Friday, May 18, 2012

Contractions



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Contractions adalah salah satu keywords paling selalu orang search kat blog ni. Amboii ramai nak tau pasal contractions ye? Pasti bakal ibu macam rara dan cik puan qiqi nak tau pasal ni kan?

Ada masa saya nak cerita sikit pasal contractions ni. Tau tak masa baca buku dah nak bersalin dulu memang tak boleh bayang apa tu contractions. Masa tu blur sangat. Takpe la kan ...tapi rupanya akibat malu bertanya saya jadi teruk masa dalam LR. Nasihat LM bagi mereka yang tak tau pasal apa-apa mengenai kehamilan atau proses bersalin baik bertanya sebelum sesat jalan.

Bila perut mengeras nurse kata owh ada contraction...err apa tu?dalam hati bertanya. Aduhh malu kan? tapi yang paling kelakar bila nurse tanya ada contraction tak lydia? boleh saya jawab tak...hahaha. Padahal kat mesin tu sah-sah ada tunjuk berapa kali contractions kan? sampaikan bila makin teruk sakit nurse tu pandang saya dan kata..la, contractions kuat tapi naper kata takda contractions? tak sakit ke?masih boleh tahan?

Muka saya dah purple kot?hehehe...sebenarnya saya tak tau apa macam mana rasa sakit contractions tu pun. Cubalah ada yang bagi tau ala-ala senggugut ke....boleh la saya faham kan? lai pun rasa sakit dia ala-ala senggugut saya yang teruk tu je so saya tak la merengek macam budak nak susu kat nurse tu . Kesian kan saya? bila dah tau apa tu contraction rasa wahhh itu ke?penat baca buku dulu tak paham, dah lalui baru tau. Paling nikmat bila ia datang selalng 3 minit...itulah nikmat bersalin yang paling indah kan? ops...nanti chekgu azrine marah saya wat entri ni...qiqi dan rara debar-debar baca ke?hehehe..sekadar flash back kenangan lama je...

-Nampak remeh tapi harap entri ni dapat memberi sikit info buat korang  terutama bakal ibu muda. 




 
www.tips-fb.com

9 comments:

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kakak bersyukur masa contraction utk melahirkan ketiga-tiga anak dara kakak tak lama. Anak bungsu lagi tak sampai setengah jam... macam tak percaya - nurse pun gelabah bila dia periksa dah 8cm terus tolak masuk bilik bersalin...

ieda said...Reply To This Comment

susah nak gambar kan contraction dlm nie kan dik .. kena alami sendiri baru lah tahu .. :)

THE LEKAT LEKIT STORY said...Reply To This Comment

sakityg terindah tu.. menangis jugak sbb x penah rasa sakit mcm tu sblm ni. tp nurse marah.. dia kata orgh lain pn sakit x nangis.. tu org lain kan. nasib baik x lama sakit

diana said...Reply To This Comment

yang mengandung kali pertama sah2 berdebar kemain..sedangkan saya yang kali kedua ni pun memikir sampai tak lena..hehehe

kakchik@ella said...Reply To This Comment

Kdg2 bila nak dtg bulan pun kita boleh rasa sakit ala-ala contraction, kan dik.

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

hehehe...patutla asik tersedak je dr tadi..rupa2ntya ada yg ajokkan saya dalam entry ni erk..

bagus info ni..takpe..saya dh 3x rasa contraction..nti kali ke-4 dah boleh agak dah...hahaha..

sissyira said...Reply To This Comment

salam..

ngerilah...sekali gugur dah serik rasa nak pregnent lagi..huhu



jemput joint contest syira :


http://www.sissyira.com/2012/05/contest-2-kata-kata-indah-sticky-post.html

kiera'sakura said...Reply To This Comment

wahhh yeke kak? klu kira tue selamba tnye kt nurse Contractions tue ape.. hihihi.. mcm la kira selamba tnye abg jual kt pasar mlm, sedap ke x apa yg dia masak tue.. abg tue terkebil2 tgk kira..hihihi

ain dzaya said...Reply To This Comment

seronok pulak bila kenal blogger2 yg dah berumah tangga nie..dapat la sikit ain cedok ilmu masa bujang nie untuk bekalan masa hadapan...hohohoho..

"Alhamdulillah. ramai sebaya ain dah berkahwin seawal 20 tahun. Bangganya ain ❤".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...