Monday, October 24, 2011

Masya Allah



Assalamualaikum

LM ingin berkongsi sesuatu kepada mereka yang belum tau atau terlupa. Kebanyakan antara kita di  sering menggunakan perkataan  "MasyaAllah" dalam percakapan seharian . Biasanya kita akan melafaskan perkataan tersebut apabila melihat sesuatu yang buruk atau tidak enak dipandang . Seperti kita memarahi anak kita yang melakukan kenakalan , atau melihat kemalangan, ibu sakit dan sebagainya.


Sebenarnya istilah "MasyaAllah" bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG . Kita sepatutnya menggunakan istilah "MasyaaAllah" bila kita melihat "something nice" seperti melihat bayi atau kanak-kanak yang comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya.



Kita juga sepatutnya melafaskan ucapan tersebut untuk menggambarkan anak yang cerdik , sebagai contoh , "Nur Aqilah is a good girl, Masya Allah . " Kalimah tersebut adalah untuk melahirkan rasa teruja atau gembira . Bukan untuk sesuatu yang tidak elok .
 


Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Apa yang patut kita lafaz ialah "Astagfirrullahhalazim" (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun "Innalillah" (Kepada Allah kita kembali).




Nota kaki : Sama - samalah kita menegur kesilapan yang  amat penting untuk kita semua tau dan perbaiki . Wallahualam .
www.tips-fb.com

13 comments:

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

slalu kite dgr org gune Masya-Allah ni bile bnde buruk terjadi...
thanx for sharing kak...
same2 kite perbetulkan.. ;)

Kakzakie said...Reply To This Comment

Insya-Allah kakak dapat bezakan LM. Bagus juga LM buat N3 ini...

fRaMe+LenSeS said...Reply To This Comment

maceh kak gtau. Seyes Nadh baru tau. huu

najihah sahami said...Reply To This Comment

thenx kak...dapat ilmu i tengah hari..:)

I am...izuan said...Reply To This Comment

tahu tak pe diaorang semua tau cakap tapi tak tau apa maksud dan apa sebenarnya kegunaanya...

macam insyaallah...

diana said...Reply To This Comment

peringatan yang baik..
ramai tersilap selama ni..
tu la jadinya bila berkata2 tanpa ilmu..sekadar ikut je apa orang cakap..

Nazifa said...Reply To This Comment

ermm.ok faham.kalo subhanaAllah mcmne plak akak?
kdg2 bulan keliru dgn mashaAllah n subhanaAllah

exora said...Reply To This Comment

thanx sharing...
memang pun selalu sgt gn masa kita nak marahkan sesuatu
patutnya bila rasa bangga atau
sesuatu yg baik yer...

S..U..D..@..I..S said...Reply To This Comment

tq kongsi ilmu

Ujie said...Reply To This Comment

betul! saya pun pelik bila dgr ramai org salah tempat guna MasyaAllah ni.
tapi mungkin sebab mereka tak tau maknanya. mmg kena sebar2kan hal ni.

eiela said...Reply To This Comment

saya jarang guna perkataan masyaAllah nih, selalu guna astagfirullahalazim atau sebut Ya Allah je. kena selalu ingat jugak nih.

ummi_khalish said...Reply To This Comment

tq 4 sharing good info..memang ramai yang terkeliru....

Peri PiA said...Reply To This Comment

BETUL TU,THANKS ingtkan pia LM ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...