Tuesday, August 9, 2011

Sakit Tak Bersalin?


Assalamualaikum...
Masuk hari ke 13 kehadiran baby Muhammad Adlan Syafiq di sisiku. Tersangat bahagia dan tenang menatap wajah kecil tu. Hampir gila bila dia terlepas dari dakapan tempoh hari masa dia berada dalam jagaan sepenuhnya oleh jururawat. Syukurlah adik Adlan semakin sembuh walau belum sepenuhnya.


Semalam masa nak buat pasport gambar baby salah warna biru pula, background dia tak sama seperti yang dikehendaki. So kami berkejar gi kedai gambar untuk ambil gambar baby lagi sekali. Tiba-tiba aunty tauke tu cakap LM nampak sihat walau belum 2 minggu bersalin,bla bla bla..adalah ayat puji-puji sket..tak perlu taip sebab nanti korang muntah hijau pulak..hik3. Tapi ayat last dia buat LM rasa terkedu. " U bersalin sakit tak?"


Uik..soalan apakah ini ? saja buat lawak ke aunty tu? sakit la..jawab LM. Wa anak 2, takmo la beranak banyak-banyak..sakit macam nak mampus..dia kata. Hahaha..rupanya dia pelik sebab anakku dah 4 dalam usia belum mencecah ke angka 30 ni. Memang la sakit, mana ada bersalin tak sakit aunty..jawab LM. Takmo sakit cucuk dengan ubat tahan sakit la..kataku. Mudah kan..kebas dari pinggang ke bawah..then bila dah buka penuh, terus boleh teran. Tapi semuanya ada kesan sampingan. Baik cuba tahan sikit sakit tu dari merana sakit pinggang akibat suntikan tersebut. Itu pendapat LM la...


Tauke kedai gambar tu kata dia bersalin 3 hari pun tak mampu nak jalan dan berdiri, sakit sangat katanya. Hurmm memang lah bersalin tu sakit. Proses bersalin tu sakitnya bagai disiat-siat rasanya daging kita. Kalau orang keguguran pun rassa sakit..cuma darah yang gugur..ni pula baby yang keluar..pasti lebih teruk sakitnya. Tapi bila baby dah keluar, pasti ibu rasa kuat untuk jalan dan berdiri sebab rasa sangat semangat dan kuat bila dah dapat menatap bayi yang di kandung berbulan-bulan.


Bersalin tu sangat sakit..tapi Insya Allah LM tak serik bersalin kerana anak lah satu-satunya harta dunia dan akhirat yang LM ada. LM takda harta lain kecuali anak yang 4 ni. Jika ada rezeki untuk melahirkan anak di kemudian hari, LM bersedia. Harta yang indah adalah anak-anak yang cerdik dan soleh buat seorang ibu.
www.tips-fb.com

33 comments:

Belalang Hijau said...Reply To This Comment

alah comeinyer baby tu...
mrs.belalang ckp sakit...
dia kata ank kedua nanti belalang lak yg bersalin..erk,boleh ke mcm tu?

keh3x...

Kakzakie said...Reply To This Comment

Heeee cutenya LM... Masih fresh lagi. Nanti sebulan je dah lain muka dia...

Siapalah agaknya yg bersalin tak sakit ye LM...

H.J said...Reply To This Comment

bagus kak LM..jangan takut nak beranak lagi..huhu

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

syabas bete.....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

belalang-hehe..sis pun selalu ckp camtu.letih peknen..so minta hubby yg bersalin.hik3

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

kakzakie-hehe..entah..raa nak babap je klu ada yg ckp tak sakit

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

H.J-sakit dik!tp anak2 tu anugerah tak ternilai

gedek! said...Reply To This Comment

Heee...!

Chomel ya amat!

Ellen said...Reply To This Comment

wah..cutenya sis...cubit sket boleh..hehee..tahniah sekali lagi sis..

ieda said...Reply To This Comment

alhamdulillah adlan dah semakin sembuh :)

jgn banyak gerak sgt dik , masih baru sgt2 .. kita kena jaga .. nak pakai lama semua tu kan :)

beranak ramai mana x kesah janji kita pandai menjaganya .. adakalanya faktor zaman skrg yg menakutkan utk beranak ramai2 nie .. semua atas diri .. tepuk dada tanye selera ..

zaman skrg nie kualtiti lebih penting dari kuantiti ..:)

diana said...Reply To This Comment

mengandung 9 bulan sangt indah..
bersalin satu hari je sakit..
lepas beranak tu
tengok muka anak terus hilang sakit selamanya..
sebab tu ramai orang nk beranak..
sakit sehari je..:)
heheheh

saniah said...Reply To This Comment

miza..ntahla ek..mana ada bersalin tak sakit tapi sakit2 pun kita suka bersalin..dpt peluk2 baby..cium2 baby..pastu tgk dia mmbesar dpn mata..nikmat mnjadi ibu..emm comel baby adlan..:) take care dear

CiK QiQi said...Reply To This Comment

tapi qiqi ni bile dgr bab2 bsalin cm takut jek..hua....takut sakit...cmno tu...

tp nk babby..huuuhhuu

sarah-najwan said...Reply To This Comment

mmg sakit yg xle nk cerita kat org..yg pernah bersalin ajo tau..

tapi sejurus tgk wajah baby kita yg baru lahir itu..sakit tadi hilang dibawa angin ekon..hehee..subhanallah..

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

setiap wanita merasakannya.takut sis =( sis rara rindu sis gak.

Hanis Azla said...Reply To This Comment

lama tak ke sini.. dah bersalin rupanya.. Tahniah yer.. comel baby awak.. take care yer.. sakit bersalin tu selalunya terus hilang bila menatap anugerah Allah yang maha indah itu kan LM..

Qaseh dalia adelia said...Reply To This Comment

uwaaa sis ..jgn ckp camtu , takut ase huhu

~ yus ~ said...Reply To This Comment

salam LM...

comelnya baby..

betul tu, bersalin memang sakit, tapi bila lihat wajah anak, terus hilang rasa sakit tu kan...

bestnya belum 30 dah 4 orang anak, boleh tambah lagi 4 tu...:)

Akak dapat no 4 di usia 34, kalau nak tambah pun lagi satu je kot, ...:)

KuNanGKuNanG said...Reply To This Comment

nasib baik la pompuan yang bersalin kan sis. kalau lelaki xtau la camne gayanye.lelaki kan mane tahan.sakit sikit pun dah mengaduh.he3

EE said...Reply To This Comment

apa maksud adlan syafiq

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

sakit wooooooooo..tapi sakit2 sedap...ahaha

sakit yg terus ilang lepas baby keluar

even masa jahit tak berbius pon cool je...hihi

najihah sahami said...Reply To This Comment

akakkkkk!!cumill giler baby!!!!!

anymz said...Reply To This Comment

bersalin memang sakit tapi selalu hilang rasa sakit sebaik saja nampak wajah suci kan LM?
selamat berpuasa ya dik.walau tak puasa akak tetap wish jugak.anak yg sulong akak lahirkan 5 ramadhan 26 thn dulu.seksa membayar ganti posa masa tu.hehe
lama akak tak singgah di sini..dah selamat bersalin rupanya..:)

PinKy MoMMa said...Reply To This Comment

kakak sayang..anak memang harta dunia akhirat kita..
lahirkan zuriat slagi termampu :)

itu la rezeki kita..

S.U.F.E.E.N.A.N said...Reply To This Comment

Kata orang tua-tua, penentuan sakit atau tidak nak bersalin depends pada apa yang keluar dulu masa bersalin tiba; blood or ketuban.

Kalau blood yang keluar dulu, insya'allah merasalah ibu sakitnya bersalin itu. Sebaliknya jika ketuban yang dulu, kuranglah sikit sakit itu dan ada yang tak sakit langsung tahu-tahu baby dah nak keluar..

Rezki masing-masing..

Yg pasti..pengalaman melahirkan pahlawan agama di dunia ni sangatlah indah dan menakjubkan..kan dear..?:)

-Sara- said...Reply To This Comment

taniah 4 ur new baby..

sy pon tgh hitung2 hari besalin ni..xtaulah dpt merase x sakit besalin normal sbb yg 1st operate :)

Amyna said...Reply To This Comment

teringin juga nak merasa pengalaman itu LM.. InsyaAllah kedepan nanti pasti ada rezki myna... Tahniah ya LM. kiut miut Adlan...

deno said...Reply To This Comment

ololo... comel3!! baik punye control cute bile snap gambar... ada ciri2 jadi jejaka yang ensem nie... hihi:)

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

bestnya anak dah 4..belum 30 erk??

congrats on your new baby born..chomel!

JIJI YU said...Reply To This Comment

akak....comeynye anak sedara

D_08 said...Reply To This Comment

tipu le kalo tak sakit langsong....... tapi demi satu nyawe yang bakei menjengah ke dunie......tabah hati dan kuat semangat je....kalo idak....mesti dah give up kan LM???....awok pengalaman sambut baby awok....buatkan awok lebih hargai Mem awok...

bersama kak Es said...Reply To This Comment

sakit yg nikmat kan. lepas tgk baby ntah hilang mana dah sakit tu...
tahniah atas kekuatan dan ketabahan..

tp sape2 beriman dengan ganjaran... memang redho je dengan sakit tu kan..

lepas ni turn kak es pulak hehe

C.M.A @ CikMoonAdnan said...Reply To This Comment

comel sgtttt... tahniah kak..walapun agak terlewat wishhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...