Monday, December 19, 2011

Bila Makanan Lewat Sampai-Darah Mula Sikit Naik



Assalamualaikum....


Salam isnin buat semua, baru nak menaip entri...mencari rentak bila dah lama meninggalkan blog ni rasa payah nak mula semula. Saya nak cerita sikit kisah semalam. Semalam kami keluar agak lewat, dah hampir zohor baru nak keluar, tercipta satu kejadian yang merobek hati dan mencalar-calar naluri pula tu tapi  nanti kemudian saya cerita. Hebat encik suami, cool saja dia hadapi musibah semalam, saya?meluap,darah mendidih jangan ceritalah...huhu. Tapi itulah ujian bila diperantauan. Nanti dah cool saya cerita dan tepek gambar apa kes yang terjadi.




Plan awal memang nak makan nasi dan ayam penyet di restoran indonesia, tapi saya nak shopping baju adik syafiq dulu. Anak-anak sambar mainan, ayahnya sambar stroller baru untuk baby...nak bawa balik malaysia, hehe. Mereka 3 beradik tu dapat comforter baru..wahh jeles tengok!



Siap letak barang dalam kereta comel kami, kami pergi solat zohor dulu, tup-tup berlakulah kejadian yang membuat hati remuk! Redha je lah...terus hilang selera nak telan ayam penyet. Encik suami makan nasi lauk rendang saja dengan sayur, saya terus ambil ayam sambal dan bakwan. Sedap juga bakwan hari semalam tapi saya kurang suka ada jagung dalamnya.




Budak-budak nak bakso, tapi bakso belum mendidih, lagi 15 minit katanya. Saya pesan bakso dan mee takmo sayur. Encik suami makan dulu, lepas tu saya pula menyuap dengan manja-manja control ayu. Tapi dah setengah jam masih tak sampai juga bakso. Orang meja sebelah datang pewat pun dah dapat bakso. Saya mendidih je menahan geram. Bila minta dapat la...tapi bakso takda mee! Arghh memang geram. Dah pesan awal-awal nak bakso dengan mee, takmo sayur. Tapi yang sampai bakso dengan sayur penuh mangkuk takda mee. budak dah merengek lama...baby dah meragam. Dah la kami makan di tingkat atas, susashnya nak pulang mangkuk tu.



Encik suami yang hantar semula ke bawah, tapi tunggu bakso 10 minit pun tak muncul lagi...suami turun tanya lagi,  masih tak sampai-sampai. Saya mulakan ceramah...tadi suruh makan nasi takmo, nak bakso juga..kan dah lambat ni, omelan saya bermula. Budak-budak tu dah buat muka. Saya buat serimuka...hahaha. Serimuka lah sangat? geram betul....tapi sabar je lah sebab tak pernah ada masalah lewat pun sebelum ni kalau makan tiap minggu kat sana. Ini pertama kali ada masalah.




Sampai je makanan anak-anak makan dengan aksi orang kebuluran..huhu. Syafiq dah meragam mula merengek. Sabar je lah hati ni...bila semua dah kenyang, turun tangga gaya model tak berbayar terus ternampak sahabat saya lela lelord baru sampai. Lepas salam dan laga pipi terus kami pulang, tak berbual pun...len kali lah nampaknya. Mencari bawang dan ikan pula lepas tu....banyak benda nak buat bila cuti. Tapi seronok sebab masih bersama keluarga tercinta, alhamdulillah....



Psst: korang pernah lewat dapat makanan tak?

www.tips-fb.com

13 comments:

eiyzniey said...Reply To This Comment

Sabo2..
Heehee

S..U..D..@..I..S said...Reply To This Comment

sllu juga LM..gerammmm.jadinya.tapi tguu juga....dengan muka kelatt

Peri PiA said...Reply To This Comment

pernah LM selalu

msk2 kedai mcm cermin je xde org perasan,huhu sabar byk2

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kakak pernah alami. Lagilah malu masa itu kakak nak membelanja kawan-kawan. Semua macam dah kata cari restoran lain... padahal kakak dah booking menu lagi tapi lambat sampai siapa tak marah. Sampai sekarang kakak tak pergi lagi restoran itu...

kakchik@ella said...Reply To This Comment

Kalo KC pun boleh marah .. lama sgt menunggu tu.

saffiya_aleesya @ echa said...Reply To This Comment

saya pernah ada pengalaman mcm akak...time tu sy pegi melaka..sy jadi geram bila order punya lama tapi jgn kata makanan air pun punya lama tggu bru sampai..yg jadi lg geram air tu ntah pe2 rasa ntah..teh ais yang tak sedap langsung..last2 sy geram sy byr utk teh ais tu dan sy terus blah..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Fuhh..mmg penah la LM..dah tahuxdtg dah kedai tuh..huhu..

Klu kita lapar..sapa xmrh klu.mknn sampai.lmbt..huhu

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

Akak pong kalau lewat mmg angin putting beliung....muahahahaha..... Tp akak ckp elok2, takot plak dorg ludah ke apa ke dlm makanan tu, tp kalau bukan mkanan, mmg akak haruk....muahahahaha....


Errr, org ptg Q pun akak hangin, selamba je akak bagi sebijik.... Thehehehe

diana said...Reply To This Comment

pernah..
dah la lewat,tak sedap pulak tu..
saya rasa nak terbalik kan aje
kuah tomyam kat muka pelayan tu..
hehehhe

Cik Bambam said...Reply To This Comment

pernah kak oi.. ada satu ekdai kat langkawi tuh.. dia layan foreigners lagi baik dr layan tourist local.. kita order dulu dorang yg sampai.. abg kita sampai mengamok2 kat kedai..huhuhu..

qasehraihan said...Reply To This Comment

pernah gak terjadi..
geram je ase..
tp kena sabo gak a..hihi

missSenget said...Reply To This Comment

kitorang penah terus bangun tinggalkn kedai..

huh..! sakit ati betul...

sebab orang yg ambik order tu bole jln melenggang lenggok kehulur kehilir tanpa rasa bersalah..

MaYa MustWany said...Reply To This Comment

pernah,tapi xnak wat dah..kesian..
(-_-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...