Wednesday, November 2, 2011

Protien VS Karbohidrat



Assalamualaikum....

Selingan sekejap untuk rakan-rakan yang masih berada dalam 'zon diet'. Ada pesanan ringkas buat ingatan kalian dan buat diri LM sendiri.



Tahu tak, bahawa protein tu lebih membuatkan kita kenyang berbanding karbohidrat. Bagi anda yang telah patah semangat dalam misi menurunkan berat badan seperti kak aya, jangan patah harapan ye kak aya...biar turun sikit-sikit dari tak turun langsung. 
Amalkan mengambil protien dengan jumlah yang banyak. Jangan risau jika nasi atau mee yang anda ambil cuma sedikit, anda tidak akan mati kelaparan kerana protein juga mampu mengenyangkan malah lebih mengenyangkan berbanding karbohidrat.



Belum terlambat ....yang besar boleh kecil, orang kecil boleh jadi besar...hehe.

 
www.tips-fb.com

18 comments:

Woofer Storm said...Reply To This Comment

sy ni yang kecil menjadi lagi besar ummi..nak diet tapi perut tak bagi^^

diana said...Reply To This Comment

tak boleh terima langsung alasan acie..hahaha

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Woofer Stormteruk la perut kamu achie..huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@dianadia bkn besar sgt pun diana...dah besar nnt br perut dia bg kot?haha

YNA said...Reply To This Comment

nak diet tapi nak makan byk.. camne tu? hehehe

sudahnye gemok jugak, ahaha

JIJI YU said...Reply To This Comment

dulu sy makan roti je..5 bulan tak makan nasi..

omurice said...Reply To This Comment

betul tu...tapi ada kelebihan dan kekurangan diet protein ni...huhu...

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Caiyok..caiyok utk diri sndiri jgk..thanks for sharing the tips..:)

Kalamhati said...Reply To This Comment

protein juga akan mencantikkan kulit..=)

NinaAz said...Reply To This Comment

dalam masa 3 minggu, saya hilang 3inci. ask me how!!!! tanpa meninggalkan sarapan, makan malam, makan tengah hari.. best tak?? memang luar biasa =D

MaYa MustWany said...Reply To This Comment

macam mas kan,lagi planning nak diet,makin kuat lak makan.tapi bila lupa nak diet,auto terus tengah diet rupanya..kikikiki

Cik Ina Do Do Cheng said...Reply To This Comment

kalau nak cepat turunkan berat badan, jaga makan, kena senam sekali, bakar kalori.

mamaNoriz said...Reply To This Comment

sya lum boleh nak amalkan atkins diet ni secara concentrate sbb tak kuat iman lah...huhu

tiap2 hari kena masak utk hero2, yg confirm byk karbohidrat...
nasi confirm ada pastu lauk lemak bersantan lagi...iskhhh...

so nak mix kan nisbah portein more than carbo pun susah sbb jenis org suka makan...mmg payah la...huhu

Fitri Senin said...Reply To This Comment

LM sy sedih sbb yg slalu komplen sy gemuk adalah adik beradik laki saya. Huaaa

iza said...Reply To This Comment

Assalam...
LM, macam mana ni...dah amalkan nasi segenggam tapi my hubby kata, nampak semakin berisi...hahaha...kunyah benda lain lepas makan nasi...

Sunah Sakura said...Reply To This Comment

kak comot, kalo kecik nak besar nak makan ape banyak2? protein gak kan?

Fara said...Reply To This Comment

Protein juga diet terbaik utk org yg ada diabetes. Dalam setiap hidangan, ambil portion nasi seadanya (semangkuk kecil) tapi lebihkan lauk (paling bagus, ikan) dan sayur.

Hiks~ Sy pnh gunapakai diet nie ms peknen dulu. Preggy sy dipenuhi dgn pemantauan ketat spital sbb sy ade diabetes ms peknen.

=D

D_08 said...Reply To This Comment

cik LM...
ade petue macam mane nak kempihkan peghot yang makin membeso utk lelaki???..... dan awok cepat lapo...walopon makan banyak!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...