Tuesday, September 13, 2011

Ala...Baru 4 Anak



Assalamualaikum...

Salam ceria dari doha. Agaknya ada yang pelik kenapa LM menyepi, apasal blog pink ni slow cam siput tanpa entri baru. Haha..bila demam terus rasa down. Dah la baby meragam asik nak berpegang je. Menyusu sejam sekali..memang rasa tak cukup tangan nak urus semuanya.

Adik dayang deno pun dah cari mana kak LM dia hilang..hehe. Memang rasa kalut sikit bila demam, baby meragam, kerap pulak menyusu di tambah anak yang dua tu dah start sekolah dan nak kemas beg pakaian hari tu pun tak siap- siap lagi tau. LM terus sterika je baju tu sebelum susu dalam almari supaya nanti nak pakai terus boleh sarung je. Memang rasa tak cukup masa nak urus semuanya dengan tangan yang ada 2 je ni. Lum masuk episod baby tak tido malam..anak muntah time malam lagi tu!


Ala...anak baru 4 dah kalut ek? huhu...siyes rasa nak hantuk-hantuk je kepala kat dinding. Memang tension tahap gaban tau. Rutin harian bermula seawal 4 pagi, subuh dan sediakan sarapan pagi...goreng lah apa yang patut buat bekalan encik suami dan anak-anak. Pastu jerit- jerit panggil maisarah dan azhad suruh turun sarapan sebelum driver muncul.(selalu je  dia datang awal, huhu). Siap je mereka berlepas ke sekolah...mandikan qila dan baby syafiq. Belum pukul 7 anak dua orang ni dah siap mandi u! cayer tak?haha
Baby tido je terus capai apa saja kerja yang boleh dibuat kat atas tu...pukul 10.30 terjun bawah nak mula memasak di bantu oleh baby syafiq...(sejam pun tak siap masak, hambek!)Mop sana...mop sini. Baca buku ngan dik qila, buka cd, nyanyi-nyanyi ngan qila...jap je anak yang dua tu dah balik sekolah.


Wahh...bagi makan, buat latihan(maklumlah...buku dari malaysia melambak bawa hari tu), jerit-jerit jadi cam cikgu linda jasmin(terasa cam cikgu disiplin pun ada)..hak hak hak.Baru nak ajar mengaji ...tettttttttttt apa terjadi???


Huwaaa...encik suami dah muncul. Uik??? jap je dah pukul 4.30 petang. Lajunyer lah jam umah LM ni kan? Itulah rutin baru puan Lydia...hambek ko, baru anak 4 dah kelam kabut. Tapi kenalah wat- wat cool dalam muka berkerut. Last-last encik suami balik i menangis gak, mengadu penat dan tension..haha. 


nota kaki: nak sambung tugas...da~~
www.tips-fb.com

23 comments:

H.J said...Reply To This Comment

terbaikla kak LM..tu la..penting cari isteri sebagai suri rumah sepanjang masa..hahahha

*tolong cari sorang kak..haha

MaiRa QuEeN said...Reply To This Comment

WAH!!empat...mama maira due lagi due minggu..anak yg keenam...mesti comel baby..

laloque said...Reply To This Comment

back to normal ek

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

H.J-hehe...akak pernah kerja, pernah jd SR sepenuh masa..siyes duk umah lg penat.kerja tak abis2.klu kerja blk umah br urus anak.amboi...nak suh akak cr kan calon ke?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

maira-moga mam adik selamat dan mudah.tp klu anak dah ramai mudah sket sbb ramai anak besar leh bantu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

laloque-hehe...tak cukup tgn dah ni

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

syian kakak saye sorang ni...
xpe..t diorang da besar akk la org yg paling senang nnt..hehe..

pssttt: nk pinjam tngan ieyla x tolong akk??hihi

anamizu said...Reply To This Comment

wahh 4 dah anak ummi..
seronoknye ade anak2 jd penghibur..hehe ecece ana ckp mcm ade anak je plak :P

PinKy MoMMa said...Reply To This Comment

kakak LMMMMMMMM :)

slmt ari raya..bestnyer dh ada 4 orang..memang kadang2 tension tapi bila fikir2..bila dh besar nnt rasa mcm skit je anak kite kan huhu..

berdasarkan bilangan adik bradik..bila dah sorang sana..sorang sini..dh sunyi ;p

sarah-najwan said...Reply To This Comment

xjumpa tune dia lagi tu..jika dah jumpa tune..beres je blakow..hehhheee

JIJI YU said...Reply To This Comment

waahah..impikan suri rumah terbaek gak ni

masmurni said...Reply To This Comment

begitu la rutin hidup seorg ibu.hehe...just buat dgn ikhlas n niat kerana Allah...besar ganjarannya tuh..semoga tabah selalu ye.take care ..

ieda said...Reply To This Comment

itulah pengorbanan seorang ibu ..
tu bila org tua2 cakap kita org perempuan nie banyak kerja nak kena buat ..

kena fikir utk jarakkan kehamilan agar kita x penat badan .. recah sana sini , ke hulu ke hilir kdg tuu x der masa utk diri sendiri ..

ada betulnya kata org tua2 kan .. tapi x perlah dik setiap jerit perih yg kuar tuu akan terbalas dengan setimpalnya :)insyaallah dikk ! :)

atiq said...Reply To This Comment

huhu.. mula2 mmg la.. da lama mty.. senang je.. atq dah dapat dah barabg ummi.. thnx

diana said...Reply To This Comment

hahahah..
rasa risau pulak dengar..
tak pe LM..
sementara nak tunggu masing2 besar...
kena la berkorban sikit..

Citarasa Rinduan said...Reply To This Comment

LM..
kak pun demam,.....
aduh..
umai sorang pun kak dah pengsan..
lagilah awak ada 4..
kalau kak, dah lama pitam

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

kak LM...yg ada 2 ni pon rasa cam dah tak cukup masa kaki dan tangan

apatah lg 4 macam akak :(

tabik spring!

najihah sahami said...Reply To This Comment

ilek a kak. nanti anak2 dah besar baru tau bestnya anak ramai kan. ehhe. :)

kmsalam peluk cium kat baby syafiq eh.

YAYA AZURA said...Reply To This Comment

sabar LM..dugaan tu..
yaya yg sorang ler nie pun rasa letih je memanjang..

deno said...Reply To This Comment

pengorbanan seorang ibu dan isteri yang penyayang... deno kagum ngan kaklydia... sesibuk manapun, mesti utamakan famili... emm... baru empat kan kak... nanti tambah la sorang lagi...hihi :)

bila kaklydia cerita kan, teringat deno kat kaklong deno yang ada 2 org anak... tu pun tak menang tgn nak layan katanya.. sibuk kerja lagi...

bila fikir2 balik, macam mana la ma deno jaga deno lima beradik dulu2 waktu susah dulu... besar pengorbanan seorang ibu... mcm kaklydia :)

Kak Aya said...Reply To This Comment

kak aya tapik spring pada LM! kak aya yang ada 2 anak ni mengalahkan ibu tarzan je rasanya.

Nini Hartini said...Reply To This Comment

bestnyeeee rutin hidup LM. kalau tini bosan tau, selalu kena tinggal sorang..kalau ada anak tu best lah jugak...

fRaMe+LenSeS said...Reply To This Comment

tu aa kak.

sila tambah lagi 6. aahahahhaaha :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...