Monday, October 10, 2011

Kisah Bubur Kacang Campur Durian



Assalamualaikum....
Salam isnin buat semua. Baru berkesempatan menaip entri segar dari ladang....rasa rindu nak post entri fresh,asik auto post je..huhu. Okey nak citer sikit, bagi yang suka nak baca entri panjang silalah baca ek?
Semalam petang, dalam kedemaman(uik..perkataan apa ni?), ku gagahkan diri merebus kacang hijau sebab tekak ni teringin sangat nak makan bubur kacang hijau campur durian. Ala..durian tu LM frozenkan hari tu bawa dari Malaysia la..haha. Ni pun baru habis telan semangkuk(saja cari pasal telan semangkuk, dah gigil gastrik makan lak bubur kacang, tak tau ke angin?). Layan bubur kacang durian sejuk sambil teman qila makan nasi goreng dia.



Dalam kedemaman semalam buat bubur kacang sambil ditemani tangisan adik syafiq. Entah berapa kali stop baru siap bubur kacang kiter tau! Semangat tetap ada...buat tetap buat sampai siap. Adik ad tanya..ummi buat bubur kacang campur telur? Uik?telur..bulat mata ummi tengok adik ad. Mana pernah umur kiter wat campur telur. Kalau ada depan mata pun tak tertelan dek ummi orang selatan ni tau! Korang tu lain la..dok ganu dulu suka je beli bubur campur telur ni...ummi campur durian la..hehe.Adik ad senyum je.


Dah la kacangnyer terbanyak...tadi kiter ambik sikit sebab 'verangan' nak buat kuih kasturi...kalau rajin la esok lusa..hehe. Bila siap bubur kacang durian kiter...rasa cam kurang sedap, kerana lidah tak berapa sihat dek demam ke atau skill memasak dah luntur dalam diri? Elleh...memang awak tak pandai masak pun LM ...dila sedar diri..keh keh keh.



Bubur kacang dah siap...bila sejuk kiter ambik sikit dan tuang dalam plastik. Bukan nak buang ke mana pun...nak buat aiskrim malaysia la. Kiter ada bawak plastik ekrem banyak, so kiter buat la eskrem kacang hijau. Awak suka tak? Jangan geleng kepala...kiter tak niat nak bagi awak pun sebab kiter suker giler. Dan kiter buat cuma 6 batang jek, dan kiter dah makan masa lum beku satu malam tadi, so tinggal 5 batang jek...hahaha.


Hari ni kiter demam lagi, ditambah gastrik melampau. Kiter lebih melepek demam berbanding semalam. Saja nak ulang bab demam nak manja-manja dan ngadu ngan korang kiter demam. Nak ngadu ngan saper lagi kan? bukan ada orang sini ambik peduli pun kiter demam. Sibuk je ngan urusan peribadi masing-masing. Makan ke? tergolek pengsan ke kiter ngan baby kat umah ni demam tak siapa pun ambik tau. Mujur cik anum kawan kiter tu doakan gak kiter sihat...kalau tak, sentap abis tau!haha...ayat orang demam ni korang layan kan je lah ye.


Apa pasal kiter telan bubur kacng sejuk tadi? mulanya kiter saja nak rasa basi ke bubur tu sebab malam tadi kiter lupa masukkan dalam lemari ais kiter.(Saja nak try guna lemari ais..cam kawan kiter pakai perkataan tu.) Rupanya tak basi pun...sedap lak, so kita telan semangkuk. Kalau gastrik kiter makin teruk ni boleh salahkan bubur kacang..keh keh keh
Naper kiter tak tayang gambar bubur kacang kiter? Sebab hari ni isnin, ramai yang posa..malas kiter nak buat orang terliur. Kepala kiter pusing ..bulan berpusing cam pontianak tu, pening -pening la...huhu. Encik suami ada call 1minit 26saat dari opis tanya khabar. Dia kata takyah masak kalau demam lagi. Tapi kiter tau dia nak makan ayam masak merah sebab dia dah beli ayam malam tadi....larat tak kiter masak ek?


Babai...entah apa motif entri kali ni panjang berjela dari biasa kiter tak tau..dan saja jek gedik sebut kiter tak sebut LM ...ada yang marah?meluat? pi jauh-jauh..ni blog peribadi kiter...babai!!! tq atas doa korang supaya LM cepat sihat. Sayang korang...persahabat bukan hanya di luar saja, di alam maya pun indah persahabatan itu.


www.tips-fb.com

22 comments:

Adinda Amy Sensei said...Reply To This Comment

hai kak..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@adinda amy sensei-ye dik syg

Lelord said...Reply To This Comment

aah la yanggg panjang lak entri kali ni, sedapnya bubur doyan...aritu masa open house handasaa ada salah sorang dr kami buat gak bubur kacang doyan.
mmg sedap kita siap tapau bawak balik simpan esbok pehhhhhh

ieda said...Reply To This Comment

dlm demam2 tuu rajin layie LM buat bubur kacang .. bagusss LM nie :)
ye lah dikkr asa x sedap sbb tekak payau demam kan .. normal tuu x per2 ..
akak x pandai buat , tapi kalau bubur pulut itam akak suke .. sbb faberet akak tuu :))

dikkk jgn dipeduli org2 yg x suke tuuu .. kalau kita layan LM sakit ati buat ape .. buat dono je dik ! :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

lelord-uik...x jmp pun hr tu..sibuk layan anak mkn.huhu.mkn sejuk mmg syok

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@ieda-sis..sedap tu bubur pulut hitam.suka2..huhu

mmg payau..tp layan gak la..hehe

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

sedapnya kalau makan bubur kacang boh durian.. anak2 saya suka giler..

lama tak buat..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@chekgu Azrine-mmg sedap..anak2 saya suka sgt..ummi nyer yg suker giler..hehe

diana said...Reply To This Comment

kerap jugak lm demam ye..

S..U..D..@..I..S said...Reply To This Comment

o demam yae rindu kekampung ke...ais krim kcg ijau kiter pun suka haha

Citarasa Rinduan said...Reply To This Comment

kak rasakan, kalau Lm demam mmg suka berceloteh kot.
tapi kak ayu, makin mesra, makin dekat gitu....

hehehhee

PS: jgn makan y sejuk2...
kalau dah sembuh baru boleh.. hehehhe
ingat pesan kakakmu!

zahidah seran said...Reply To This Comment

terasa kelemakan dan kesejukan eskrim malaysia...yumyum...=)

eiela said...Reply To This Comment

haha tergeliat lidah membaca entri akak. pelik jugak apsalnya ber'kiter-kiter' dok gelak2 saya baca. apa-apa pun semoga cepat sembuh ye kak.

MaYa MustWany said...Reply To This Comment

bubur durian..adess tiba2 teringin pulak..

Solihin Zubir said...Reply To This Comment

bagusnya... demam2 pn gagahkan diri buat bubur kacang.. hehe..

sy sgt suka bubur kacang.. tp kureng skit kalau taruk durian dalam tu.. walaupun hakikatnya sy hantu durian.. tp makan bubur kacang biasa lg sedap.. :D

Qaseh dalia adelia said...Reply To This Comment

bubur kacang tu sedap sgt tapi kalau durian .. hihi xsuka sgt .moga cepat2 sihat

MataHati @ MH said...Reply To This Comment

entry peberet saya utk bulan ni..
sya mmg suka mkn bubur kacang campur durian.. nak lagi best, campur sikit dgn nasi pulut masa makan dlm hujan

Hanis Azla said...Reply To This Comment

bestnya eskrem bubur kacang durian.. masa kecik2 dulu mmg feveret.. masa dulu2 juga mak akak pernag masak bubr kacang letak telur.. rasanya okey jugak.. takdelah weird sgt.. he..he.. ikut tekak akak lah..

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

lama x mkn bubur kacang campur durian... mmg setappp ahhh...hehehe


aikrim malaysia tu terbaekkk dear... :)

Cik Bambam said...Reply To This Comment

jgn mkn byk2 ek kak.. kang kembung lar perut dik syafiq.. :P

CiK QiQi said...Reply To This Comment

rndunye nk komen blog sis...bru rni bksmpatan...huhuh..sis sehat??/eh..qila tu ye sis...ank sis ke.

Kak Aya said...Reply To This Comment

rajinnya nak buat aiskrim malaysia..

semoga cepat sembuh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...