Monday, February 6, 2012

Mee Goreng Mamak






Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Time cuti memang seronok memasak. Saya gembira memasak time cuti ni bukan sebab apa, sebab anak makan banyak. Rasa berbaloi masak hingga tak terasa letih berkungfu di dapur.


Bila time sekolah anak saya agak kurang makan mungkin kerana keletihan. Mereka selalu skip makan tengah hari sebab tertidur lepas pulang dari sekolah. Sebab itulah saya akan bekalkan makanan agak banyak dan berat untuk bekalan sekolah mereka agar mereka cukup makan. Dah pulang ke rumah terus lepak. Kadang-kadang homework tak siap lagi dah terlelap petang-petang tu.


Anak saya kalau mee goreng mamak memang tak menolak. Macam LM juga memang suka makan mee goreng mamak berbanding mee goreng basah. Mee goreng mamak ni makan panas memang sangat sedap. Simpan sejuk pun tak kurang hebat rasanya. Time rajin gelek mee kita boleh buat mee goreng mamak. Time malas buat mee kita duk diam-diam. 



Bukan tiap masa mood rajin sampai dalam diri kan? kadang-kadang mood malas tu menguasai diri. Ish, tu bisikan syaitan tu kan? Jahat betul cuba hasut kita jadi pemalas. Perasan tak macam mana syaitan cuba menghasud kita jadi orang yang tak berguna. Mood malas dia cuba serap dalam diri agar kita malas nak hidang juadah buat suami dan anak-anak. Kurang pahal buat kita bila terasa malas kan. Memasak itu ibadah buat isteri dan ibu. Moga syaitan tak berjaya mengusai diri kita dari terus malas dan leka dengan keduniaan saja...Insya Allah.


p/s: dulu duk tanah air saya pesan je ngan hubby minta belikan mee goreng mamak. orang malas memang macam tu kan..main order je, pastu tak cukup pula tu..keh3.


www.tips-fb.com

20 comments:

hawiz said...Reply To This Comment

yum3....sedap je nmpk...hawiz pon suke mee goreng..tp yg basahnyer..hihi

Cik Kamoo said...Reply To This Comment

laparnye tgk mee goreng mamak tu....hu hu! morning

Iffah Afeefah said...Reply To This Comment

lapaaarrr kakkkk

Izan Ishak said...Reply To This Comment

kami pun suka sgt mee grg mamak. kalau beli mmg lah... rasa tak cukup2je kan... hehehe...

JIJI YU said...Reply To This Comment

lapor nyee

Kalamhati said...Reply To This Comment

Nak sikit!!cedapnyee

ieda said...Reply To This Comment

wah2 dikk sedapnyee
cuti2 nielah nak masak sedap2 sikit kan ..
anak2 akak pun suke makan mee mamak nie tapi skrg dah kurang makan sbb anak sulung akak tu dah x leh makan mee kuning hhuhu

laskar pelangi said...Reply To This Comment

bestnyeeee:)
tp mee grg mamak kena makan time panas.kalau dah sejuk.jd cam muak kan..ehehehe~

Dr Hafiz said...Reply To This Comment

Anak LM mempunyai selera makan yang bagus. Memang seronok bila tengok makanan yang kita bekalkan untuk mereka ke sekolah habis dimakan. Anak-anak saya ni agak memilih makan sikit. Kalau bawa bekal ke sekolah selalu je tak habis...

mMoOnN aAlLeEaA said...Reply To This Comment

fav.lea mi goreng mamak ni.lagilah kalau goreng kering-kering

AMMAR YASIR said...Reply To This Comment

Mee goreng mamak kat kedai mamak sini tak sedap. Huhuhuhuhu

H.J said...Reply To This Comment

mee goreng mamak memang king la..haha

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

kadang2 rine pun dtg mood malas tu.. sebenarnya bkn malas sangat.. tp penat n sometimes lack of ideas.. uhuhu

diana said...Reply To This Comment

mujur perut saya sekarang sudah kenyang,,:P

Eyeme said...Reply To This Comment

huhu..same je kita kak..malas nk try masak..beli aje..tapi akk dh pandai buat...saya beli je lg..kunun2 nk tlg peniaga la ni..hehe

Cik Ina Do Do Cheng said...Reply To This Comment

cik ina tengok jugak time cuti nak masak, bila yang dua orang tu boleh rajinlah masak.

deno said...Reply To This Comment

mi goreng mamak sedap lebih2 lagi kalau digoreng pedas! deno suka mi goreng basah :)

adele said...Reply To This Comment

mee goreng mamak yg melayu masak lg sedap rasanya..jd kalau kita masak sendiri mmg terbaiklah..sbb rasa kemelayuan tu tetap ada :D

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

tggu akk balik sni adik bwk g mkn mee goreng mamak ek.. :)

Peri PiA said...Reply To This Comment

Masih belum buat sendiri mee,lagi malas kan pia ni?hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...