Monday, February 6, 2012

Meriahnya Rumahku Dapurku



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Apa khabar semua. Tuan blog dalam mood ke laut, takda idea untuk dikongsi buat pembaca semua. Sekadar entri ringan buat bacaan kalian saya ingin kongsikan pengalaman saya bersama anak-anak. Semua sedia maklum dalam usia meniti 30 tahun 3 bulan ini saya dah di kurniakan 4 cahaya mata. Rumah saya sangat meriah dengan hilai tawa anak-anak, alhamdulillah...
Bab ketawa anak sayalah juara, bab menangis dan bergaduh pun begitu juga tak kurang hebatnya. Semalam kebetulan saya teringin menghidangkan masak lemak cili api perut lembu. Merebus sampai 4 jam tak empuk-empuk. Maka saya kelam kabut tukar plan nak masak menu lain.



Dengan adik syafiq yang meragam saya dah mati akal untuk memasak. Maisarah dan azhad dah sampai dari sekolah waktu tu sebab dah jam 2 petang. Alhamdulillah mereka tak lapar sebab saya bekalkan pizza untuk bekalan sekolah mereka semalam. Sangat terkejut saya bukan kepalang apabila maisarah sibuk mengunting cili untuk saya membuat cili kisar. Azhad memotong bawang putih dan aqila pula sibuk nak bantu buang kulit bawang putih. 



Saya hanya bersyukur dan senyum melihat mereka berebut-rebut nak bantu di dapur. Rasa nak menangis pun ada. Maisarah siap offer nak iron baju dia sendiri pula lepas tu. Mak aii, awatnya anak ummi ni? Cikgu ajar subjek apa agaknya sampai bukan main rajin mereka nak membantu? Kalau macam ni nanti raya lagi best kan? ehehe...tiba-tiba berangan nak tambah anak lagi 4, lebih meriah kan? berangan je la. Dah tak larat pun, saja je..hehe.


Pengalaman bersama anak-anak membuat si ibu rasa amat bahagia. Anda juga begitu kan? Saya time anak kat dapur time tu lah saya ajak mereka bantu belah ikan bilis ke...apa saja kerja yang saya tak larat nak buat sorang-sorang. Mereka pun seronok belah ikan bilis macam zaman kita kanak-kanak dulu. 
p/s:bila anak mendengar kata memang seronok, bila anak mula buat perangai...si ibu mula pening kepala kan?


www.tips-fb.com

18 comments:

My Simple Life With Music said...Reply To This Comment

Baiknya anak-anak akak.. Rajin-rajin semua.. ^___^

Acik Erna said...Reply To This Comment

Assalam Lydia..acik dulu masa anak2 kecik macam tu jugak..walaupun lelaki semua..masing2 ada kerja nya..yang kopek bawang..yang potong cili..kalau nak masak lemak cili ada jugak yang tumbuk kan cili..bila masing2 dah besar ni..susah sikit nak berkumpul sesama didapur..kalau maknya cuti..anak2 pulak kerja..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@My Simple Life With Musictime dia rajin tu kot?haha

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Acik Ernawsalam acik. agaknya bila mereka besar kita pun rindu detik tu kan?

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Kakak n k.ngah rajin jugak tolong rine kt dapo..tp bergaduh pun kuat klu suruh bt kje sama2..ada je bnda nk digaduhkan..

Kalamhati said...Reply To This Comment

takpe dik..masa dorang kecik ni tunggang langgang n penat..bila dorang besar nnt mesti rindu time2 cemni dan akan rasa sunyi pulak kan..huhu kitaran hidup

ieda said...Reply To This Comment

ekekke masa kecik2 nie memang semua rajin .. harap2 sampai ke besar kan ..
anak akak pula , malas .. suh basuh pinggan bersuruh .. tapi akak ajar slow2 .. sbb x suke paksa2 kan ..

tapi mereka dgr lah bila disuruh tuu .. kalau ramai2 kat dapur akak lak yg rimas ekkeke ;)

H.J said...Reply To This Comment

saya tak de anak lagi

Cik Ina Do Do Cheng said...Reply To This Comment

cik ina pun sama , sampai dorang dah besau, ada gak teman kita di dapur.Bila dorang semua dah berumah tangga kita sunyi : (

teratai said...Reply To This Comment

masa kecik2 memang seronok ajar anak2 tolong kat dapur:)

bila besar, maknya jadi chef merasa masakan si anak...seronoknya:)

Eyeme said...Reply To This Comment

saya nak bg ayat yg sama mcm cik kalam hati kak..nenek saya aka mak cik kalam hati, suka sgt kalau ramai2 balik kg..tp kalau dh bsg2 sgt pening gak dia..time balik ramai2 tu la dia mesti msk lauk peveret anak2 dia..hihi

saniah said...Reply To This Comment

Miza...hehe seronok kan ramai2 mcm ni..sekarang takpe lah diaorang offer nak tolong kerja dapur..tak risau sgt..tapi tunggu la bila diaorg offer nak tolong drive kereta mama...ayooo...masa tu bukan suka tapi seriau..hehehe

nanakimie said...Reply To This Comment

rajen diorang tlg ummi yer:)

mmg meriah dapur umah sis kalo mcm tu,hehe....nanti dah besar diorang pulak masak utk ummi:)

nida husna said...Reply To This Comment

seronoknye ada anak2 yang baik mcm dorang kan akak.

Izan Ishak said...Reply To This Comment

yg last tu mmg izan setuju sangat miza. kalau semua dengar kata takde yg membantah. ummi senang hati je. kalau tidak... pening n keluar tarzan semua...

bagus anak2 rajin tolong ummi kat dapur...

adele said...Reply To This Comment

apa salahnya tambah lg kala dah rezeki kan..hehe..nnt lg lah tak pyh buat keje dah :D

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

alahai...rajinnye anak ummi... :)

Peri PiA said...Reply To This Comment

manis nya anak2 LM :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...