Monday, March 19, 2012

Kerabu Bilis



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dalam bulan lepas rasanya ada silent reader blog saya ni minta saya tolong buatkan dia kerabu bilis. Dalam hati agak terkejut sebab saya sendiri pun tak pernah makan dan buat kerabu bilis. Dalam hati naper adik khadijah ni tak google saja? tapi saya amat hargai bila dia sudi bertanya saya resepi ini. Ukhwah pun terjalin antara kami..alhamdulillah.

Oleh kerana amat busy baru sekarang mampu buatkan untuk adik khadijah ni. Harap dia suka resepi mudah ni. Sedap makan terutama bagi LM yang gemar bilis goreng dan rasa bunga kantan menyerlahkan lagi kerabu ni.


Bahan:
ikan bilis goreng- segenggam
tomato sebiji saiz sedang-didadu
bawang besar-1/2biji
cili api- 3 biji
bunga kantan-1/2 batang
air asam jawa 1 sudu besar
sedikit belacan dan garam 
perahan limau nipis 1/4 biji.


gaulkan saja semua bahan. jika lebih suka masam lebihkan limau nipis, suka pedas letak cili lebih banyak lagi. Selamat mencuba.




 
www.tips-fb.com

20 comments:

Rozuan Ismail said...Reply To This Comment

sedapnya kak.kerabu bilis nih.maybe ada buga kantan.penaik bau

Amie said...Reply To This Comment

Assalam Lydia,
menariknya resepi kerabu ikan bilis nih... sedap tu makan dengan nasi panas, tak payah dah sedia lauk lain.

Belalang hijau Perisik said...Reply To This Comment

nyam2... sedapnyerrr

Citarasa Rinduan said...Reply To This Comment

wow..
balik malaysia, nanti buatkan untuk sis ya...
hehheheheh

Acik Erna said...Reply To This Comment

assalam lydia..izinkan acik ambik resepi ye..nakmpak sedap la kerabu ikan bilis tu..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Wan.. Ye, rasa kantan tu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Waalaikum salam amie
Mmg sedap nak2 klu cukup pedas masamnya

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Encik bell sila suruh mrs bell buat ye

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Blh kak.. Kita mkn sesama nnt

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Acik
Silakan, saya tepek mmg utk kita kongsi bersama

MaYa MustWany said...Reply To This Comment

kerabu bilis..macam nak try je nanti

Siti Nurhuda Husna Zulkarnain said...Reply To This Comment

Asal datang blog ni je, terus jadi lapar. Huhu.

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

Akak mug pencinta bilis, nmpk sedap Dan yg penting mudah, cepat...hehehe

najihah sahami said...Reply To This Comment

Kak,blis tu xyh goreng ke?

intan_blur said...Reply To This Comment

yeahhh..sgt menyelerakan...
intan pun klu dah xtau nak msk ape..selalu masak ni jek
tp intan ade tambah hirisan serai n hirisan daun limau purut sikit..

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

xpernah makan....huhuhu...baru je td wat sambal bilis

kiera'sakura said...Reply To This Comment

makanan yg simple sebenarnya lagi layan klu dapat mkan..hihi

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

dan2 pecah lio tngk ni...

mUm_tAz said...Reply To This Comment

dah cuba akak, mmg sedap, nak2 makan tuk bukak posa

mimi zakaria said...Reply To This Comment

meleleh air liur..mantop bila pedas dgn masam bersatu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...