Wednesday, August 3, 2011

Apabila Permata Hati Terlerai Dari Dakapanku



Assalamualaikum...
Saat yang sukar untuk ku lalui detik dan saat ini. Hanya allah saja yang tahu betapa perit ku lalui semua ini. Terima kasih buat insan tersayang yang sentiasa memberi semangat buat diri ini.


Semalam pagi-pagi kami dah ke melaka buat sijil kelahiran baby. Plan nak buat pasport tapi kedai gambar tu tak mo ambik gambar baby pulak,so kami rasa nak buat kat segamat je nanti. Kami bergegas ke Hospital Pantai Melaka untuk bertemu dengan doktor Athi pakar kanak-kanak yang merawat Anakku Muhammad Adlan Syafiq. Selain demam kuning syafiq juga tak buang air kecil dan besar seharian. Rupanya Syafiq kekurangan susu, doktor menyarankan saya memberi susu formula demi kesihatan bayi.


Demam kuning baby di tahap bahaya juga,doktor nak tahan baby, menghampiri 20 bacaan darahnya amat bahaya kata doktor. Saya minta surat dan kata nak balik segamat memandangkan kami tinggal di sana.


Jam 6.30 petang Syafiq di masukkan ke wad bersama diriku. Bersengkang mata menjaga permata hatiku, syukurlah dia mulai membuang air kecil dan besar walau tak kerap...namun ada perkembangan positif di situ. Pagi tadi seawal 6 pagi dah ambik darah...harapanku hanya satu, Syafiq semakin pulih. 


Ya Allah, dugaan lagi rupanya. Nurse datang menyampaikan berita.Tahap darah baby makin naik, kuningnya makin teruk melepasi paras 21. Perlu di pindahkan wad dan dapatkan rawatan intensif, diriku dibenarkan pulang jika mahu kerana mereka akan menjaga baby sepenuhnya. Dugaan hebat ini buat diriku? Hanya Allah saja yang tahu perasaan apabila bayi yang ku peluk belum sampai 8 hari terlepas dari pelukanku. Terasa berjalan di awangan apabila tiada Syafiq di sini.


Petang tadi kami melawat Syafiq lagi, hanya air mata menjadi peneman. Tiada siapa yang memahami perasaan ini. Melihat bayi cuma berlampin, lampu atas ada 7 batang dan lampu bawah ada 4 batang, tanpa baju, tanpa bantal dan tanpa tilam. Apa yang ku lihat bayiku menggigil kesejukan sambil tersedu, kakinya sejuk...Ya Allah, Aku tahu itu saja jalan yang ada merawat bayiku, namun hatiku hancur dan terhiris-hiris melihat keadaannya kesejukan tanpa baju serta menggigil begitu. Jangan kira kesakitan lain sewaktu masuk antibiotik, cucuk masuk air, ambik darah...tukar line dan lain-lain. Hati ku sebagai seorang ibu remuk!


Nota kaki: terima kasih kepada semua sahabat yang mendoakan dan prihatin terhadap kesihatan Adlan Syafiq...huhu
www.tips-fb.com

54 comments:

zalin onceitalk said...Reply To This Comment

salam kak..sabar ye kak..zalin doakan anak akak cepat sembuh..amin..

mMoOnN aAlLeEaA said...Reply To This Comment

sabar...byk2x kan berdoa

Nour Akmal said...Reply To This Comment

sbr ye kak..mungkin ini dugaan untuk akak..dan in'Allah akak mampu hadapinya..Allah hanya akan uji pada orang yg dia syg dan ujian tu yg mampu kita hadapi..
moga anak akak kembali ke pangkuan akak dlm keadaan sht..
mgkn semua yg berlaku ni ada hikmahnya..

Cik Eka said...Reply To This Comment

akak..mak eka cita eka dulu mcmtu gak..bogel tak berbaju kena inject bagai..mak ingat eka tak panjang umo dah time tu..huhuhu

hari2 tah berapa kali inject...dahla baru bapa hari lahir..mak balik dulu..eka tinggal spital...

nasib lah mak kata lepas tu eka dah okey..

akak banyak bersabar ya kak..semoga baby akak sihat dan jaundis tu hilang..AMIN

S.U.F.E.E.N.A.N said...Reply To This Comment

Subhanallah...miza sayang..bertabah ye sayang..*Sob

Ya Allah..Kau lindungi baby Adlan..kurniakan padanya kesihatan yg baik, dariMu sakit itu datang, kepadaMu jua ia dikembalikan..ameen ameen ameen ya rabb..

PinKy MoMMa said...Reply To This Comment

kak LM sedihnye ku baca kisah ni..bergenang air mata..

kak tabah yer..ku doakan sayang shafiq sihat secepatnya..byk2 berdoa di bulan yg mulia ni..kite sama2 doa ye..


stay strong sister :(

UNA budak BAEQ said...Reply To This Comment

tabah ye sis :')
dugaan ramadhan . mesti ada hikmah atas apa yang berlaku kan .


*sentiasa doakan yang terbaik :)

Sunah Sakura said...Reply To This Comment

kesiannyaaaa syafiqqqqqqqqqq.... T_____T akakkkkkk...kuat tauuuu!!!! moga syafiq cepat sembuhhhh.. ameen... :(

Iza said...Reply To This Comment

Assalam...
Sabar byk2 LM. Ada hikmah di sebaliknya...berat mata memandang, berat lagi bahu memikul kan..Kalau iza di tempat LM, iza dah tak peduli dgn blog lagi dah...

http://azilas.blogspot.com

Lelord said...Reply To This Comment

miza, lela baru tau ni, igt baby dh sembuh, tabah yek...moga semuanya dipermudahkn insyaallah

diana said...Reply To This Comment

saya paham perasaan lm..
harap baby cepat sembuh..
sama2 kita berdoa ye..

Kalamhati said...Reply To This Comment

hmm sedih baca..hope adik dpt bertahan dan kuat..

sama2 kita doakan semoga baby syafiq cepat2 sembuh..berkat bulan ramadhan ni..

eiela said...Reply To This Comment

sabar ek kak, semoga adik syafiq cepat-cepat sembuh.

Suhaili Sarif said...Reply To This Comment

kakak sayang...masyaALLAH!!
kak,saya doakan kakak dan muhammad adlan syafiq tabah dan sihat sesihat2nya...
kak,skrg bulan ramadhan..insyaALLAH doa makbul cepat
banyakkan doa kak...syafiq perlukan doa yg sgt tulus dr uminya...saya tahu akak da melakukannya
jangan putus asa kak...
saya sayang kakak

H.J said...Reply To This Comment

tabahkan jiwa kak LM..insya Allah semuanya selamat.

Rtp Farra Arisha said...Reply To This Comment

ya ampun. sedihnya kisah ini ;'(
mudah2an cepat sembuh ya :))
praying the best for u and family sis ;')

AMMAR YASIR said...Reply To This Comment

Ammar faham perasaan seorang ibu.. Ammar pun sedih baca entri ni. Ammar doakan semoga baby SIS LM cepat sihat.. Insyaallah semuanya ok. aMIN

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

semoga ur son cepat sembuh.. amin

JIJI YU said...Reply To This Comment

semoga ALLAH memudah kan segalanya..diselamatkan baby tu..kembali dlam keadaan sihat sejahtera..

Nini Hartini said...Reply To This Comment

Kak LM....tini baru tau. sabar kak... InshaAllah ini yg terbaik untuk Syafiq. Semoga syafiq cepat pulih.... Amin....

kat hospital segamat lah skrg ye??

ummi_khalish said...Reply To This Comment

LM,kuatkan semangat..semoga baby kembali pulih..awak pun kena jaga kesihatan,makan makanan berkhasiat utk banyakkan susu,untuk ada tenaga..jgn banyak pikir,kwl emosi..Mohon pada Allah,Insya Allah Allah Maha Mengetahui segalanya...be strong ok.

Mamamya said...Reply To This Comment

ya! allah...berderai airmata ini ketika m'baca n3 LM masih t'bayang saat2 anak akak masuk wad bulan lps kerana tersedak susu....mmg sbgi ibu kita x akan sanggup melihat anak diperlakukan spt itu tp kita x der pilihan selain berdoa mengharapkan agar semuanya akan bertambah baik....

LM ada cuba x kaedah lain cth: bagi minum air perahan anggur hijau..dulu akak penah bagi kat bby masa kene kuning.alhamdulillah mmh turun..ada yg kata bagi susu kambing tp akak x berani bimbang bby akan panas nnti.....

Mamamya said...Reply To This Comment

akak doakan yg terbaik utk LM dan muhammad adlan syafiq

FasiHaH SupiaN said...Reply To This Comment

semoga tabah ye kak....doakan baby cepat sembuh ya....

tomatokering :) said...Reply To This Comment

sabar ye LM .. insyaallah berkat bulan ramadhan dan doa semua mesti baby sihat semula .. aminnnn :)

Mamamya said...Reply To This Comment

selamat pagi LM...

hati x tenang lps baca n3 ni mlm td...n akak t'ingat ada satu lagi cara nak bagi turun kuning baby ni...klu ada masa LM cuba carikan sengkuang cina....rasanya bulan ramadhan ni lbh mudah nak dapat...klu kat melaka kat pasar besar yg dekat dgn melaka sentral tu ada jual... Lm cuba parut n perahkan airnya...bagi kat bby....

insya'allah...kita hanya mampu b'usaha n berdoa semoga segalanya dipermudahkan.....

Citarasa Rinduan said...Reply To This Comment

assalamualaikum adikku LM

kak sentiasa doakan adlan...
sayu sangat2 hati ini..
berat hati yang memandang, berat lagi kamu yang memikul..
tabah sayang..

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

moga akk tabah hadapi dugaan ni..
ieyla doakan Adlan Syafiq sembuh..

Melur Jelita said...Reply To This Comment

Ya Allah adik jelita..hebatnya dugaan..Sabar ya dik jelita..ini saja yang mampu akak berikan....Allah uji mereka yang mampu...jangan risau, insyaALLAH semuanya akan selamat. Tenang dan tabah...akak sentiasa menyokong adik jelita

Cik Ecah said...Reply To This Comment

smg syafiq cepat sembuh...
huhu akak tabahkan ate yea...

Fitri Senin said...Reply To This Comment

akak..didoakan semoga syafiq cepat sembuh dan pulang bersama akak

Rozita said...Reply To This Comment

LM, sy faham apa yang LM lalui... LM tak mintak tinggal dengan baby ke?
bayi saya kena tahan wad masa berumur 3 hari..
harap LM tabah hadapi ujian ni... cuma satu je nak tanya ye.. kenapa LM tak bg susu badan je.. biasa bayi yang kena jaundice ni kita kena bagi susu badan dengan kerap kan?

insyallah Adlan akan selamat.. dan semoga semua urusan dipermudahkan...amin..

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

wani doakan semoga semuanya selamat...

Isteri Encek Bard said...Reply To This Comment

Ya Allah sedih saya baca kak.. Semoga Syafik cepat sembuh yer klak... akak banyakkan berdoa.. Insya Allah doa dibulan puasa doa yg mustajab

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

sedap nama baby erk....waaah baby pun dah nak wat pasport erk....hehee..
semoga syafiq cepat sihat

MataHati @ MH said...Reply To This Comment

sabar dan tabahkan hati menghadapi dugaan ini...

laloque said...Reply To This Comment

Insyallah... akan dimudahkan oleh dlm menempuh dugaan

b a m b a m ' s said...Reply To This Comment

InsyaAllah semua selamat ek kak.. :|

Qaseh dalia adelia said...Reply To This Comment

sabar sis..insyaAllah xada apa2... anak sedara qaseh dulu agy teruk ..kena buat pmbedahan tapi bkn sbb demam kuning..doa2 byk2 skang ni sihat dah ..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

sabar ye dik...nak buat mcmana...dah mcm gitu rupa dia bila dah dok kat tangan lepa...kalau kat kita boleh je ikhtiar2 apa2 yg patut....

Lulu Caldina said...Reply To This Comment

bayi kekurangan susu, memang sukar kencing dan buang air besar.. malangnya hanya itu saja cara untuk mengurangkan kuning.. buat masa sekarang, berusaha untuk menyusukan dia secara kerap dan banyak.. Takde susu badan/kurang? bagi susu formula..

Insya-Allah semuanya akan selamat..
Jangan terlalu risau yer..

Far8 budak baik said...Reply To This Comment

be strong eh akak...
x ley remuk hati ehh...
mesti ade hikmah tu...
syg kat akak..walaupun
NF belum bergelar seorang bapa..
tapi NF merasai gakk ape yg
kak LM raseee =)..
sori lama tak jengukk..maaf akak

...sWeeT uMi... said...Reply To This Comment

sabar byk2 LM...umi doakan kesihatan bb cepat baik..umi pun pernah lalui situasi cam ni..warded sbb kuning...bykkan lagi menyusu bb ye LM..insyallah susu ibu kuat tuk bb

Izan Ishak said...Reply To This Comment

izan doakan yg terbaik buat bby syafiq...moga bby cepat sembuh ye...

aizamia3 said...Reply To This Comment

sedih bila baca entry ni..
selagi boleh sabar akak sabarlah.. saya tak reti bab2 petua ni tapi kalau akak rasa ada petua yang baik untuk jaundice tu akak cubalah.. kita berusaha Allah yang tentukan..

moga baby akak cepat sembuh.. doa kami mengiringi dia.. sabar ye kak..

siti kektus said...Reply To This Comment

sabar kak. moga baby cepat sihat. ^^

Pn. Sheila said...Reply To This Comment

alahai... cian baby kena cucuk tu.. sabar ye... insyaallah akan sembuh...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...Reply To This Comment

sabar ye kak.. tu sume dugaan .. mungkin ada hikmah nye. hope akak sekeluarga tabah menghadapi sume ni yerk...

laskar pelangi said...Reply To This Comment

kak LM, semoga tabah ye:) insyaAllah semuanya akan kembali dalam keadaan yang baik:)


semoga baby tu cepat sihat(=

Dalin said...Reply To This Comment

Sabar ye kak.. maybe itu je cara nak rawat bayi.. Saya dulu2 kecik pun mcm tu.. Mak saya citer.. bila dpt balik umah.. mak saya bogelkan jemur tgh panas.. bukan niat diorg nk buat akak and baby mcm tu.. Maybe that is the best way..

Moga akak tabah.. kembali sihat dan cergas demi baby ye..

A'IM said...Reply To This Comment

be strong

Lea IsNaw! said...Reply To This Comment

moga anak akak LM cepat2 sembuh
sabar bebanyak ye kak

Myra Jay said...Reply To This Comment

Semoga anak akak cepat sembuh dan akak tabah menghadapinya..

Peri PiA said...Reply To This Comment

tak sangka kuat bbay kena demam kuning,alhamdulillah sekarang dah semakin sht :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...