Saturday, January 28, 2012

Sambal Udang Petai




Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Nak tayang gambar sambal udang petai saya. Ala...jangan marah ye, tuan blog pun dah lama tak dapat makan sambal udang petai.Nanti nak buat juga, kena cari petai dulu...hihi




Ini menu kegemaran saya. Sambal perlu lebih, nanti tak cukup nak lawan dengan nasi. Anak-anak ambil udang saja, ummi layan petai dan sambal pun dah berselera. 




HJ pesan suruh bawa sambal petai ke madinah, mana boleh bawa...saya ke mekah dulu. Adik kita sorang tu kan pergi melancong, dah takda pun kat madinah ni...hehe. Takda rezeki nak minta HJ bawa kami berziarah ke kota madinah .




Tip: Jika menumis sambal, perlu gunakan minyak yang cukup. Api jangan kuat, tumis perlu lama sampai sambal kita garing. Kalau tak garing tak sedaplah masakan kita. Masak sambal nampak mudah, tapi bukan semua orang boleh masak sambal yang enak. Lepas masak...buangkan minyak yang berlebihan tu....pesanan buat adik-adik yang baru nak belajar memasak...hehe...




www.tips-fb.com

19 comments:

Izan Ishak said...Reply To This Comment

wahhh...tiba2 teringin nak makan sambal udang petai... yummmyyyy!!!!

Lea Isnawi said...Reply To This Comment

laukfeveret sy jugak ni

diana said...Reply To This Comment

kegemaran saya jugak ni...
ada orang buat sambal ni tak masuk kan sekali kulit petai...
tapi saya rasa bubuh kulitnya lagi sedap..kan???

laskar pelangi said...Reply To This Comment

kak! serius, tengah telan airliur ni. Hehehehe..memang peveret gak menu ni.kalau mama masak menu ni.comfirm tambah nasi punya :)

mMoOnN aAlLeEaA said...Reply To This Comment

lauk faberet saya jugak ni.kalau balik ke teluk intan harus beli petai yang dijual di bidor

Yatie said...Reply To This Comment

singgah sini nak rasa sambal udang petai adik manis ni, waduhhhh buat akak terliur lerrrrr...lapor bebenor ni jadinya...

deno said...Reply To This Comment

alamak! deno tak boleh makan udang....

mimieux said...Reply To This Comment

kami mkn udang ja..keh3..=p

niesa said...Reply To This Comment

walaupun tak makan petai tapi sy mkn udang dan sambalnye je...

tips yang bagus untuk share...tq...

Ekmi Rabat said...Reply To This Comment

sedapnya.. saya pun suka tapi lagi suka sambal petai ikan bilis. dah terliur lak

Cik Puan Bunga said...Reply To This Comment

Uiih kak! Tergoda tengok gambar makanan ni!

saniah said...Reply To This Comment

salam miza..sedap la sambal tu..my favourite juga ni..ishh akak ni kalau makan sambal tumis udang mesti makan bertmbh tmbh...dah tu ukuran pinggang pun bertambah jugak..he he..
doa akak miza sekeluarga selamat dan sihat sepanjang mengerjakan umrah ya..

Cik Sibuk said...Reply To This Comment

perghh..besok nak carik petai lah

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

Betul tu LM, minyak Lebih xpe, janji cilinya masak, kang sakit perut, akak kalau wat sambal udang, akak suka mkn sambal ngan nasi...hehehehe. *terliur plak, Nk cr udang kt Tesco lah...hehehehe*

MULAN said...Reply To This Comment

haiippp... nak sikit.. bergerak2 tekak ni..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Anak2 rine pun suka sgt sambal tumis udang petai..pandai mkn semua tuh..hehe

Al Meister Ex a.k.a MASTERX a.k.a Amin Abjad said...Reply To This Comment

wahh..sedapnye kak..
feveret gak ni..:)

http://memories2dream.blogspot.com/

MaYa MustWany said...Reply To This Comment

petai tuh cukup mas tak suka.ha3

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

lagi satu kena make sure cili tu masak..
sebab kalau tak masak leyh sakit perut t..
*ayah yg ajar.. :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...