Tuesday, December 6, 2011

Terlebih Masin



Assalamualaikum dan salam sejahtera. 


Dah masak? Bagi yang baru nikah tu tak masak pun takpe, boleh makan di kedai kan...hehe. Tapi bagi yang baru nak belajar main masak-masak di dapur tu, pernah tak alami masak gulai atau sup terlebih masin? Panik ke?

Banyak kali juga LM  terbanyak curah  garam dan akhirnya terlebih masin gulaiku. Tapi jangan risau, kalau termasin tu cepat-cepatlah ambil sebiji kentang, potong dan masukkan dalam masakan tu. InsyaAllah lauk akan dapat diselamatkan. Kentang akan menyerap rasa masin dari kuah tersebut.



Moga tips mudah ni dapat membantu adik manis yang baru nak belajar main masak-masak di dapur tu ye. Masak ringkas-ringkas pun takpe, janji ikhlas buat orang tersayang. Air tangan isteri adalah yang terbaik buat suami....



www.tips-fb.com

8 comments:

eiela said...Reply To This Comment

saya pernah jugak dlu masa mula-mula belajar masak time sekolah, siap kata kat family lori garam terbalik atas jalan. huhu

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

owh yeke kak?thanks bg tau kak.rara ni risau lah,mana tau mak metua tibe2 suh masak ke kan.mampus.hehehe

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

penah jugak termasak masin.. aduhai.. cuak sekejap.. hahaha

fRaMe+LenSeS said...Reply To This Comment

maceh kak. nice info. Nadh suka.. (adik simpan dalam ingatan. nt kalau jadi senang.)

Cik Ina Do Do Cheng said...Reply To This Comment

betul tu kentang potong rasa masin, tapi kalau boleh janganlah buh garam banyak awal-awal, kemudian lah bubuhkan.

pasal sotong nanti cik ina tepek resepi kat blog ye, tadi bizi skit.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

ooo...mcm tu...kakD pun baru tau ni..maklum la rajin masak...hohohohoho...

Peri PiA said...Reply To This Comment

wah,thanks for the tips LM

pia msk jarang termasin,kadang2 tertawar hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...