Wednesday, October 5, 2011

Nak Resipe Waffle Eh?


Assalamualaikum....

Dalam terburu-buru busy ngan baby ni LM taip sekejap resipe waffle yang LM buat pagi tadi tu. Sebenarnya selalu je tukar-tukar resipe. Tapi resipe yang LM suka buat ni paling mudah dan kena dengan tekak sendiri. LM tepek sini ye...kalau suka boleh la korang buat lagi lain kali. Sebab ramai minta tepek resipe 


Resipe Waffle 

2 cawan tepung naik sendiri(sebab LM malas nak campur serbuk penaik)
-kalau pakai tepung gandum korang kena tambah serbuk penaik satu sudu kecil.
11/2 cawan susu segar
4 biji telur
secubit garam
2 sudu besar minyak sayur

caranya:
1.Asingkan telur kuning dan putih. Pukul putih telur sampai dia kembang dan putih.
2.Dalam bekas lain pukul bahan tepung, telur kuning,garam,susu dan minyak.Bila dah kembang masukkan 1/3 telur putih tadi. Kaup balikkan dan masuk 1/3 lagi putih telur tu. Bila dah rata masuk selebihnya putih telur tu.


Panaskan waffer maker dan masak segaring mana yang korang suka. Adunan ni tak perlu tunggu ...terus masak je sebab dia pakai tepung naik sendiri.

*telur putih yang kembang tu adalah untuk menggebukan lebih waffle kita.Dia akan gebu dan ringan. 
www.tips-fb.com

28 comments:

laskar pelangi said...Reply To This Comment

bestnya kalau boleh buat sendiri waffer tu..kena beli bekas dia baru blh wat kan...he3 =)

JIJI YU said...Reply To This Comment

muehhee..bakal dicuba..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

laskar pelangi-selamat mencuba.gi beli dulu ye

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

jiji yu-selamat mencuba ostad

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

thanks kak.besh ni buat sendiri.lagik besh dr bli kat kedai kan.

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

sempat lagi bersilat ye ngan bb kecik tu... :)

Fatin Mraz said...Reply To This Comment

a must try nih! ;)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

rara-mmg la..buat sendiri lbh terjamin kesegarannya.takda bhn pengawet

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

qistina's mummy-buat menu simple2 blh la sis..baby demam.tak blh beraksi lincah kat dapur.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

fatin-silakan adik manis..

Pia said...Reply To This Comment

"alamak..takde pulak waffle maker/acuan tu..pembakar roti ada lah..huhu...ank akk si kakak suka makan..akk beli brand gardenia dia kata tak sedap pulak.."

Cik Ina Do Do Cheng said...Reply To This Comment

alah baru nak tengok resepi ni, kalau cepat tadi boleh buat, sekarang buat kat rumah tak de jem ngan kaya. cik ina ngan suami suka waffle.

Atiqah Wadiah said...Reply To This Comment

tanx akk..x saba nk cuba :)

~SukEMakAn~ said...Reply To This Comment

ala, baru ingat nak try
tp xde wafermaker
T______T

Izzuddin Fauzi said...Reply To This Comment

Tak reti nak buat~~~

exora said...Reply To This Comment

tm ksh LM...dah salin ni...

hani said...Reply To This Comment

baca resepi time lapar. alahmak..huhu..

Notami said...Reply To This Comment

waa..waffle..sedapnyee..huhu..

MAYA_mustwany said...Reply To This Comment

alamak nk beli alat tuh..alahai..he2..xperla..kat area tempat keje lama de jual waffle..fuhhh sedap n murah n boleh letak berapa banyak perisa..memang xkedukuttt tempat tuh..

Kalamhati said...Reply To This Comment

tq adik sayang!=)

anamizu said...Reply To This Comment

ana baru try buat aritu..hehe
tp lain skit...
nti nk try resepi umi ni plak..hehe





luv,
anamizu :)

Citarasa Rinduan said...Reply To This Comment

lydia--
aduhai..
bila kamu syer resepi.. terus kak rasai kelembutan dan kelazatannya..

lapoo

YAYA AZURA said...Reply To This Comment

yaya dah makan wafer td..terliur tengok entri Lm yg sebelum nie..dah lm nak beli wafer maker..tp tak terbeli jugak...

yen(toka ziizokukuto) said...Reply To This Comment

aduh,,lapar lapar lapar lapar

diana said...Reply To This Comment

nak cashout la hujung bulan ni..nak beli tempat buat waffle..
hehehe

PinKy MoMMa said...Reply To This Comment

kakak..nak buat tu yang sangat bercintun..ya Allah malasnyer saya hahaha..order dari kejauhan aci tak?

sebab air tangan seorang kakak tu lebih enak berkrim kan hehe..

zalin onceitalk said...Reply To This Comment

buatkan untuk sy kak...hihi..

Qaseh dalia adelia said...Reply To This Comment

wah wafle boleh try makan
eh try buat hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...