Monday, July 11, 2011

Hati - Hati Bila Bersahabat Di Facebook .



Assalamualaikum....

Salam pagi Isnini buat semua . Rasanya ramai di antara korang ada memiliki akaun facebook kan ? Tak kira korang aktif atau tidak tapi yang pasti jika memiliki akaun facebook sebagai akaun peribadi dan bukan tujuan untuk promosi blog perlu lebih berhati - hati terutamanya jika korang memasukkan gambar di sana  .
Dulu LM sendiri ada memiliki akaun facebook untuk rakan blogger dan promosi blog . Tapi oleh kerana banyak masalah dan onar , akaun tu dah ditutup pun . So sekarang ni hanya memiliki akaun peribadi yang menyimpan segala gambar kenangan sepanjang menetap di Qatar sejak 2 tahun lebih yang lalu . Segala aktiviti dan kenangan bersama keluarga tercinta biasanya akan LM muatkan di sana .


Tapi akaun tersebut hanya LM bersahabat dengan rakan dan keluarga wanita saja . Walau semua gambar yang diletakkan bertudung namun memang hanya rakan wanita dan adik beradik saja yang diterima sebagai sahabat di sana supaya tidak mendatangkan pelbagai masalah yang menyusahkan diri dikemudian hari . Bahaya kan...fitnah ada di mana - mana .
Namun jika ada diantara korang yang melakukan perkara yang sama seperti LM , korang perlu berhati - hati juga . Dah terkena banyak kali...ramai di antara orang yang cuba add kita tu suka pakai nama yang pelik - pelik dan susah kita nak tahu dia ni wanita atau lelaki . Contohnya "tin kosong" . Bilad ah approve tengok - tengok wanita , jika korang  lelaki dan tak mau bersahabat dengan wanita ...kan jadi masalah tu ? Dan pelbagai nama samaran yang biasanya mereka guna dalam facebook . So jika korang tak mahu bersahabat dengan berlainan jantina baik lebih berhati - hati .


Satu lagi sesuatu yang perlu diambil kira bila ada suami yang suka menggunakan akaun isterinya . Jika korang tidak friend dengan suami si wanita A , tidak bermakna si suaminya tidak boleh melihat gambar dan semua status korang di facebook kerana dia boleh gunakan akaun isterinya untuk jadi stalker . So...baik korang remove saja isterinya juga jika kes ini terjadi . Sangat bahaya !


Bagi diri LM sendiri akaun facebook hanya untuk menyimpan segala gambar kenangan dan aktiviti seharian serta menghubungkan LM dengan rakan - rakan . Sangat teruja dapat bersahabat dengan rakan blogger wanita juga dan akhirnya kami jadi sahabat baik seperti , adish shida , kak melur jelita , kak D , kakchik , kak ayu , mira hussin , siti suhaili , emieysandra ,  ellen , pia (hurin adawiyah ) ,sunah sakura , atq saleh , salmi dan sangat ramai sampai tak tersebut di sini . Ukhwah yang terjalin sangat bermakna buat diri ini . Sangat terharu setiap hari menerima panggilan dan sms dari kalian sebagai tanda ingatan dan bertanya khabar . Ada baik dan buruknya facebook ni , terserah untuk kita memilih yang baik atau buruk .  
www.tips-fb.com

28 comments:

sha a.s said...Reply To This Comment

akak, dlm situasi di atas, sha n hubby selamat...sbb ktrg xde acc FB..malas la kak...blog je dah ckup...rsnye blog lagi best kot...

Adzriel AB said...Reply To This Comment

setuju... kalau gambar2 pun kalau boleh privacy utk family je.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

kakD pun skg dah mula belajar nak remove dah mana2 kwn2 yg tak kenai rapat...biaq yg rapat2 ja ada dlm list fren akak...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

sha-bagus2...so akak cr sha kat blog je.sha cumil jfg diri tau

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

liza-sis...kwn2 semua wanita,tak privacykan pun sbb nak share pengalaman kami merantau

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

kakD-tu lbh baik kan sis..saya pun tiap hari pasti remove 4-5 orang yg tak kenal..

sarah-najwan said...Reply To This Comment

kita boleh blok utk frenz kita aje..same goes to hubby nyer akaun..

skrg akak dah xde msukkan gmbr dah..hanya hapdet status dan baca status kwn2 aje..

Isteri Encek Bard said...Reply To This Comment

betul tu kaka... senang juga dapat ebrkenalan dengan akak

suhaili sarif said...Reply To This Comment

eh nama kita ada.hehe
thanx akak..alhamdulillah,moga ukhwah fillah kita kekal ya
dulu rasa kerdil dan segan sangat nak kawan dengan akak..hehe

ooo baru saya tahu ade mcm2 friend ya.xsangka suami org pn ade hati nak stalk kwn2 isteri dia.hihi
hope jadi peringatan utk semua :)

BRO_MONDAY said...Reply To This Comment

sis LM : nasihat yam berguna..macam ai, ai guna nama FB - bro monday ... ai pun tetap gak meng filter siapa yam nak add ai... koh koh koh

kakngah said...Reply To This Comment

FB aku general jek.. takde letak koleksi gambar peribadi pun. tujuan utama berFB pun sebab suka nak joint contest...

diana said...Reply To This Comment

kalau kita buat yang buruk,
buruk la jadi nya...
gunakan sebaik mungkin kemudahan yang ada..

H.J said...Reply To This Comment

bagus cara macam tu...fren dengan orang yg kenal je..hee

THE LEKAT LEKIT STORY said...Reply To This Comment

FB saya byk untuk share entri jer.. apapun memang FB sekarang byk risiko.

Far8 budak baik said...Reply To This Comment

kn kn..kat facebook tu macam
macam..hari tu fb kawan NF kene
hack..habis gambar2 privacy
dy kene rembat..pastu kene post2..
grrrrrrrr..

saniah said...Reply To This Comment

miza..betul tu..gambar2 dlm fb akak cuma utk family je cuma kdg2 tag utk kwn sorg dua tp tu lah..bila kita tag utk kwn then kwn dlm list dia pun nmpk gambar tu kan..tp alhamdulillah so far semua gambar berttp aurat nye..

Yg tk syok tu bila no hp kita di pas pas merata tnpa tny permission kita dulu..ini trjd pd akak bila no hp yg akak bg pd teman sklh lama dipas pas pd kwn lama yg lelaki...leceh la sbb ada kwn lelaki lama yg over siap ajak kluar mlm minum teh tarik..buang tebiat ke apa kan...tu yg skrg dh malas nk bukak fb..masalah kan

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

boring lah dgn FB ni..dh lama tak hapdet apa2 personal kat sana...kalau dulu addict jugak

cuma ngan FB MamaZara CreativeCraft mmg cukup aktif...hihi..ni hapdet pasal jaet2 je..mende lain tade :)

EE said...Reply To This Comment

TERLEPAS DRPD MASALAH YG LM SEBUTKAN SEBAB X DE FB.HAHAHAHA..AMAN DUNIA..FB BOSAN,BLOG BEST.

Peri PiA said...Reply To This Comment

LM ;),btl kena hati2

kena jujur kan,suka dpt kenal LM semua :)

pia dulu galak juge upload tayang muka,sekarang tyg makanan byk hihi

Qaseh dalia adelia said...Reply To This Comment

betul tu sis .. tapi acc qaseh ni dah mcm untuk blogger jek.. aiyokk

JIJI YU said...Reply To This Comment

kat alaam maya ni mmg kena berwaspada..sebab kita ibarat memegang bayang2 bukannya jasad

najihah sahami said...Reply To This Comment

hihihi..setuju tu kak..skang ni bnyk kes curi gmbar dan depa buat akaun fakers...

KAMIHIDUP said...Reply To This Comment

akaun facebook peribadi hanyalah untuk orang yang betul-betul kenal sahaja.

Iza said...Reply To This Comment

Assalam..
Betul kata LM tu. byk buruk dari baiknya..

Citarasa Rinduan said...Reply To This Comment

syukur,
bertemu kamu dialam maya..
sayang kamu ketat2...

dayang said...Reply To This Comment

huhu..betul tu kak, sy pun rasa was2 je masa nak approve org lebih2 yg xde mutual friends..huhu..ramai gak yg guna nama samaran ni......

Faizal Fredley said...Reply To This Comment

setuju dgn sis...org sekarang bkn leh caya sgt...

laloque said...Reply To This Comment

lagi bahaya kalo dpt isteri ade degree dlm Artificial intelligent dan pakar hack cam i ni... huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...