat asal akak hanya 43kg..xde la nmpk sgt kegemukkannya...

dah bersalin..back to normal weight..huhu..akak pulok nk gemuksss....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

kakngah-setuju...tq kakngah

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

kak gemuks masa menganduk tu comels.hehehe.thnks for info kak.utk pengetahuan rara nt.hehehe

najihah sahami said...Reply To This Comment

kak..yg ptg akak sihat..:)

Hashira Yusoff said...Reply To This Comment

woaa!! 60kg je kot..shira ni x pregnant x kawin lagi 60kg!! huaaaa!! stressnya!! kalau dh kawin nanti mcm ne la pulak.. T___________T

--> Wordless Wednesday #3 : Tell me, what does this picture mean to you :)
--> I Hate It When People Have Bad Table Manners! ⊙︿⊙

KAMIHIDUP said...Reply To This Comment

kak, bagus akak kongsi benda ni. bagi info pada KAMI kaum lelaki. :)

makdara TERdiva said...Reply To This Comment

time mengandung tiga2 org anak tak penah gemuk..tp lepas dah beranak..terus berat naik dan naik dan naik dan naik..grrrrrr

My Little Diary said...Reply To This Comment

oklah tu 63kg....huhu

alexa yussida said...Reply To This Comment

hehe normal la tu kan kak kalo berat bertambah lagi2 tang paha n buntut mmg amat perlu bertambah saiz..sng nak bersalin n tampung baby dlm tummy:D ignore je ckp2 org..:)

fara said...Reply To This Comment

hahahaa..sme2 naik mcm qila ngan maisarah ker..

Iza said...Reply To This Comment

Assalam..
Abaikan cakap orang...
Iza sgt seronok kalau org kata gemuk sbb tak pernah rasa gemuk melainkan waktu hamil...Dulu nak dpt sampai 45kg pun susah, puas mkn nasi berpinggan-pinggan, berat tak nak naik...terlintas di hati nak mkn ubat utk naikkan berat bdn tp takut pulak ada kesan sampingan...

Piasara said...Reply To This Comment

"betullah kata MDT tu..akak sebelum hamil berat 54-55 jer..masa ngandung pernah menccah 75...lps bersalin berat jadi normal..tp lps bersalin ank no 5,6 thn lalu berat takmo turun lagi..naik,naik dan terus naik..adoii...smga LM lps bersalin nnti boleh slim dn jgn biarkan berat naik..sbb nanti susah nak turun.."

caliph shuriken said...Reply To This Comment

oic cmtu ka.. kna amik tau jgak hal2 cmni ^^

latest en3: wordless wednesday: impian

bersama kak Es said...Reply To This Comment

kalau dah ad ilmu , hati kita tenang sokmo biar apapun kata orang kan dik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...