Tuesday, October 11, 2011

Jangan Lemahkan Semangat Saya!



Assalamualaikum....

Dalam sibuk nak menguruskan badan kononnya ni memang ada beberapa dugaan datang. Dugaan yang rasa macam geram sangat sebab melemahkan semangat nak berazam untuk memiliki potongan impian. Bukanlah macam zaman anak dara yang kerimping tu, tapi cukuplah macam zaman sebelum mengandungkan adik syafiq je..hehe. 

Dugaan banyak betul...huhu.
1. bila hubby kata takyah la kurus-siyes muka kiter jadi macam muncung itik. Cantik ke gebus ni? Siyes kiter takda keyakinan diri bila kita gebus.

2. Bila kawan sekeliling kata kiter tak gebus...arghhhh sangat geram! Gemuks dan gebus pada kiter adalah apabila duduk tu terdapat lapisan lemak berlapis di perut kiter. Kiter nak flat je cam masa sebelum peknen dulu....ada paham?

3. Bila orang kata..BMI awak ok...ello...kiter nak kurus gak. Ada lagi 5 kilo nak capai impian berharga tu.hehehe.

4. Bila kiter makan kiter rasa semuanya sedap dan menarik. Nyum nyum nyum...sampai kelip-kelip mata mengiakan masakan itu sedap. Cisss memang out bab berdiet dan ikat perut ni.

5. Bila kawan kiter cakap kat anak dia...mummy belum la seselim aunty miza..huwaaaa..dia kata kiter selim..ayat tak boleh blah buat kiter perasan kiter dah kurus.


6. Bila ada yang kata...ala, gebu pun suami sayang gak! memang lah suami sayang kiter...dulu kiter gebus pun dia sayang. Malah lebih gebus dari sekarang masa tu dengan berat 63 kilo dengan tinggi 158cm.

7. Bila kiter malas nak buat sit up..malas gi gym dan semua nya malas...ayuh kawan-kawan. Bagi lah perangsan kat kiter untuk dapat berat impian kiter supaya tumit kiter tak sakit lagi menahan beban badan ni...plizzzz. tumit kiter dah 2 mgu sakit sebab obes kot?- jiran kiter mira cakap sebab kurang calcium..grrrr.


Itulah sebab penyebab yang buat kiter rasa tak dapat sokongan untuk teruskan impian kiter nak kurus. Kita bukan nak kering cam ikan kering tapi nak buang lemak kat peha, lengan dan pewut je lah..dan pipi cubby kiter. Apa kah kak aya dan rara masih bersemangat cam kiter? Chekgu azrine nak join kami ke kat club menguruskan badan ni?hehehe


Masing-masing punyai pendirian dan pendapat tersendiri. Dengan ketinggian 158cm saya cuma izinkan badan saya memiliki berat tidak lebih dari 51 kg. Kalau lebih mungkin kiter akan lega kalau pewut kiter tak berlapis. Kalau berlapisssss...kiter kena blajar wat kek lapis gak pasni..huhu. Kalau kiter gebus kiter jadi pemalas, mengantuk, lembab, kuat tido, semuanya yang negatif.

www.tips-fb.com

32 comments:

❤ lovelymasha❤ said...Reply To This Comment

semoga berjaya LM...akak pun dh makin menggebus...nk diet asyik xmenjadi...sbb sy ngan encek suami pun suka makan...hehe..

Addin said...Reply To This Comment

chaiyok chaiyok ! :) yakin boleh akak .

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

alaaaaa akk ignore je sume2 dugaan tu kak.tu sume anasir2 yg nk batalkan niat akk.but caya lah kak sbb akk ada semangat yg tinggi,kalau rara lepas kawen tak tau lah ada smgt nk kurus cm akk ke x.heheh

Cik Puan Bunga said...Reply To This Comment

Kak jangan ambik pusing org cakap apa. kadang2 org cakap macam tu sebab taknak kita kurus, taknak kita cantik.

suami mmg tak kisah kita kurus ke gemuk, tapi kak kalau kita kurus suami juga merasa bahagia. percayalah! haha! kita nak kurus sebab kita nak sihat, nak jaga suami nak jaga anak.

chayok chayok kakkkkk! jangan mudah patah semangat! :D

diana said...Reply To This Comment

setuju la lM..
saya pun macam tu sebelum ni..
orang kata tak nampak gemuk la..
ok lagi la..macam2..
sampai la pi buat medical checkup semalam doktor kata berat badan naik banyak terus hari ni makan sup sayur je..
suami pun tak de dah ayat2 jaga hati sebab doktor kata nak hamil kena jaga kesihatan takut nanti hamil ada ada darah tinggi pulak..ha..terus semangat kemain hari ni..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

semoga berjaya LM.. marilah sama2 kita join the club utk kuruskan badan.. hehehe

exora said...Reply To This Comment

en.suami x suka LM diet..nti dia boring nak mkn sorang2 jer...

Kalamhati said...Reply To This Comment

adik dah maintain comel n gebus la..takyah la diet..(errkk ni bukan lemahkan semangat ni...kedepik)

faryzh said...Reply To This Comment

akak,datang nak bagi semangat ni...caiyok!

zahidah seran said...Reply To This Comment

tinggi saya 157cm dengan berat 45kg lebih kurang.
suami suruh tambah isi..*sigh...

anamizu said...Reply To This Comment

hehe alololo keep it ummi!
i know u can do it ;)




luv,
anamizu

fiezah91 said...Reply To This Comment

hehe. chaiyok chaiyok! akak boleh kurus tu. hehe

I am...izuan said...Reply To This Comment

waaahhhhhhh!!!....we are in the same boat la...saya pun otw diet...tau x pe mmg banyak dugaan...and ada certain2 akak punya point tu kena pada saya!!geram kan?!..salam perkenalan daripada saya juga izuan

I am...izuan said...Reply To This Comment

ermmm....saya baru je follow blog kakak...best!mmg best!!!hopefully dpat follow balek blog saya yang masih fresh lgi ni..huhuhu

Pia said...Reply To This Comment

"huhu..sedih gak ni dgr citer ko...alahh boleh punya lah..jgn give up,kuatkan semangat..pasti boleh!..heheh..amboii yang diri sendiri ni dah mcm dipam-pam dh badan ni apa kes..huhu semuanya sbb en somi akklah,nak makan itulah,inilah..bkn dia yg masak..akakkkk jugak..semangat tak kuat ni,habis tu camana..."

Woofer Storm said...Reply To This Comment

yang pasti jgn buat ummi terbeban pula ye..

*kalau berisi pun comel gak la,tak caya tnya husben..heheee

simply nana said...Reply To This Comment

hajaja fighting!!! awk boleh, ala br 5 kilo jea. cuba lagi kembali ke berat asal...

S.U.F.E.E.N.A.N said...Reply To This Comment

Waah..tinggi gak miza laling ye..akak 153 jerk..*kemetot..huhu

Akak berat 50kg..xde la kurus mana, tapi member2 sume pakat tegur awatlaaa you ni cekeding dan cengkung nau..? perli apa..? hahah..Tpi okla kan dr berat sebelum bersalin arash 54kg..:)

Lelord said...Reply To This Comment

ekekkekekee ni komen pasal lela lg gebus dr miza lalalallalaa

H.J said...Reply To This Comment

63 kilo..?alamak..berat dari saya 1kg..hak2..

apa email kak LM..?ni email saya besi_buruk41@yahoo.com khidmat tu dia hantar area malaysia je kak..kat qatar tak de kot..hehe

ummi_khalish said...Reply To This Comment

LM:pedulikan orang kata...yg penting tanam keazaman dan buktikan..bukan nk kurus mcm papan tu,tapi nak berat bdn yg ideal kan?keep it up...kalau perut thn,cuba minum masam2 pling kurg sehari sekali..utk buang lemak dlm bdn dan nk jadikan metabolisma tinggi..dan xde lelemak yang berlebihan...pastu,jgn diet yg x ambik nasi tau..nasi kena ambik..penting...k.dil..berat bdn mcm tu dri dulu shinggalah kini..sbb metabolisma sgt tinggi....caranya...mkn buah..mkn msm2 dn rjin mkn oat...krgkan myk...(wh pnjang ple..sory LM...teruja pla..caiyok2...)

Cik Ina Do Do Cheng said...Reply To This Comment

impian ko sama ngan cik ina, bukannya tak dapat sokongan suami, tapi cik ina je yang pemals nak bersenam. cik ina tengok badan ko sedang-sedang okey je.

Citarasa Rinduan said...Reply To This Comment

selamat pagi dari bumi malaysia sayangku.

tak kisah apa pendapat sahabat, yang pasti kamu kena teruskan apa yang kamu rasa perlu.
sekurangnya..
kamu yakin dengan keterampilan diri...
sayang kamu selalu

~ yus ~ said...Reply To This Comment

saya pun nak semangat kurus lah mcm ni.

Tapi semua faktor yg LM tulis mmg betul, membantutkan semangat tu...


Saya tinggi 157cm, berat 60kg, mmg kena turun berat ni..huhu

salam kenal ya LM..

Sudi sudi singgah di blog saya dan tinggal jejak..

ieda said...Reply To This Comment

diet sedang2 je dik ..
kena ngan ketinggian dan x sakitkan badan ..
yg paling penting kena jaga pemakanan yg sgt2 tidak sihat skrg nie dan banyakkan bersenam , supaya sentiasa nampak cergas dan sihat disamping pengambilan ubat2 yg tulen dan berkesan :)

CiK QiQi said...Reply To This Comment

sis bole nye..pdulikkn kate2 depa tu..eehehe...jnji dlm ati sis, sis mmg nk btul2..

kompom bjalan ngn bek nye..tp bab mkn tu mmg ssh nk kwl kn bile da ade dpn mate.eehehhe

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

wani pon beria2 nak turunkan berat...dgn berat around 50 kgs for 150 cm rasanya macam byk je lemak berlapis2...huhu

tp bila adik cakap kak long ni macam org tak ada anak lagi...hhohohooo...terus lupa diri je, melantak mcm biasa.

Azwani said...Reply To This Comment

usaha lagi dengan bersungguh2 kak untuk capai impian kak LM tu..

CIK TOM said...Reply To This Comment

chaiyox3! semoga akak berjaya utk slimkan badan..

deno said...Reply To This Comment

semoga akak berjaya merialisasikan impian akak! kurus kan bukan untuk cantik, tapi untuk sihat!! sooo... go akak! :)

najihah sahami said...Reply To This Comment

alololo..comeynya bila akak berkiter kiter. hehe....


jngan bimbang kak. mish pun ngah dalam proses menyelim nih. naik dua kilo. haishh....

jom kita joging sesama petang2. xpun main badminton ke. kalau nak pegi gym apa semua kat bentong ni memang haremmm la..xde.. haha

Kak Aya said...Reply To This Comment

LM tak obes...sakit tumit bukan kerana obes semata..mungkin betul, kurang kalsium.

slow2 turunkan berat tu, jgn stress wahai adik ku.


bukan main lagi kak aya bagi nasihat, he he sendiri pun tak ada penurunan langsung buat masa ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...