Sunday, September 25, 2011

Sup Ayam Lada Hitam




Assalamualaikum....

Sejak ada baby ni tak sempat nak berblog lawat korang semua. Buat entri pun pendek-pendek dan masak pun ringkas-ringkas. Menu atas ni adalah sup ayam yang LM campur dengan sikit serbuk lada hitam. Makanan mood orang berpantang tapi sangat sedap di makan bersama nasi panas tau!
Anak-anak semuanya suka. Masa dalam pantang tak masak pun camtu..terkenang lauk kat spital tunggu adik syafiq hari tu lauk ni lah selalu nurse bagi. Sian blogger cik ana anak ummi sorang tu rindu nak tengok entri masak-masak. Moga entri ni dapat melepaskan rindu cik ana ye !


Resipe:
ayam 800 gram
bawang besar sebiji saiz sedang
bawang merah 5  biji
bawang putih 2 ulas
halia satu inci
serbuk lada hitam sesudu kecil(ikut citarasa)
tomato
kentang
sup bunjut adabi satu
garam
minyak (utk menumis)

Caranya: tumis bahan-bahan yang telah dikisar dan masak seperti sup biasa, letak serbuk lada hitam dan ayam..tuang air dan letak kentang renehkan sampai masak dan akhir sekali letak tomato
www.tips-fb.com

23 comments:

Cik Ina Do Do Cheng said...Reply To This Comment

lapau nengok sup ayam ko, tengahari ni buat nasi goreng je. cik ina suka je makan nasi ngan sup cam ni. lagi banyak lada hitam lagi sedapkan, kalau ada budak kecik , jangan buh lada hitam dulu, masa kita nak makan baru buh.

simply nana said...Reply To This Comment

wah smakin berselera ni...

Azwani said...Reply To This Comment

masaknya simple tapi hmmmmmm sedapppp..

Jo Qusary said...Reply To This Comment

sup nie bagus utk panaskan dgn kuatkan kaki, terutama sekali kalo masak dgn kaki cakar ayam tu...

burung merpati pun sedap dimasak sup camnie, menyihatkan badan :D

ijatnuar87 said...Reply To This Comment

tgk time lapo2 nih memang menarik selere ambe,hehehe...

Amie said...Reply To This Comment

siapa tak suka sup ayam lada hitam ke lada putih ke, sila angkat tangan..... tak ada yang angkat tangan, semua orang suka....sedappppp!

ijatnuar87 said...Reply To This Comment

tgk time lapo2 nih memang menarik selere ambe,hehehe...

sarasyauqinasukri said...Reply To This Comment

"hurmmm akak suka sup ayam boh halia byk2..tp akk lom penah boh lada hitam dlm sup..kalau dlm ayam masak kicap penah la..apapun mmg sedaplah.."

THE LEKAT LEKIT STORY said...Reply To This Comment

dlm pantang blh makan sup ayam lada hitam ni ekk??

kiz said...Reply To This Comment

wah..sodap bona nampak eh..kena lak tengah selsema ni..pehhh sodap layan sup ayam ni..

Izzuddin Fauzi said...Reply To This Comment

Sesi eksperimen pulak kat dapo ngan resepi nie (:D)

Kak Aya said...Reply To This Comment

ni memang sedap pun makan dengan nasi panas..kalau ada sambal belacan pun best jugak.

dayang said...Reply To This Comment

sy pun rindu nk intai2 blog akak tgk resepi. hehehe :)

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

mmg betul, kalau sup ayam kebykan anak2 mesti suka, anak akak kalau mkn nasi ngan sup ayam, bertambah :)

MataHati @ MH said...Reply To This Comment

selalu suka sgt mkn sup ayam bersama roti.. sebuku roti hiris pun boleh habis kalau mkn bersama sup ayam..huhu

KAMIHIDUP said...Reply To This Comment

terliur kak. :)

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

sis,kalau yg tak pantang leh mkn x?hehehe

JIJI YU said...Reply To This Comment

hurm2..pedas lata jitam tak berapa best

Peri PiA said...Reply To This Comment

sedapnya LM,ni cikit elok utk pia demam2 ni hihi

Cik Bambam said...Reply To This Comment

wahhh..bukan stakat menu org pantang..org berdiet pon leh mkn lauk nie..eheheheh

Sunah Sakura said...Reply To This Comment

selalu buat camni..suka buh lada hitam dalam masakan..

najihah sahami said...Reply To This Comment

wah...mcm sedap je kak..hehe

diana said...Reply To This Comment

kalau ada bihun boleh makan dengan bihun..
sedap..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...