Thursday, December 29, 2011

Talam Ubi


Assalamuaalikum....


kebetulan minggu lalu hubby ada beli ubi kayu,plan asal untuk buat tapai tapi memandangkan kami tak berjaya mencari ragi maka saya terus mati akal nak buat apa dengan ubi yang sampai sekilo setengah tu.



Maka saya terus terfikir kak yatie selalu buat kuih talam. Maka saya menggogle blog kak yatie dar dapur. Godek-godek terjumpa resipe kuih talam dari blog kak yatie. Terus minta encik suami tolong parutkan ubi dan saya dengan penuh debar pertama kali buat kuih talam ubi memulakan ujikaji. Perah kelapa....campr itu campur ini akhirnya talam ubi saya siap.



Walau tak secantik talam ubi kak yatie, tapi rasanya memang sangat sedap. Lepas ni boleh cuba buat kuih talam yang lain-lain resepi dari blog kak yatie. Jika korang penggemar kuih talam bolehla berkunjung ke blog kak yatie kerana terdapat pelbagai jenis talam yang sangat menarik berbagai warna. Saya teruja nak buat kuih talam lagi lepas ni.





www.tips-fb.com

15 comments:

Finaz Jaafar said...Reply To This Comment

sangat menggoda kuih tu sis LM !!!

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

Kalau talam ubi, akak suka yg putih tu...hehehehe... Aci x?

Izan Ishak said...Reply To This Comment

sedapnya kuih talam ubi. izan suka!!! tapi pandai makan aje tak pandai buat sendiri...

azwa amani said...Reply To This Comment

kecur ayak liuq kak... huhuhuhu :)

Cikpuan rara said...Reply To This Comment

peberet rara ni sis.hehehe

al-lavendari said...Reply To This Comment

kalau bubuh gula enau lagi nyaman.

tahniah atas kejayaan pertama ..

you do it right at the first time !

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

SUKA KUIH TALAM TP MAKAN YANG BIASA NYER JE...HUHU

eiyzniey said...Reply To This Comment

Lme dh xmkn kuih tu,
Dh xigt cmne rse dye.
Hehee

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

klu makan kuih ni mesti yang atas die xabis..
xpon xmakna pon yg atas..hihi

Ieja said...Reply To This Comment

sedap tu kuih talam..lemak2 manis..suka...heee

Kakzakie said...Reply To This Comment

Berkat rajin dapatlah menikmati dik. Kakak biasa beli di pasar malam 3 keping seringit je di sini...

pena rozie said...Reply To This Comment

Mengoda I....

Peri PiA said...Reply To This Comment

Alhamdulillah,air tgn ibu menjadi

happy rase nya kan LM

simply nana said...Reply To This Comment

Adeh..ni yg x leh tahan ni.semalam br mkn lepat ubi, ni dh nmpk talam ubi plak.mana nk cr nie..hu3

H.J said...Reply To This Comment

bungkus satu kak..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...