Friday, July 15, 2011

Bagaimana Sakit Nak Bersalin - Contractions .

Assalamualaikum....


Bakal melalui kelahiran bayi yang ku kandung kali ke - 4 adalah sesuatu pengalaman indah yang akan terjadi sekali lagi . Bagi mereka yang belum pernah melaluinya pasti selalu bertanya sakita tak nak bersalin ? rasa sakit itu macam mana ? haishh....memang sukar juga nak jelaskan bagaimana sakit nak bersalin tu tau ...hik hik hik .


Dulu , memang lucu saat pengalaman pertama kali hamil kan maisarah . Bila orang kata nanti ada kontraksi sila datang cepat untuk bersalin . Pasti muka LM akan berkerut dan buat buka blur....apa tu kontraksi ? camner rasa dia ???? tapi memang malu nak bagi tau nurse awak ni tak tau , nanti dia gelakkan ibu muda ni . Ye lah..time tu umur baru 21 tahun , muka cam budak sekolah menengah ...hahaha . So pendam saja pertanyaan tu selagi boleh . 


Saat ditunggu tiba . Memang agak mencabar saat nak melahirkan maisarah dulu . Mungkin anak pertama dan memang takda sebarang pengalaman , contractions berlaku berulang - ulang . Sekejap sakit kuat , sekejap hilang . Pernah masuk wad 2 kali sebelum bersalin tapi keluar semula . Pengalaman pertama 2 minggu sebelum tu keluar darah , salah satu tanda nak melahirkan . Dah beberapa jam diperiksa takda tanda untuk melahirkan so LM  dibenarkan pulang .

Seminggu lepas tu contractions berulang - ulang . Perut mengeras dan rasa sakit tak henti - henti walau tak sekuat mana pun . Tapi akibat panik terus juga berkejar ke klinik bersalin . Haishh tak bersalin juga tu . Misi kat klinik tu terlebih eksited lak nak sambut baby ku...hanya air mata je yang dapat menggambarkan keperitan dan kesakitan ketika tu ..sakit ke ? sakit la kawan ! hehehe .


Due date dah lewat 3 hari ...akhirnya pukul 6.15 pagi LM tersedar dari tido . Sedar - sedar kain dah basah . Kejut encik suami , LM pelik sebab kain basah ..."tak kencing pun..huhu" . Boleh jek kluar ayat camtu . Panik kot ? Itu tanda ...air kutuban dah pecah , hubby kata . Erkk ,mula rasa takut dan menggigil . Gi la solat , nanti sakit lagi susah kata suami . Cuma bertahan untuk menunaikan subuh dan siap mengaminkan doa terus badanku menggigil kesakitan yang teramat sangat sehingga menggigil jari dan kepala lututku .

Mandi dan siapkan diri dalam juraian air mata sementara hubby membeli bekpes pagi tu . Hubby paksa makan supaya ada tenaga untuk melahirkan katanya , walau makan soto , air mata meluncur laju memikirkan sakit dan takut untuk melalui pengalaman baru itu . Contractions berlaku setiap 10 minit waktu tu . Siap makan terus berkejar ke klinik bersalin yang hanya memakan masa sekitar 30 minit saja dari rumah . Habis basah seat kereta akibat air ketuban yang meleleh - leleh ...


Syukurlah sampai sana jalan dah buka 4 cm bersebelahan dengan 2 orang lain yang melahirkan cukup buat hati berdebar - debar . Dengar bunyi erangan dan kencang nafas mereka saja buat diriku meremang ketakutan ...bila dah termuntah - muntah , misi tolong urut belakang badan , hubby tolong urut pinggang yang bagai nak tercabut . Air mata hanya mampu bergenang saat tu , apa yang ku tahu adalah SAKIT ! Syukurlah dalam masa 3 jam bertarung sakit detik 10.21 pagi lahirlah bayi seberat 3.0 kg ....akhirnya kesakitan , keperitan itu berjaya lalui juga . Dengan 2 kali teran bayi itu meluncur keluar , dengan penuh ketabahan ku lalui  " KENIKMATAN " apa itu CONTRACTIONS yang selama ini belum ku rasa nikmatnya....


Nota kaki : Bagi ibu muda dan pertama kali hamil , apa yang boleh LM cuba gambarkan bagaimana sakitnya contraction mungkin ia iras kesakitan ketika perut kita mengalami senggugut ketika datang bulan . Namun pastinya perut lebih kejang , memulas dan rasa tak tertanggung menahan kesakitan itu . Namun itu adalah nikmat bagi setiap wanita yang bergelar IBU .
www.tips-fb.com

21 comments:

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kalau yg first mudah kakak rasa kali ini lagi mudah. Kakak dulu yg pertama masuk bilik bersalin tak sampai 1 jam dah bersalin dan yg bongsu dalam masa 15 minit baby dah keluar. Alhamdulillah kakak bersalin senang LM....

Moga LM pun sama macam kakak senang...

sarah-najwan said...Reply To This Comment

akak punya gaya bersalin mmg sama setiap anak..kuar tanda dan masa selamat bersalin dlm masa 12 jam..bukn sakit 12 jam..tempoh hendak bersalin..

sakit konstraksi akak xlama..dlm sejam shj..lepas pecah air ketuban..30 minit..kuarlah anak..

akak ni pesen mudah la bersalin..hehhe

yg tak tahan..masa seminggu mula2 pantang..heheh..

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

teringat masa nk bersalin anak sulung...

ada ceritanya kat sini

diana said...Reply To This Comment

bagi saya besalin memang sakit.
lepas besalin lagi la sakit sebab saya alami maasalah uri terlekat..
memang azab kena seluk..
tu pasal anak sorang je.saya trauma..

Peri PiA said...Reply To This Comment

ooo,mcm tu ye

wanita mmg diberikan kekuatan dan semangat utk melahirkan bayi

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

akkk takutnya rara dgr kak.hmm seriaw lak rase.ntah lah,tu sbb syurga kat bwk tapak kaki ibu kan.

Rozita said...Reply To This Comment

hehe.. pengalaman org lain2 kan.. kalau sy yg sulung aduhai azabnya tuhan je yg tau... berulang alik 3 kali ke hospital.. yg kedua.. amatlah senang.. harap2 yg ketiga ni camtu jugak..

semoga LM dipermudahkan urusan bersalin nanti hendaknya.. amin..

bersama kak Es said...Reply To This Comment

yang best bila dah keluar baby tu... sakit tu bagaikan terbang... hilang terus ntah ke mana..
nikmatnya melahirkan :D

Piasara said...Reply To This Comment

"akak setuju ngan kak es..lps ank keluar, sakit terus lenyap..akk beranak 5 org ank, sorang pun takde tanda darah/pecah ketuban..semuanya sakit...kalau yg ank sulung sakit sejam sekali,setengah jam sekali..lama2 5 minit sekali..ank ke 5 terus dtg kontraksi 5 minit sekali terus..."

yangbaik said...Reply To This Comment

kesakitan itu berbeza mengikut tahap ketahan mental dan fizikal seseorang. Yang penting sepanjang kehamilan jauhkan dari menyakitkan hati atau perasaan orang lain..
Namun apa yang pasti kesakitan itu tetap ada...

exora said...Reply To This Comment

saya belum ada pengalaman lagi...
takutnyerrr...

forever love said...Reply To This Comment

atq baru je dapat baby baru tadi.. hehe

suhaili sarif said...Reply To This Comment

tiba tiba rasa ngilu.hehe
waa susahnya mak sy nak lahirkan saya dulu...saya anak sulung kak.
dl ms mak bslinkn saya,mak tehenti teran.so kepala saya tsangkut kt tmpt keluar 2.makanya adala kesan tanduk kt kepala.hehe
alhamdulillah xde pape jdi..sbb 2 mak syg sye kot.hihi
wah tb2 rasa nk nangis...sebak lak bl dgr crte melahirkan baby nie.
saya doakan akak selamat bersalin ya
keep on baca doa,al-quran ya kak...sayang kakak sangat2..

najihah sahami said...Reply To This Comment

erk.mish takut nk mngandung kak..nk bersalin tu lg la..adoi..

Aisy Nasiha said...Reply To This Comment

baru terbaca entry ni...sebenarnya pagi saya terasa lain macam, jadi saya cari info pasal sakit bsalin ni, maklumla anak first tu operate sebab demam teruk, tak de pengalaman sakit.. thanks info ni..

Wan Mia said...Reply To This Comment

tengah menghitung hari ni.. due 13hb.. em.. ta sbo cmpur tkowt na besalin.. tiap2 mlm taley titow sbb risaw.. cne ae?

redapple online said...Reply To This Comment

Sy pun tgh tggu msa..dok skt2 jg..tgh cr info bila masa ptt pg hospital...sbb baby dh engage..ari2 dh skt..pinggang pun dh skit..perut dh mula mengeras..perut dh turun...sy xde pengalaman skt senggugut...dh mula risau...

Anonymous said...Reply To This Comment

mudah2 kita semua senang bersalin..akak pun tgh tunggu masa je..due 29sept nie...perut dah mula sakit

C'est La Vie said...Reply To This Comment

@Anonymous akak Anonymous dah bersalin ke? sy pun due date 29/9/12 tp setakat nie xde tanda2 lagi..

risau sgt nie..sbb anak 1st xde pgalaman lg tu yg cari info camne tanda2 nak bsalin tu...

harap2 segalanya dipermudahkan..Amin

Sal Bie said...Reply To This Comment

Smoge dipermudahkan. Sy pon tngh tunggu mase nk brsalin due 23hb Dec ni. Perut dh sakit, pinggang dh sakit, semue dh sakit la cume xtau bile baby nk klua...

lyslady said...Reply To This Comment

wlupun sy dh pnah mlahirkan ank 2 org,tp yg ke3 ni mcm2 sakit ..baru 35w tp nk tido selalu skit kt tulang ms v ..klu nk trkencing nk bgum g toilet pn skit tulang tu ..smpai cari kt google la tnda2 nk brsalin .sbb dh 6 taun lupa dh tnda brsalin .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...