Friday, January 20, 2012

Perkembangan Anak



Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Sihat ke semua? Maaf tuan blog sangat busy dengan urusan penting, takdapat menjelajah melawat anda semua. Tinggalkan jejak di ruang komen nanti minggu depan saya jejak semua le blog korang


Lihatlah gelagat aqilah...sibuk menyonteng resit dalam sewaktu kami di dalam kereta. Dia ni pantang jumpa kertas memang asik nak menulis. Tapi conteng-conteng saja lah.



Bagi ibu -ibu yang punya anak sebaya aqilah biarkan mereka belajar memegang pensil atau pen bagi melatih mereka menulis. Tangan mereka akan terbiasa memegang pensil apabila mereka masuk alam persekolahan nanti. Tak la tangannya keras waktu nak belajar tulis ABC nanti. 
Saya lebih suka bagi anak kecil pegang pen, kerana kurang merbahaya berbanding pensil tajam. Awasi anak kecil apabila mereka memegang alat tulis ye, risau tercucuk mata pula nanti.



P/S:anak adalah amanah Allah...jagalah mereka sebaiknya.


www.tips-fb.com

12 comments:

Kamsiah said...Reply To This Comment

jgn dapat marker...conteng dinding hehe...

Princess Solehah said...Reply To This Comment

betul tu...sbb dalam usia macam ni, otak mereka sedang berkembang. Mereka sedang melalui proses pembelajaran :) auni pun suka conteng-conteng dalam buku/kertas.. setakat ni tak pernah conteng dinding lagi...

THE LEKAT LEKIT STORY said...Reply To This Comment

dulu anak buah pun sy suka ajar dia menconteng jugak.. utk biasakan dia pegang pensil. hasilnya memang baik.. sebabnya sblm masuk sekolah dia dh blh pegang pensil dgn baik

al-lavendari said...Reply To This Comment

kalau conteng pakai pen, kena kat baju susah pulak nak tanggal dakwatnya.

eiela said...Reply To This Comment

a'a budak2 mmg suka menulis dan mewarna, pantang jumpa alat tulis semua nk dicontengnya.

Rozuan Ismail said...Reply To This Comment

baguslah ajar anak menulis dari kecil

Puan Besar Shag Yahaya said...Reply To This Comment

Nanti besar dia boleh take over belog mama dia ni ;)

Lelord said...Reply To This Comment

hehehhee comelkan kalau anak2 menconteng

http://lelord-mamanajlaa.blogspot.com/2011/01/sumernya-gara-gara-dhiyapesal-ek.html

~Kirin Selama Perak~ said...Reply To This Comment

salam kak..lama tak nampak akak..akak siaht?kalau tanya anak,tengok entri ni da tau anak2 akak sihat..heee..dengar crita akak nak pergi umrah..semoga family akak selamat pergi dan selamat pulang..doakan yg terbaik untuk kirin ek.."D

Eyda Syahida said...Reply To This Comment

nanti dah besar mesti jadi budak rajin. hiks :")

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

Bam2 nye pipi dia...gewamm, hehehe

fRaMe+LenSeS said...Reply To This Comment

amanah. kan kak? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...