Thursday, February 2, 2012

Cara Buat Tempe Goreng



Assalamualaikum...

Tadi terburu-buru buat entri tempe goreng tu. Lupa nak kongsi cara saya goreng tempe tu. Mungkin ramai yang tau cara nak goreng. Tapi bagi yang tak pernah goreng bertepung, kita kongsi bersama ye.


Saya bukan chef atau blogger masakan yang pandai. Saya ni kadang-kadang masak jadi, kadang-kadang masak tak jadi sebab tak sukat bahan tu..hehe. Nasib badan lah kan. Saper suruh masak tak sukat dan ikut resepi..keh keh keh.




Tempe pagi tadi tu saya buat macam ni ni.


-Tempe bungkus plastik tu saya potong nipis-nipis agar dia rangup.
-Tepung gandum dan tepung beras sukatannya sama banyak
-sesudu besar campuran jintan manis dan biji ketumbar yang telang saya sangrai.
-air suam secukupnya
-garam.




Saya campurkan bahan ni semua hingga rata. Jangan cair sangat nanti tak lekat pula di tempe tu. Goreng dengan api sederhana hingga garing. Pastikan minyak tenggelam agar tempe masak sekata dan rangup.Saya makan bersama sambal kicap.




Cara buat sambal kicap pagi tadi:


20 biji cili burung(cili api kecik-kecik tu)
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah-jika nak gantikan dengan bawang besar letaklah dalam 1/2 biji.
kicap manis kipas udang secukupnya.


*saya blend saja semua bahan sebab kemalasan melanda pagi tadi..hehe.




Moga cara ini dapat membantu diana dan kawan-kawan lain.




www.tips-fb.com

19 comments:

diana said...Reply To This Comment

yA ALAH..SAYA BACA RESEPI PUN SAMBIL TELAN AIR LIUR..MUAHAHAH

Hauptmann Panzer-Grenadier Fajar Rifai said...Reply To This Comment

Hmmm...
Entri sekaligus tips yg bagus...
I like it

Cikpuan rara said...Reply To This Comment

hehehehe best nya,tp rara x mkn tempe.last mkn tempe housemate dulu gorng ngan tepung KFC.

Eyeme said...Reply To This Comment

wah! x pernah buat tempe kak...x suka sgt makan..tapi ada kwn yg nasihat suruh makan sbb baik utk otak kita.. :D

My Bloggie ! said...Reply To This Comment

sedapnya makan hujan hujan ni :)

zalin onceitalk said...Reply To This Comment

makan dgn sambal cili api..sedap tu..

Belalang hijau Perisik said...Reply To This Comment

dulu time masih keje, klu lunch sure amik tempe goreng kedai tu... sedap woo... huhuhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@dianaYa Allah..sabar diana, smpi capslock semuanya..hahaha.ibu hamil sorang ni...buat saya tersenyum

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Hauptmann Panzer-Grenadier Fajar Rifairisau salah cara tak sedap pula nnt

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Cikpuan rarax pernah mkn ngan tepung kfc

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Eyemeye baik utk otak sbb tu anak2 akak minat sgt pas tau

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@My Bloggie !nyum2

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@zalin onceitalkgabungan mantap

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Belalang hijau Perisikklu peminat tempe...mmg akan cr hari2

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

nyum2..ummi masak ape pon nmpak sedap..hihi..

ppsstt: blk ni nak g cri tempe la..kuah smbal kicap lebih cicah keledek goreng smlm ade lg.. :)

Izan Ishak said...Reply To This Comment

suka tempe goreng! izan kalau tempe celup tepung ni tak letak pun jintan manis n ketumbar tu... dah macam pisang grg je.

nOOrsha said...Reply To This Comment

waa sedapp! suka tempe goreng tepung gini.lagi rangup lg best :)sama ngan cara sy wat tempe goreng... hihih... lame x makan :)

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

Ish, sedap tu, mmg Mak mertua lalu blkg pon x perasan... Muahahaha

MaYa MustWany said...Reply To This Comment

tempe?besar nya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...