Sunday, July 31, 2011

Susu Kambing Merawat Jaundice




Assalamualaikum...

Sejak berpantang ni memang diriku amat kesuntukan waktu. Terlalu banyak masa yang harus ku berikan buat baby, anak-anak dan diriku sendiri. Baby yang suka berjaga waktu malam membuatkan diriku keletihan di siang hari. Demam akibat bengkak susu juga memang buat diri terasa lemah dan lemau..hihi. Namun bukan terlalu tegar buatkan diriku masih gagah menaip di blog ini, tapi hanya mahu mengabadikan setiap kisah perjalanan sepanjang waktu berpantang ni bersama kalian sahabat setia di sini. Moga kita boleh bertukar pendapat dan pandangan..itu saja.


Perasaan bergelar ibu memang sangat berbunga-bunga. Siapa saja yang melaluinya pasti akan tahu perasaan itu. Namun bila tengok babyku dah ada mengalami sedikit demam kuning atau jaundice pasti rasa resah di hati. Takmo la duduk hospital dan biar baby asik kena cucuk ambik darah kan?


LM ada terbaca susu kambing baik untuk merawat penyakit jaundice. Benarkah ??? Susu kambing juga dikatakan susu terbaik selelpas susu ibu, itu pun LM tak pasti. Namun sebagai usaha nak sembuhkan baby boy LM dari jaundice ni LM cuba beli susu kambing dan nak minum sebanyak mungkin,then susukan baby LM dengan susu ibu sekerap yang boleh. So  susu kambing yang LM ambil tu baby dapat khasiatnya. 


Selain tu LM akan cuba minum air glukos tanpa perisa sehari 2-3 kali bagi merawat penyakit jaundice ni. Hanya 2 tips ini saja yang LM rasa yakin nak cuba buat saat ni. Benda LAin belum berani dan tak dengar lagi. Tapi tadi cikgu LM ada cakap mandikan baby dengan rebusan air daun kucai atau daun belimbing buluh. Itu pun belum cuba buat lagi. Ada pendapat lain ke sahabat semua? Doakan baby LM cepat sembuh ye !
www.tips-fb.com

19 comments:

nineynur said...Reply To This Comment

yang penting susu ibu berterusan,,salam ramadhan :)

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

saye doakan akk cepat sembuh kak.akk rest lah eh.selamat menyambut puasa kak.akk cuti kan sebulan.hehehe =)

Kalamhati said...Reply To This Comment

InsyaAllah..moga2 berkesan..akak sentiasa doakan LM ngan baby..=)

JIJI YU said...Reply To This Comment

kan ke ade kena jemur2 jugak kan2..

Kak Aya said...Reply To This Comment

sealin susu kambing, kak aya jemur baby tu, bukan jemur tengah panas, tapi letak baby dekat tempat yg senang cahaya matahari masuk.

Izan Ishak said...Reply To This Comment

izan pun tak pasti petua utk jaundice ni LM sbb dulu antara 4 org anak izan si kembarlah yg kena tahan wad bersama2... masa tu dok hospital jaga dorg just bagi susu badan sekerap yg mungkin je. petua lain mmg tak berani nak cuba...

moga2 bby LM cepat sembuh ye!

S.U.F.E.E.N.A.N said...Reply To This Comment

Miza sayang,
Masa akak lahirkan arash kt uk ni, pun ada sign dia nak kene jaundice..tapi mat saleh ni biasalah.."Owwhhh its normal..dont worry it should be fine within 2 weeks time.." bule..?

Apa yg akak buat, rendam kundur halwa dalam air suam (kat mesia byk kot kt supermarket), bagi baby minum..sikit ja..kundur kan sejuk..takut kembung kalu byk2..akak pn minum gak kundur tu pastu bf baby..alhmdulillah 2-3 ari lps tu kuning baby hilang..

Sometimes benda ni terpakai pada orang ni, dan tak semestinya ia applicable pada orang lain. Ada yang sesuai dgn mandi air daun(daun apa pun akak tak sure..tpi ada dgr mandi air daun bule redakan kuning)Macam ainan dulu pun mcm2 cuba; dari mandi air cina cabang (kat klntn ada ni..)smpailah bagi susu kambing, sume akak cuba..tak tau pulih dgn yg mana..selagi terdaya kita ikhtiar..selebihnya kita tawakkal padaNya..insya'allah..everything will be fine..:)

And one more thing, kdgkala susu ibu itu sendiri penyebab kuning itu lambat keluar, ada sort of enzim yang menghalang kuning tu dari keluar..but for a certainty, miza try tanya doc pasal ni..akak doc yg bgtau psl ni..

Jgn risau2 sgt ye miza syg..insya'allah..he will be ok soon..:)

azian said...Reply To This Comment

kak, baby kuning ke???
yan dulu 4hr duk spital...traumaaaaaa.....huhuhu

..aZhAri.cOm.. said...Reply To This Comment

salam.. tahniah kak... semoga akak bahagia n sihat selalu disamping keluarga..^_^ selamat berpantang..hehe

laloque said...Reply To This Comment

Jaundice @ demam kuning biasa... anak2 i semua kena dan selama 44 hari kena. Abis jer pantang, baru kuning diorg turun... beberapa kali admitted dan amik darah... jadinya banyak petua kuning yang kitorg guna dan amalkan... try buka blog viruspadu:

http://www.viruspadu.com/2009/06/petua-kuning.html

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

ermm..saye dah ade 13 org anak buah...
slalunye klu kne jaundice ni kne bwk baby ni kluar pg2..kne kan dgn cahaya matahari pg..hehe

psstt: hope baby sehat cpt..umi rest ckup2 tau..

Isteri Encek Bard said...Reply To This Comment

Selamat berpausa kak.. ada ornag-orang lama kata jemur anak bawah matahari lam kul 10 -11pagi.. tak tahu benar ker tidak

diana said...Reply To This Comment

mak saya pesan jangan mandikan dengan daun kucai tu..
saya tanya kenapa katanya
tu akan buat demam kuning tu
makin banyak..
kononnye bila kuning tu keluar dia cepat habis.
sepatutnye kita tak nak ada kuning ye dak??

exora said...Reply To This Comment

salam LM..
susu kambing meme byk khasiatnya, tp itu yg fresh laa, kalau yg d jual mcm2 produk skrg ni sy pun x thu la stkt mn originalnya tu..
klu kt kg sy org2 tua suruh jemur je tepi tingkap pagi2 b4 kul 10am...
hehe, itu cr org kg laa..

Fitri Senin said...Reply To This Comment

mandi dengan air teh pn blh try akak

anamizu said...Reply To This Comment

banyakkan rehat tau ummi ^__^
salam ramadhan buat ummi sekeluarga :)

Rozita said...Reply To This Comment

try tanya herba cina kat kedai ubat cina.. dalam paket plastik sekarang ni.. benda tu rendam dalam air panas dan boleh gunakan untuk buat mandi baby... dulu sy gunakan untuk anak2.. alhamdulillah bacaan menurun.. lg satu jangan guna minyak2 bayi untuk sementara waktu kat baby.. LM sendiri kena pantang pakai minyak2 angin yang berbau.. takut sebab2 ni ada effect kat baby..lg satu jgn ibu jangan makan apa2 jamu, benda yang ada lada hitam dan kunyit..

dia ada G6PD tak? ini mungkin salah satu penyebab jugak...

dan kuning jugak disebabkan hati masih belum berkembang sepenuhnya.. ada baby yang akan pulih sendiri selepas 2 minggu... insyallah takde apap2...

susu kambing kl 0122331147 said...Reply To This Comment

salam.terbukti susu kambing mempunyai banyak khasiat penawar penyakit.sesiapa nak carik susu kambing segar boleh call saya no 012-2331147 saya hantar delivery di sekitar KL.nak susu segar pun ada,info lanjut layari http://susukambingkl.blogspot.com/

zaidi said...Reply To This Comment

Salam... memang betul susu kambing tu boleh merawat sakit kuning kat baby. Dapatkan yg fresh dan asli. Sebelum guna, hangatkan susu tersebut. Tapi jgn didihkan ya. Biarkan suam sebentar sebelum baby minum. 300ml boleh guna 2 hari. Minum sedikit demi sedikit tapi berulang.
Satu lagi, untuk mandian, cuba tanya di kedai ubat tradisional cina (sensei). Ianya hanyalah bahan2 dari tumbuhan. Sebelum ni kita dapat lihat jenis kayu dan daun yg digunakan sebab ianya diracik kasar. Bg yg pakar tentang tumbuhan mungkin boleh tahu jenis dan namanya.Tapi sekarang susah sikit sebab mereka dah blender halus. Ramuan itu hanya perlu dicampur kedalam air mandian yg hangat. Lepas mandi jangan lap. Biar kering sendiri sambil baby dijemur di matahari pagi lebih kurang 5 minit. Tapi jangan selepas jam 10. Matahari dah panas.
Ini hanyalah pengalaman saya merawat baby sendiri. Alhamdulillah... dalam 3 hari saja penyakit kuning baby dah sembuh. Selebih nya tu tambah-tambahkan lah selawat dan doa. In syaa Allah sihat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...