Wednesday, December 14, 2011

Carrot Cheese Cake- Yogurt Berperisa Mangga


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Semalam rasa semangat nak buat carrot cake. Dah lama berangan nak buat lepas tempahkan kek untuk bonda dari kak masni tempoh hari. Bila kak masni cerita dia letak yogurt buah dalam cream cheese tu terus saya teruja nak buat macam tu. Kejap je dah habis kek tu bonda kata..hehe.


Semalam saya cuba buat, wahh pertama kali buat memang rasa ketar-ketar tangan, ternyata memang comot habis kek saya. Berangan nak buat 2 lapis dan kek saya makin comot akibat ketulan buah mangga tu. Cuba tengok hasil keras tangan tepekan saya yang comot tu.



Takpelah comot pun janji boleh makan, bukan nak jual pun...makan sendiri je kan? hehe.


Ops, kawan-kawan ada yang minta resipe semalam, LM tepek sekali ye...

Bahan-bahan:

saya guna bekas tau foo fah sebagai bahan ukur. Jika mahu kek yang lebih sikit kurangkan lah sukatan ye.


11/3 mangkuk parutan carrot(LM guna carrot autralia) manis dan rangup.
1/2 mangkuk  kismis yang siap diblender
3/4 mangkuk walnut yang siap diblend kasar.
1 mangkuk minyak jagung
3/4 mangkuk gula 
4 biji telur saiz B
11/3 mangkuk tepung gandum-saya guna tepung naik sendiri
1 sudu teh soda bikarbonat.-saya tak guna sbb tepung naik sendiri dah sempurna.




Gula dan telur dipukul hingga kembang, kemudian masukkan minyak. Campurkan bahan basah berselang seli dengan bahan kering. Kaup balikkan sampai rata. Bakar hingga masak. Oven saya 175 degree selama 55 minit.


topping:


180gram cream cheese
120gram butter
50 gram gula-ikut suka
susu manis 2 sudu besar
yogurt perisa mangga satu bekas.




Pukul semua bahan hingga kembang dan kental. Tepek dulu bahagian tengah, kemudian baru tepek atas kek. Tunggu keras baru potong supaya tak sememeh. 


Saya bukan pakar memasak, tapi saya share resipe sebab kawan-kawan minta semalam..saya kan malas nak taip dan upload gambar..ehehe. Selamat mencuba. 



www.tips-fb.com

39 comments:

fRaMe+LenSeS said...Reply To This Comment

macam kek cheese Secret Recipe yang pertama nadh penah rasa. maceh share kak. adik bookmark. nt nak cuba. ehehe. :D

Izan Ishak said...Reply To This Comment

waaahhh...sedapnya! tak pernah lagi cuba buat carrot cake ni.

simpan resepi dulu ye LM...

Cik Puan Bunga said...Reply To This Comment

Kak, tak baik tau menayangkan imej - imej makanan yang sedap!

Saya kan tengah berdiet! HUHUHUHUHU!

diana said...Reply To This Comment

saya paling tak pandai buat kek..:p

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

X MAKAN CHEESE CAKE UHUHUHU

simply nana said...Reply To This Comment

Sedap kek ni, ramai yg suka tp len kali nk try letak yogurt sepert ni la.misti bertambah sedap

Anonymous said...Reply To This Comment

wahhh sedap tu.... nak cuba lerrr

Anonymous said...Reply To This Comment

sedap....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@fRaMe LenSeSadik...SR lg best la..haha

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Izan Ishaknnt free leh cuba izan

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Cik Puan Bungaorg diet kena tutup mata..ehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@dianabiar saya sambung ayat awak diana..tak pandai buat kek masa berdiet..kan?kan?ehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@simply nanaye nana..cubalah nnt

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@aDisH.sHidAops..tak dpt membantu~~hehe

kakchik@ella said...Reply To This Comment

pandai adik buat kek. KC jgn harap ler .. hihi.

Cikpuan rara said...Reply To This Comment

janji masuk perut sedap kan kakak =)

Rozuan Ismail said...Reply To This Comment

nak sikit.hehe

Aisy Nasiha said...Reply To This Comment

makan ni suka..tp bt tak pandai... nk sikit........

AdyBudika said...Reply To This Comment

nampak sedapnya!!!!!

sarah mohamad said...Reply To This Comment

Kakkkkk, nak try buat nanti balik niiii! HEHEHE

najihah sahami said...Reply To This Comment

Wahh..mula2buat comot sikit kire halal lakan...nnti buat lg mesti gempk..heheak

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

saya confirm memang sedap keknya.. rupa tak penting.. hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Anonymouskak emma cubalah buat nnt ye

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@kakchik@ellaadik pun tgk resipe jek KC..teringin lak semalam..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Cikpuan rarahehehe...betul gak tu rara

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Rozuan Ismailjom wan..mkn sama2 ngan anak2 akak

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Aisy Nasihatu ada resipe..leh la wak buat nnt

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@AdyBudikatekak saya rasa sedap..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@sarah mohamadselamat mencuba sarah

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@najihah sahamimish sayam..nak tgu gempak tu entah bila

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Chekgu Azrinesemuanya bergantung pd krim keju tu...kalau pandai oleh semakin sedaplah kot cikgu rine

Lea Isnawi said...Reply To This Comment

dh lama x makan kek

Yatie said...Reply To This Comment

uwaaa ada carrot cake kat sini..febret akak ni..nak sepotong...nak..nak..nak jugak...

exora said...Reply To This Comment

thanx LM...share
saya baru pandai buat kek pisang ni..hehe

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

X cantik pong xpe, janji sedap.....hehehe. Betul tu bkn nak jual pong, tp prektis make perfect....hehehe

Halimatun Sa'adiah said...Reply To This Comment

rajin akak msk kn...sy penah blaja dlu tp malas nk wat..huhuhuu

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

tepuk tangan laju2....sbb LM pandai buat kek...kakD tau makan kek ja...hehehhe...

iza said...Reply To This Comment

Assalam..
tahniah sebab berjaya buat...

Mohd Sukur Ibrahim said...Reply To This Comment

sedapnya!!!!!!LM rajin btol yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...