Thursday, November 3, 2011

Ipar Duai Kata Kita Gemuk?



Assalamualaikum....

Perkara biasa buat semua yang telah berumah tangga bila bercampur dengan ipar duai pasti ada yang cuba menegur badan kita naik. Terasa hati tak? Sedih tak? 
Tadi terbaca komen dari Fitri Senin . Fitri kata yang selalu komplen dia gemuk adalah adik beradik laki dia. Nampak??? benda macam remeh, tapi itu membuatkan hati kita sedih kan? Tipulah tak sedih...huhu. 



Pernah dulu LM di tegur mertua, kau dah ada tayar spare dah ke? masa tu LM baru mengandungkan anak ke-2. Mereka semua tak tau, LM agak sedih, tapi diam je..cuma senyum. Pernah juga kawan -kawan 3-4 orang kata LM gemuk masa tu LM mengandung 5 bulan. Mereka tahu LM mengandung, tapi masih nak cakap gemuk, apakan daya...terima sajalah.Tapi senyum juga dalam hati kini sebab mereka jauh lebih besar dari diri saya sekarang....




Wahai lelaki di luar sana, nampak tak situasi inilah lah membuatkan wanita sangat teringin nak turunkan berat badan. Rimas dan lemas dengan sindirian kawan dan ipar duai. Kalau mengandung takpa lagi. Tapi kalau tak da isi lagi sedih kan? Keyakinan diri itu penting. Bagi yang selela dan yakin takpe, tapi ramai yang takda keyakinan diri bila badan mula membesar. Betul kan?


www.tips-fb.com

21 comments:

Atiqah Wadiah said...Reply To This Comment

betol..kdg2 down jgk bila org tegur..tp diam jelah :(

mamaNoriz said...Reply To This Comment

mmg sedih bila kena ambush soalan camtu...

apalagi bile kite rasa dah jaga badan tpi org tetap kata berisi, lagi teruk org ingat kite preggy!

huwaaaaa...

sya lgi tensen lagi sya makn... huhuuuu

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

Hmm, mulut org ni payah nk di tutup.... Walau yg mengata Lebih hebat 'kebesarannya' dr Kita...hehehe

Myra Jay said...Reply To This Comment

Ye betul tu..
Soalan sensitip bila orang mempersoalkan bentuk badan kita especially orang terapat :)

Nini Hartini said...Reply To This Comment

maknanya tu org nk bg kita dpt lg byk pahala...pahala dlm bersabar. klu ikut nk kecil hati..tini ni lagi lah patutnya akn terasa hati bila ada yg tanya "apesal x mengandung-ngandung?"

tp entah eh... bersyukur sbb dikurniakan sifat sabar...

so, sama2 kita berbaik sangka dan sabar.

diana said...Reply To This Comment

setuju sangan LM..
kalau tak de bunyi kita pun tak kisah..
boleh buat slow je..
tapi bila ada bunyi yang tak syok tu..
kita pun terus ambil langkah drastik..
lelaki kena paham la..
dan harapan isteri tentunya supaya suami menyokong...

gedek! said...Reply To This Comment

gemok sedap pelok, tahu!

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

hurmm...mujur setakat ni tk pernah terima apa2 sindiran lg...sbb sedara mara kt wani masih maintain

pdhal depa tak nampak lemak2 perut....dah sumbat siap2 dlm seluar...

muahahahaaa

*kesimpulannya, jom belajar sorok lemak...hehehee

D_08 said...Reply To This Comment

cessss.......ape deme tak tau ke yang kite tengah bahagie.... bile bahagie...semuenye lalu je..... bile udah lalu.... itu yang badan naik.... tapi bese le tu..... tu tak campo dengan jumpe kengkawan yang mulot laser tu.... lagi pedih....

sha a.s said...Reply To This Comment

betul! tp sokong sgt dgn Uncle Gedek!

Peri PiA said...Reply To This Comment

jika kerap sgt dibangkitkan,terluka jua hati wanita

pia pulak ketinggian :'(,tp badan pon dah naik oo tidakk

Izan Ishak said...Reply To This Comment

betul LM...nampak remeh aje. tp semua tu buatkan emosi kita jadi tak menetu kan? izan pun cam dah gemuk balik skrg...sob sob...

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

nt mst rara akan alami benda yg same. =(

JIJI YU said...Reply To This Comment

tp pompuan cepat sgt pasan die gemuk

Cik Jari said...Reply To This Comment

setuju dengan last paragraph ummi...uwaaaa...mmg tak yakin even kdg2 dorang kata dah okay dah...lagi2 bile dh ade pakwe..demand camtuh camnih.... ummi, lau die demand suh kurus cam erra fazira, pastu kite mintak putus boleh tak???

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Setuju LM..saya kt depan2 xdala trg2 tegur gemuk..cma ada kata sy dh berisi..tp kdg2 bju pn main peranan LM..sometimes bju saya bt saya looks tembun..cth dlm gmbr..sure akn ada yg tegur.."dh chubby la awak"..yg bt kita lg tension!!

MaYa MustWany said...Reply To This Comment

jangan lemah semangat.think positive ye kak.jangan sedih2.wat pe kurus tapi tak sihat hati tak bahagia.rilex je.pelan-pelan kayuh.as long hubby ok,ok je.

Reena said...Reply To This Comment

ok...sy x pna rse ditegur oleh ipar duai, or mertua...sbb x kwin lg..hehe..kalau kwn je la bahan badan da gemuk..hehe

NinaAz said...Reply To This Comment

HAI KAK.... saya nina. seorang coach yang ingin membantu sesiapa sahaja yang ingin menurunkan atau menambahkan berat badan secara sihat. Kalau ada sapa-sapa yang berminat, jangan lupa inform saya yea kak =)

http://danishninaaz.blogspot.com/2011/11/lose-weight-lose-inches-ask-me-how.html

Cik Ina Do Do Cheng said...Reply To This Comment

jamgan difikirkan sangat apa yang dorang cakap, nanti boleh tambahkan tekanan. janji kita sihat , kalau kita sendiri rasa dah gemuk, kita berusaha je agar kurus,anggaplah teguran dorang pembakar semangat kita nak kurus.

Muzliani Umar Zay said...Reply To This Comment

salam kak LM..thanks for the comment yeh. :-)..for all ladies..feel free to visit my blog http://mysecret-muzel.blogspot.com utk dptkn info psl produk 30% kecantikan and 70% kesihatan. :-)..sudi2 kan la yeh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...