Wednesday, June 27, 2012

Bubur Syafiq-Bubur Telur Dengan Carrot Dan Kentang



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Alhamdulillah LM rasa lega sangat sekarang ni sebab syafiq dah nak makan. Dulu takmo makan tidur pun tak lena. Malam lagi lah ummi tak dapat lena...asik nak menyusu je.


Hari ni menu bubur telur...wahh selera sangat syafiq makan. Ni bubur yang baru siap masak...sebelum bagi syafiq LM kisar halur dulu. Syafiq takda gigi lagi maka semuanya perlu dikisar halus untuk elak dia tercekik dan tak sembelit.


Sesetengah ibu malas nak blend...tapi LM malas nak lecek..haha. Ikut mana mudah pada kaum ibulah kan. Kenapa LM blend? 
1.sebab mudah untuk syafiq telan
2.supaya tak cekik
3.supaya mudah hadam
4.tak la anak sembelit...kesian tau kalau si kecil sembelit.






ni bubur syafiq

bahannya:
segenggam beras basmathi
telur sebiji
kentang separuh
carrot 1/2 batang
bawang merah sebiji
bawang putih 1/2 ulas.
daun saderi sikit.

Dah hampir masak bubur tu baru LM masukkan telur. Jangan kacau terus..dah agak keras baru kacau rata. Tabur daun saderi dan tunggu 5 minit tutupkan api. Blend dan bagi syafiq makan dengan kasih sayang ...mudah kan?



www.tips-fb.com

17 comments:

Rozuan Ismail said...Reply To This Comment

berseleralah baby syafiq makan pas ni

cik najihah said...Reply To This Comment

bile demam boleh pakai resepi ni hihi

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Rozuan IsmailinsyaAllah wan

-Sara- said...Reply To This Comment

baby syafiq bape bulan?

~♥ iella ♥~ said...Reply To This Comment

ibu baby pun berselera gak tengok nie.. Lapar la plak..hehe


nice to meet U..^_^

THE LEKAT LEKIT STORY said...Reply To This Comment

pecahkan terus telur dlm bubur yer.. igt kena rebus. lala x nk makan bubur blend. terpaksa lecek guna sudu. dr awal lagi dia x suka bubur halus sgt. Mula2 makan dulu sembelit jugak.. tp sekarang dh takde sembelit. Maybe sebab dia suka minum air kosong. Masa dia sembelit dulu bagi jugak vitagen hijau petua yg org kongsi kat kelab ibu comel tu. Menjadi jugak.. skrg dh x sembelit dh stop bagi. Nak try bubur telur ni nanti.

Mrs. Abi said...Reply To This Comment

teringat kat adik is... suka la dia kalo bubur kalerful mcm ni...

kiera'sakura said...Reply To This Comment

btol la kan kak, klu makanan lmbat hadam nt die sembelit,, thanks kak ingatkan

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...Reply To This Comment

ni bukan setakat bdk kecik jee makn..bdk beso pon layan gak skali skala makn bubur nasik ni..

neslO_ais said...Reply To This Comment

terliur plak tgk tajuk die pon.aihh

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

11 bulan

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Kena wat sedap2 nak pujuk baby mkn

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Lala senang nk mkn x pe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Windu adik is ye

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Tajuk je pon.. Hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Klu demam best kan mkn gini

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

Bila sembelit ummi susah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...