Tuesday, July 19, 2011

Doa Selusuh



Assalamualaikum.....



Detik untuk melahirkan amat jauh lagi , namun persediaan rapi sedang giatku lakukan bagi semuanya berjalan lancar . Takmo jadi kelam kabut bila kelahiran awal atau pra-matang macam kes aqilah dulu . So sekarang ni kalau ter bersalin awal LM boleh lega sebab semuanya dah tersedia...


Satu lagi perkara yang perlu disediakan sebelum bersalin adalah penyediaan doa selusuh bagi memudahkan proses bersalin . LM dan suami biasanya akan buat sendiri saja air dan minyak selusuh ni . Dulu minyak untuk dibuat selusuh jiran LM kak muhaini yang tolong buatkan , dia masak sendiri minyak dari santan kelapa ....tu time duk ganu la dulu...sayang kak muhaini..huhu .


Cara buat nya tak la susah ye kawan - kawan . Tapi kena pastikan bacaan ayat tersebut hendakla betul ...kalau tak  betul lain maksud dan doa tak makbul la kan ?



Baca pada minyak, air dan buah kurma ye kawan2..

1. surah al-fatihah
2. ayat pemecah (surah al-hasyr ayat 21-24)
* blh refer dalam al-mathurat kalau malas nak belek al-Quran
3. selawat syifa'
4. surah al-insyiqaq ayat 4-5
5. surah al-nazi'at ayat 46
6. doa selusuh

7. doa pemudah


Tetapi...perlu diingat satu perkara ...air selusuh , minyak dan kurma ni kita perlu gunakan sewaktu saat nak melahirkan tiba . Bukan sesuka hati tau , tak pasal - pasal baby keluar awal atau lama sakit pulak nanti . Bila dah ada tanda nak bersalin...baru gunakan semua minyak , air dan kurma tu ye ...selamat mencuba . Moga rakan - rakan yang bakal melahirkan selamat bersalin..doakan LM selamat juga ye !
www.tips-fb.com

21 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...Reply To This Comment

:)

mak ada ajar kakak doa ni agar senang bersalin :)

H.J said...Reply To This Comment

moga selamat LM..hehe

bujal X said...Reply To This Comment

saya save entri ni~he~~

Diana @ bilakukatacinta said...Reply To This Comment

semuga segalanya okey..D takde experience lagi..

BRO_MONDAY said...Reply To This Comment

sis LM : teringat cite hampir 2 tahun yam lalu saat wife ai nak melahirkan Scha...('',) Thanks tau share kan info ni..insyaAllah berguna kepada semua...

BRO_MONDAY said...Reply To This Comment

sis LM : oh ye...lupa nak cakap, "mintak izin share di FB" tau sis...nak bagi kat akan dalam opis ai ni, beliau due date dah x lama lagi...kalo beliau dah tau menda ni pun xpe...yam pentim berguna buat semua...THANKS!!! ('',)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

niena-usaha yg baik..berdoa dan berserah kpd Allah

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

H.J-tq adikku..amin

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

bujal -silakan...moga ia membantu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

diana-amin.tq adik

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

bro monday-moga ia berguna..silalah berkongsi

krole said...Reply To This Comment

wuah bru krole tahu~brguna ni wak..thanks

Atiqah Wadiah said...Reply To This Comment

terasa cam nk kawen skrg jerk..tanx akk sudi share..moga b'guna di saat sy ingin melahirkan 6t..hehe ^^

Cik Ecah said...Reply To This Comment

OWHH..BR TAU..:)

diana said...Reply To This Comment

kat kampung saya biasanya bidan yang buatkan..

kakchik@ella said...Reply To This Comment

Akak dulu Abah akak yg buatkan air selusuh ni.

Wanzi said...Reply To This Comment

memang betul .. kalau kaum ibu hendak bersalin mesti amal doa ini sebab senang bila nak melahirkan anak....

p/s:.. teringat masa kucing saya nak beranak ayah ada baca ayat ni.... tapi kesian anaknya mati dalam rahim...

ejulz said...Reply To This Comment

semoga dipermudahkan bersalin kak.. :)

JIJI YU said...Reply To This Comment

makaseh kak..leh kasi kat bini ni..eheh

Anonymous said...Reply To This Comment

slm..thanx for da info..mohon nk share kt fb utk kwn2 yg nk bersalin

Indra Jaya Kurniawan said...Reply To This Comment

wow keren kak.. ooo iya kak kalau ingin tahu tentang cara membuat web yukkk disini saja.. terimakasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...