Sunday, December 25, 2011

Makanan Cuti Sekolah

Assalamualaikum...


Salam hari minggu buat semua. Sihat ke hari ni? Dah lama tak jenguk blog tersayang ni, dari khamis sampai hari ni entri semua autopublish saja. Sangat rindu pada sahabat blogger semua. Maaf tak berkesempatan melawat kalian.



Anak saya masih cuti sekolah, saya super duper busy..hehe. Kata encik suami saya ni letak je kepala kat bantal terus hilang lenyap masuk dunia lain. Lena dibuai mimpi..hehe. Dah lama tak skype dengan bonda, asik call handphone dan sms je, pagi tadi curi masa skype dengan bonda...berjam-jam kami borak, ayah, bonda, adik-adik...wahh sayu hati dapat bersua muka dengan bonda. Rindu mencengkam jiwa... air mata saya dah mula menitis..huhu.



Bila anak cuti tiap malam saya akan berkungfu  beraksi di dapur. Buat kuih, talam, karipap...malah sekarang ni saya sedang gila meroti. Alhamdulillah suami menggalakkan minat saya bermesra dan bermanja di dapur. Kuih tak jadi ke,  dia tak marah pun. Tapi Alhamdulillah saya seronok tengok roti saya menggebu walau time winter ni. Rezeki anak-anak, alhamdulillah. Menguli tanpa breadmaker memang saya gerun, risau roti saya jadi lempeng...haha. Syukurlah gebu macam pipi syafiq hasilnya.



Cuti sekolah ni stok makanan memang kena ada banyak, anak saya kan gebu-gebu semuanya nanti lapar susah pula. Asik nak makan dan makan saja. Pening juga kepala saya memikir menu apa nak hidang buat mereka, tapi seronok bila hidang apa saja pasti licin. Cekodok bilis, talam ubi, kuih lapis..apa saja semua mereka makan. Kuih koci pun mereka minta dengan ummi, terkejut bonda dengar saya buat kuih koci..ehehe.
Dadih jagung pun dah buat malam tadi, roti ada lagi, talam ada sikit lagi...rasanya sampai malam ni saya tak perlu buat stok makanan untuk mereka kot. Letih tapi seronok sangat. Itulah perjalanan hidup seharian saya, berbakti pada suami, menyediakan semuanya buat anak tersayang....alhamdulillah saya harap ada ganjaran saham buat saya dikemudian hari di akhirat kelak. Mereka sedang buat latihan matematik, saja saya lekakan mereka nanti sibuk nak main di luar. Sejuk tak boleh main sangat di luar tu...




www.tips-fb.com

13 comments:

Melor said...Reply To This Comment

salam. melor pun gitu anak asyik nak makam aje.

Kalamhati said...Reply To This Comment

Isteri dan ummi cerdik yang solehah..=)

Syat0za Zai said...Reply To This Comment

macam2 akak buat ehh =0

siap berkungfu kat dapur lagi ..keh3

azwa amani said...Reply To This Comment

sedapnya sis.. huhuh :) rindu pulak nakl makan bingka ubi :)

simply nana said...Reply To This Comment

samalah dengan kita, kalau duduk dirumah, pasti ada stok makanan di atas meja.kalau tidak misti masing2 dh berbuny 'tak ada makanan ke ibu?'hik3

kiz said...Reply To This Comment

kat sini hujan je kak..perut asyik minta kena isi je.

diana said...Reply To This Comment

saya pun suka buat kuih tapi kuih2 terpilih je la sebab maisara makan nye memilih..tapi saya paling suka buat donut..heheh..

emieysandra said...Reply To This Comment

bestnyer jadi ibu mcm akak ni, segala keperluan suami & anak2 disediakan, insyaAllah, ade gnjaran lumayan buat akak =)

najihah sahami said...Reply To This Comment

seronok la baby syafiq eh ada abang2 ngn kakak2 teman dia...

eiyzniey said...Reply To This Comment

Heee..biase lAa dh jd ibu kan..
Xpa2.byk phala tuuu..
:)

ieda said...Reply To This Comment

bila dah jadi isteri nie dik .. mnacam tuulah kena rajin dan pantas di dapur kan :)

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

nak jadi anak LM la camni.. "ummi nak kuih koci"..

aci tak??

Cik Ina Do Do Cheng said...Reply To This Comment

rajinnya lydia sedikan semua tu, cik ina buat benda tu semua time cuti je. bab kuih muih tradisional ni cik ina kureng mahir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...