Thursday, October 13, 2011

Handphone-Jangan Abaikan!


HTC Wildfire S

Assalamualaikum...

Zaman sekarang ni semua orang pakai handphone. Kalau takda tu memang rasa satu kekurangan dalam hidup. Kerja ke, orang susah ke, gaji sikit ke...semua dah pakai handphone sekarang ni. Budak sekolah tadika pun dah pakai malah anak kawan baik saya baru 4 tahun dah pakai BB tau! Best kan?
Dulu, zaman anak dara masa tu handphone ni bukan semua orang mampu pakai. So bila dapat pakai tu memang teruja lebih la. Nak-nak encik laling yang hadiahkan dan tanggung bilnya tiap bulan, memang handphone akan melekat kat tubuh sepanjang masa. Jarang sekali berjauhan dengan handphone masa tu. 



Sekarang dah lain, bila dah beranak ramai handphone dah jadi bukan keutamaan pada diri LM. Pelik juga sebab dulu sangat suka main ngan handphone sekarang dah tak heran langsung. Kalau jalan pun selalu tak bawa sebab encik suami ada depan mata, takda siapa nak sms atau call. Tapi LM silap...kelemahannya adalah bila terpisah dengan encik suami di mall yang besar maka mata rabunku akan tercari-cari di mana encik suami. Masa tu baru gabra macam kena tinggal kat kandang kerbau..hehe

Satu lagi kelemahan LM bila dah beranak pinak ni pasal bateri handphone. Memang sangat tak prihatin pasal satu hal ni. Memang jalan bawa handphone tapi takda bateri. Nak call pun tak boleh..padan muka!



Satu benda yang LM perasan sejak akhir-akhir ni LM tak minat sangat kat handphone LM ni. Sian dia terabai kan? Semalam encik suami call  dari opis banyak kali, handphone tak berjawab dan telefon rumah tak berangkat. Dia pelik ke mana LM pergi...hehe. LM gosok baju kat atas dan handphone tinggal dalam handbag kat bawah..hehe. Buruk punya perangai kan?



Kawan call tak jawab, cuba call telefon rumah pun tak angkat. Kawan pun dah merajuk  hati...dia bagi tau tadi..hehehe.  Taubat dah ni, lepas ni kena la dekat ngan handphone, kalau ada kecemasan atau apa-apa takla sampai tak jawab panggilan. Bateri handphone kena sentiasa mencukupi kalau nak jalan keluar. Takkan nak pinjam handphone orang untuk call suami sendiri kot?


Nampak tak handphone ni masih perlu dan menjadi keutamaan? Jangan cuai macam LM okey!
www.tips-fb.com

48 comments:

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

hihi..pasni akak xberenggang dah ngn hp ek??hihi.. ;)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@ieyla-harap2 camtulah..sekadar ia ada dkt2 ngan akak dah la

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

4tahun dh pakai bb?fuhhhh hebakkk.akk jgn cm tu.akk kena bwk hp selalu.kalau boleh gantung je kat leher.hehehe.sbb mana tau ada urgent kan.rara hp x pnh renggang.sbb takut pape org x dpt nk call.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@rara-baik dik..akak ingat tu.

❤ eyeme ❤ said...Reply To This Comment

hehe..mak saya pun camtu kak..dia dlm umah tp henpon dlm kereta..ntah sape la yg nk jwbkan tuh..kalau ayah kol x angkat2, ayah akan ckp :campak ke laut je la henpon tu"..haha..x sempat dia nak berjiwang mak boleh wat dek je dgn henpon..adui..

bujal X said...Reply To This Comment

sejak ada galaxy tab seminggu sekali je cas henpon~keh keh~~

exora said...Reply To This Comment

memang penting h/phne...klu g mn2 tertinggal..x lengkap rsnya, kalau dkt memang balik ambik.

❤ lovelymasha❤ said...Reply To This Comment

sama cam akak...slalu je camtu kadang2 encek hubby pun ngajuk...hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

eyeme-hehe...samalah perangai kami!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@bujal-wahhh akak nak jugak!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@exora-tu la..lps ni kena gak ambik peduli..huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@lovelymasya-hihi...kita sama

nazirulhazwan~ said...Reply To This Comment

ce jd mcm sy, empon dekat dgn tuan 22 jam sehari. tolak berak,mandi ngn solat je.hehe

diana said...Reply To This Comment

kita sama la..
kadang2 dekat 2,3 hari tak tengok enpon..
sedar2 dah habis bateri je..
heheh..mujur tak dak sapa nak call saya pun..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@naz-hehe..kena ikut cam naz gak la kot pas ni

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@diana-tu la..nak jln br sedar dah abis bateri.hehe

Peri PiA said...Reply To This Comment

ehehe,btl juga tu

pia penah t'gal hp kat umah

kat opis dah la xblh kol

ssh juge kan kalau xde hp

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

sis LM...

kita serupaaaaaa

skang ni suami tukang reminder pasal henpon.

Tini said...Reply To This Comment

dulu2 pun kak na pun camtu juga, tapi sekarang ni tido pun ngan hp :))

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

pia-mmg sgt susah kan?rasa cam tak tau nk cr public phone kat mana

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

wani-wahh suami tlg ingatkan ke?best2

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

tini-kakna..tu la..kena wat cam kak na pas ni..hehe

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

frust sangat miza kol shda x jawab..huhuhu

missSenget said...Reply To This Comment

hehehe..skrg da malas nk tgk hp..
nk bwk pi jalan2 pn malas..
tapi kene gak bwk..mcm sebab yg sis LM bgtau..

dulu penah masa konvo, mak ilang..sbb die xbwk hp..abah tinggalkn die kt dlm dewan..

pergh..haru betul laa nk cari..!

puanbee said...Reply To This Comment

saya pun suatu masa dulu memang dah abaikan fon tp sejak ade bisnes kecil2 di blog nih saya tak berenggang dah mana tahu ada pelanggan kan .. biasa tu lah perempuan lebih utamakan famili sebenarnya dunia kita adalah anak2 dan suami sbb tu apa pun tolak ke tepi termasuklah fon

keyword terkenal said...Reply To This Comment

Emang HP gak bisa lepas dari kehidupan sehari-hari

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

bahaya la LM.. sebab takut ada kecemasan kot.. saya jugak suka pk benda yg sama.. kalau hubby depan mata.. hp takde pun takpe.. tp teringat kalau2 ada kecemasan ke.. kematian ke.. kan dah susah...

deno said...Reply To This Comment

HP mmg penting... abah memang slalu ingatkan deno bwk henpon kalo g mana-mana, g kelas ke coz abah bimbang tkt jadi apa2 kat deno... kalo g kelas pun mesti slalu kol... kalo deno tetinggal tepon je mesti kena leter... hehe

cik helena said...Reply To This Comment

tp betoi la..kalau cik abg depan mata.apa pun tak hirau dah,keke.. tp hpn penting kak!hee

zirconia said...Reply To This Comment

setuju tu sis...sekarang handphone dah jadi satu keperluan, kena sentiasa ada sbb cara perhubungan paling utama sekarang =)

speak on mind said...Reply To This Comment

saya akan pastikan my hphone sentiasa bersama saya...menemani sepanjang masa..hahahaha..

anamizu said...Reply To This Comment

haiyo ummi ni la..
kan dah majok hasben..hehe
mcm ana ni,mmg hp tu mcm
NYAWA gak la..sbb pape hal
mmg org update gune fon je :P





luv,
anamizu

ieda said...Reply To This Comment

uishhh hp penting dik
kalau akak lah kan
bila kerja nie
risau kan anak2 lah
kalau ada apa2 memang harapkan
hp lah supaya cepat2 dpt bertindak :)

Lelord said...Reply To This Comment

ishhhh enpon sgt penting...kemana2 bersama2 dulu kini selamanya

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

salam singgah

hp penting bagi saya bukannya apa senang nak cal tanye khabar anak gan hubby....

dah follow jom follow back

JIJI YU said...Reply To This Comment

leh wat apdet blog

zulkbo said...Reply To This Comment

salam..
sesat dan terpisah dengan hubby
di mall..tak pe, cuba puan ke
kaunter pertanyaan dan ask for
"please paging my husband here"
..he he

sarah mohamad said...Reply To This Comment

memang betul pun akak LM, yg penting sekali hari2 dpt gayut dgn family. *eh family ke* hehehe

Isteri Encek Bard said...Reply To This Comment

tu lah tu kak, klu tak der hp satu hari saya mesti gelisah...

Tihara said...Reply To This Comment

mmg tak sah kalo tk dehenpon zaman ni..

kakchik@ella said...Reply To This Comment

Adik, KC kalo trtinggal henfon, sanggup patah balik ambik. tido malam pun henfon duk bawah bantal tau. kalo kat opis pulak, masuk toilet pun bwk. bkn apa ... takut ada apa2 emergency.

Izan Ishak said...Reply To This Comment

betullah LM...izan pun pernah kena marah ngan en hubby gara2 tak bawak hp. bila bawak bateri pulak takde...kena bebellah jawabnya. dia kata baik takyah ada hp camtu.

apa2 pun hp tetap penting biarpun tak perlu melekat kat tubuh cam masa anak dara dulu...

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

aha, betol tu, kalau ilang kt soping mall senang nak cari, xde la melilau je mata mencari.... kesimpulan nya... hp tu penting pada saat2 genting :P

iza said...Reply To This Comment

Assalam...
Iza, time merajuk je tak nak dekat dgn handphone. Lain pada tu handphone wajib ada. pernah kena sound sekali sebab tinggal handphone...lepas tu, tak buat dah...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@iza-hehe...majuk mmg suka bawa diri kan?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Melati Qistyna's Mummy-sis..adik dah kena byk kali..kih3.peluh2 cari

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@zulkbo-nak buat camtu malu lah pulak

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@JIJI YU-tak canggih pun handphone akak..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...