Thursday, February 23, 2012

Tips-Bila Bayi Menangis Malam



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Ramai ibu muda panik bila bayi kecil menangis di malam hari tanpa henti. Bagi yang mengalaminya jangan panik dan buntu ye. Saya sertakan beberapa perkara yang kita perlu lakukan.


1. Pastikan lampinnya kering
2. Jika masih menangis berikan dia susu kerana mungkin dia kelaparan, jangan lupa sendawakan si comel
3.Jika masih menangis minyakkan dan urutkan bayi dengan minyak bayi di perut dan belakang betisnya kerana mungkin dia kembung.
4.Jika masih menangis juga pastikan pakaiannya benar-benar selesa. Pakaikan tebal sikit jika pakaiannya agak nipis mungkin bayi kita kesejukan
5. Jika masih tak henti menangis juga mungkin dia diganggu makhluk halus yang juga makhluk Allah. Cuba bacakan ayat kerusi, dan 3 kul. Jika berterusan terus minta suami azankan 7 kali tanpa henti.


Moga tips ini dapat membantu ibu muda yang punyai anak kecil yang sering mungkin akan menangis pada malam hari tanpa henti.


www.tips-fb.com

10 comments:

.: iEyLa :. said...Reply To This Comment

good info tuk ibu2 & bakal2 ibu.. :)

Izan Ishak said...Reply To This Comment

bagus tips ni miza.

teringat masa si kembar kecik dulu.. pernah menangis tak henti2 sbb terkena gangguan.

diana said...Reply To This Comment

maisara dulu nangis tak berhenti2 jugak.saya sumbat kurma kat mulut dia bagi diam..heheheh

intan_blur said...Reply To This Comment

tq/..sangat2 bguna kat kite sume.. ;)

mia izzati said...Reply To This Comment

wooo gitu..tapi anak saya agak rock..pampers bocor pon leh tido ngan lena..sejuk gamaknyee hehe

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

bagus tips ni, Alhamdulillah anak akak x byk ragam dl...kalau x mau akak panik ... dok sensorg kan, anak 1st lak tu... hehehehe

Puan Besar Shag Yahaya said...Reply To This Comment

Macam tu rupanya. Kak LM, kalau pasang MP3 sebelah baby sepanjang dia tidur, boleh je kan ? Macam nak halau benda halus dari kacau baby waktu kiat tidur~

Qaseh dalia adelia said...Reply To This Comment

utk ibu2 dan bakal ibu .. ujangg oo ujanggg baca ni !

Miss Butterfly said...Reply To This Comment

nice info! eyda tak kawen lagik. adik2 pon dah besar. tapi takpela, nnti kot2 eyda kawen awal ke kan? hahaha :P

efa said...Reply To This Comment

good info ni kak tp baby akak sepupu efa tu kan nangis tak henti2 tp bila mak dya dtg amboi senyap terus hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...