Thursday, October 27, 2011

Kek Gula Hangus



Assalamualaikum....


LM suka kek ni,rasanya tak muak dan buat pun mudah. Tak remeh dan boleh simpan lama. Tak ingat cedok resipe ni kat blog siapa, lama dah sebelum ada blog lagi...tapi pernah nampak resipe yang sama kat My Resipe juga kalau tak silap.





Bahan- bahan :
1 cwn gula  
1 cwn air panas 
2 sd besar mentega 

* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan. 

4 biji telor 
1 cwn susu pekat 
1 cwn tepung gandum 
2 sd kecil soda bikarbonat 
1 sd kecil esen vanila 




Cara2:-
Pukul telor sampai kembang & pekat.
Masukkan cucu pekat - Kacau hingga rata
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanila
last sekali, masukkan gula hangus tadi.

Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik. Bakar  atau kukus 45-60minit . LM bakar je  dengan suhu 170 degree .


Selamat mencuba .



www.tips-fb.com

27 comments:

diana said...Reply To This Comment

saya pun suka..
sebab dia macam getah..:p

Faaein Talip Roy said...Reply To This Comment

dah lama tak makan..
nak suruh mak masaklah.. nak masak sendri.. tak menjadi2 lagi..huhuhu..

khairul akmal bin azman said...Reply To This Comment

nak2..lapar da kay.

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

LM..saya spm 1996..LM muda 2yrs than saya la..

missSenget said...Reply To This Comment

sedapnye...

kak long je dulu rajin buat..

adik2 die rajin makan... :P

laskar pelangi said...Reply To This Comment

ingat lagi,dulu dulu mama suka masak kek ni..mmg best.sbb tak muak =) lain lah macam kek coklat yg cepat muak bila makan...tp sekarang mama makin bz..lama dah dia tak buat kek ni..terliur plak dah =(

JIJI YU said...Reply To This Comment

jadi kek gula hangus yang hangus

Suara Kalbu said...Reply To This Comment

Akak pun suka kek gula hangus ni LM. Kalau makan, susah nak benti hihih

Chegu Zubir said...Reply To This Comment

ai..terliur nya rasa lidah ni..hehehe...nice3..jom baca ni Betullah...kasih ibu yang paling SUCI dan SEJATI

Nazifa said...Reply To This Comment

wahhh.sedap nie akak.mama bulan slalu buat time raya :)

Arra Ahmad said...Reply To This Comment

sy buat asyik xmenjadi je..hehe

Azwani said...Reply To This Comment

eh senang je kan LM..bolehla wani cuba nanti..

~najwa~ said...Reply To This Comment

feveret ni..lain kali kena beli oven pulak lah ;)

Mamasya said...Reply To This Comment

Aslmkum LM...dtg kunjungan balas.

Cantik bersarang kek gula hangus LM ni...

Nieda said...Reply To This Comment

Akak pun suka kek ni. Ada org panggil kek span . Ada org panggil kek gula hangus.

TQ follow akak.

eRza farEeha said...Reply To This Comment

wahh..dap nye...
tok erza slalu wt..heee

penmerah said...Reply To This Comment

sy paling suka kek ne tp paling mls nk wt. tgu akak balik sini sy dtg umah tlg mkn aje la. Muahahaaaaa

emieysandra said...Reply To This Comment

suke makan kek ni! tapi nk buat malas lak =.="

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

Akak suka mkn, tp malas nak buat, nak skit boleh? Ehehehe

D_08 said...Reply To This Comment

Famili awok panggei kek ni kek span..... ni specialty mak awok ni......

saniah said...Reply To This Comment

tengok kek miza ni mula la teringin nak buat..hish satg mula la makan tak henti henti..dah tak elok tua tua mcm akak ni makan manis manis...huuhu

kella said...Reply To This Comment

ini kueh kegemaran ku! mama selalu buat! dah lama tak makan nih!

salam singgah dan salam kenal ya.. =)

Cik Bambam said...Reply To This Comment

kuih peberet sy nie kak!! huhuh.. selalu beli jek..senang gak ek nk buat.. eden torayy~ :P

Kak Aya said...Reply To This Comment

kak aya suka kek gula hangus, dulu masa kerja kat Trg, iap hujung minggu buat kek ni dgn adik

-Incek Fik- said...Reply To This Comment

Fik paling suka makan kek ni. Rasa dia macam kenyal-kenyal sikit. Sedap woo!

Eh, ada nama lain kan? Kek sarang semut?

Betul ker Sis LM?

Nur-nba said...Reply To This Comment

Sedap2.. lama tak buat kek ni.. Mohon izin copy resepi ye.. TQ

Nour Eyza said...Reply To This Comment

dulu mak sy selalu buat. tp keluarga saya panggil kek sarang semut sebab rongga2 dia mcm jln2 semut dlm busut..hehehhee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...