Tuesday, July 26, 2011

Mentang-Mentang Perempuan ....



Assalamualaikum....

Memang keletihan hari ni. Pagi-pagi dah berkejar beli sarapan. Lepas je skype ngan hubby terus kemas apa yang patut. Hantar anak gi umah bonda dan terus pergi ke kedai tayar. Kereta kami ni entah kenapa bila belok sikit je macam ada bunyi. So hubby suruh pergi hantar kat satu kedai tu. Selamber je cina tu cakap bearing rosak(betul ke eja..huhu), nak repair dalam rm200 lebih. Tapi kena order barang katanya. LM kata..ok,nanti khamis suami i datang semula...dia out station. Terus sms hubby...huwaaa mujur dia cepat reply. 


Hubby kata...kena tipu kot, biasa dalam seratus lebih je, itu pun kalau betul apa yang dikatakan rosak. Hubby suruh LM bawa kereta ke kedai lain pula, gi kedai razak, suh dia check dan minta dia ambik je kereta kat umah...pesan hubby.


Sampai je kedai, tauke nyer takda...kereta bersusun. Pembantu dia kata razak gi check kereta. LM duduk dalam kereta je. Dalam hati..mana satu lah razaknyer? Tiba-tiba abg tu datang ketuk cermin kereta. Naper? dia tanya..LM pun citer itu ini...hahaha , dia cuma kata break dah nipis,kalau ada masalah lain esok dia cakap . Dalam rm60 -rm 80 kot..katanya. Dia siap tanya lagi..nak ambik kereta esok kat umah ke kat umah ayah?


Mak aiii dia kenal la kereta LM, memang hubby selalu repair kat sana, dan dia tau kereta tu menantu ayah yang punya. Memang senang kalau berurusan dengan orang yang kita kenal.


Nota kaki: Bagi pemandu wanita yang bujang...jika tak tau apa-apa pasal kereta sila minta nasihat dari rakan lelaki dulu ye sebelum kena sembelih dengan kedai repair kereta tu,huhu .
www.tips-fb.com

22 comments:

diana said...Reply To This Comment

wah..
cekik darah betul cina tu..
melampau..

JIJI YU said...Reply To This Comment

cina ke vampire tu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

diana-tu la..geram betul!!

H.J said...Reply To This Comment

hehe..pasni rakan wanita blh tanya kak LM plak..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

jiji ye..cina

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

H.J-ampun dik..akak tau bawa je.tak pandai psl kereta

sarah-najwan said...Reply To This Comment

tu psl kita juga sbenarnya kene amik tau..kalu tak mmg kena tipu..

akak skrg pun sama cam awk sis..seme hubby buat

S.U.F.E.E.N.A.N said...Reply To This Comment

Heiii..sangat tak patut!Pembongak jerk lebih si apek tuh..

Yup betul tu miza dear, apa2 yg berkaitan dgn keta kene consult mrk yang pakar sblm decide nak tukar apa2..kalau tak, rugi sesaja kene tipu. Teruk betui!

PinKy MoMMa said...Reply To This Comment

sakit ati pulak dgr kisah cino cekik darah tu...erghhh~

tak pe sis..byk bergerak nnt org kata senang nak bersalin hehe :)

forever love said...Reply To This Comment

huhu.. ibu selalu hantar kat kedai anak murid die dulu.. hihi

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

aah kak,saye pun kalau nk buat pape kat kete,tny tunang dulu.kalau x mmg dorg sembelih kite.

ummi_khalish said...Reply To This Comment

salam ukhuwah..melampau btul apek tu..nasib baik jauh...bila kita ingin jdi driver sedikit sbnyk kita kena tau psl keta..supaya org x sembelih kita klo rosak...itu kata abah saya..:-)

Kalamhati said...Reply To This Comment

huhu mmg pun adik..bearing tu dlm 120-150 je rasanya..mmg kali kelentong la cina tu mementang org pompuan pegi..

exora said...Reply To This Comment

saya selalunya g survey 2,3 kdai dlu...tp klu rosak benda kecik2 jer dah tau la mn kdai yg ok..sbb dh biasa..cina jgk, tp ok lak dia.

FasiHaH SupiaN said...Reply To This Comment

yess betul sgt2, perempuan, kalau nak buat pape tentang kereta, better ada nasihat lelaki and lagi better kalau ada lelaki pada waktu tu..kalau x, mudah tertipu sbb tak tahu

EE said...Reply To This Comment

kalau cha ya nun alif mmg dia cekik drh btol2 kat org melayu..abg EE penah keje ngan dorg..tau la cara dorg kdg2 customer dah byr utk tukar brg tp dorg x tukar pon..tu kalau nak urusan ngan dorg kita kena jadi penyibuk n org yg paling kedekut.

Jo Qusary said...Reply To This Comment

Nasib baik aku selalu rajin main bukak2 komponen kereta dan belajar betulkan kereta sendiri bila masa free... cuma kena cari aksesori tertentu kat kedai jugak la... itu pun tanya dulu ayah dan member lelaki harga biasa utk part atau aksesori yg diperlukan sebelum membeli...

Amri Abd Rani said...Reply To This Comment

kdg2 bengkel ni..ble pompuan dtg repair, diaorg ganti brg yg xori... tp xsemua bengkel mcm tu... ramai yg baik...

sue-sama said...Reply To This Comment

hurmm....byk kali gak melalui pengalaman yg same dgn nurse gomennn...

laloque said...Reply To This Comment

meh hantar bengkel keta adik i check... tapi kat Senawang la... hahaha

Peri PiA said...Reply To This Comment

kuang asam btl,tu la bab2 ni mmg hubby yg uruskan

sekarang rase kena amek tau pula

caliph shuriken said...Reply To This Comment

yup btul tu.. klau keta rosak jgn terus serbu bengkel.. tnya kwn2 yg kenal mekanik dulu.. klau x mmg kna tipu, yg x rosak pun diorg suroh tukar baru, huh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...