Wednesday, June 20, 2012

Jaundis aka demam kuning- Syafiq



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Ingin saya kongsikan detik syafiq masuk ke hospital saat dia jaundis tempoh hari  agar jadi info buat sahabat yang punyai bayi juga. Hampir 11 bulan telah berlalu namun masih tak boleh lupa derita syafiq masa tu


Hari ke 8 pergi hospital pantai melaka tengok bacaan dah sangat tinggi. Dia nak tahan tapi saya nak balik segamat dan masukkan hospital sana sebab bulan puasa dan rumah pun kat sana. Doktor bagi amaran suruh segera kerana kalau lambat perlu tukar darah...lemah longlai badan saya saat itu. Lupa diri masih dalam pantang.

 
 hari ke 8-malam pertama di wad.


Lepas duduk bawah lampu semalaman pun tak jadi apa. Makin naik bacaan syafiq masa tu. Saya hilang arah, alhamdulillah doktor dan nurse sangat baik layan saya yang panik bila keadaan syafiq makin teruk. Terima kasih buat semua rakan blogger yang sentiasa beri sokongan moral..


 
 hari ke 9..terus naik NICU..

Doktor suruh saya pulang dan mereka akan jaga syafiq di sana. Lampu atas ada 7 dan lampu bawah 4. Masuk air juga untuk cepatkan proses pemulihan syafiq.Tanpa bantal tanpa tilam. Saya dah jangka syafiq akan kena jaundis sebab doktor kanak-kanak dah pesan katanya syafiq lahir awal sangat dari due dan beratnya pun tak berat mana sebab dia lelaki. dan Dia sama golongan darah dengan saya...

LM dah seprauh gila syafiq takda. Menangis sepanjang masa kat rumah sampai bonda dan suami risau sangat. Peluk bantal syafiq tak lepas-lepas.Kebetulan malam tu hujan lebat sampai LM sejuk mengigil. Hati cuma ingat anak tak berbaju dan tak berbantal tilam di wad. Siannye anak ummi...dah la beraircond. Tak hujan pun LM nampak kaki dan tangan dia gigil...moga kamu kuat anakku.




Pukul 6.50 LM dah tercegat pagi tu nak lawat syafiq. Dapat ummi je dia terus genggam jari. Rindu agaknya.Siap berbalut lepas nurse mandikan. Nanges dan terus nanges...itulah kerja ummi. Hati tak putus berdoa untuk anak tersayang. Lepas Asar dah boleh turun wad bawah sebab keadaan dia tak kritikal macam semalam. Alhamdulillah...




Dah okey sikit, dah boleh balik rumah bila bacaan turun ke 17...tapi perlu ke klinik kesihatan tiap hari sampai bacaannya 10. 




p/s: Dak syafiq ni...buat ummi rasa nak gugur jantung....sayang kamu ketat-ketat.

www.tips-fb.com

15 comments:

Cik Cammy Lia said...Reply To This Comment

comel sgt .geramnye..

Mooniqueen said...Reply To This Comment

Ehhh samelah anak MQ dulu pun kena jaundis lebih dr sbln sbb lahir tak cukup bulan n berat sgt ringan... Time lahir ok lagi, bila berpantang Di kg@ segamat, nurse dtg rumah ckp kene kuning... 2x admitted kat hospital... Yg first admitted smpi kene bukak pempes... Mmg kesian..kulit kering... But now, alhamdulillah sht bagai Johan...

Cikpuan rara said...Reply To This Comment

mcm mana kuning dye leh teruk sis?sis darah O ke?

kiera'sakura said...Reply To This Comment

hurm teroknya syafiq kesian kt die...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...Reply To This Comment

sian baby ni...

tapi dh elok dh..alhamdulillah..

Kakzakie said...Reply To This Comment

Bila tengok ni macam baru je dia lahir tapi tau-tau dah cerdik dah sekarang nie...

Iffah Afeefah said...Reply To This Comment

ksian adik syafiq

ummi nye pon sian gak

hilang anak xde gantinye

wuwuwuw

THE LEKAT LEKIT STORY said...Reply To This Comment

masa lala kena kuning pun risau even Dr takde cakap kena tukar darah ke apa. Tp Alhamdulillah 3 hr je kat wad.. sepanjang 3 hari tu memang sy yg jaga dia kat wad. Memang risau bila anak sakit

ieda said...Reply To This Comment

comelnya masa nie
alhamdulillah anak2 akk x pernah kena jaundices nie ..

Shaiful Zaidi said...Reply To This Comment

banyakkan bersabar, berusaha dan berdoa.

safiyyah osman said...Reply To This Comment

baby saya pun kena jaundis 403 msa hari ke3 lahir..allah ja tau masa doktor suruh tandatangan surat tukar darah..doktor dah siap ambik darah saya semua...sedih gila...balik rumah peluk baju adelia nangis kami suami isteri...

dgr pulak ada mommy lain dkt wad nicu tue cerita yang adelia dibiarkan menangis dari pkul6ptg smp pkul 8mlm tnpa seurat benang pun ada dibadan...

lampu atas bwah...masuk antibiotik..masuk air...sedih tgk...sehari duduk di NICU,esok tue adelia dh xda suara nak menangis langsg..

3hri di nicu...adelia jaundis sebulan...skang syukur ahamdulillah...sehat..cuma kna make sure dia boleh bercakap bila dh masuk 1thun..atleast ckp 1perkataan sbb doktor pakar cakap..tkut jdi pekak n bisu sbb kesan dari antibiotik msa dimasukkan dlu..


*terpanjang pulak komen..hihihi*

Lelord said...Reply To This Comment

hehhehe dan skang hasilnya dak syafiq kemain gebus montok lg kan

miera maira said...Reply To This Comment

ohh my sister was a doctor .. dia cakap kalau tak nak kena jaundis next time bila baby lahir kurangkan makanan berkunyit.. humm kalau boleh tak perlu makan jamu because dr. buat kajian itu adalah salah satu faktor baby kena jaundis.. and masa pantang mama baby kena jaga makanan.. :)that was my sister told me la.. hahaah

Kazman / Sue said...Reply To This Comment

demam kuning bahaya untuk baby... semoga cepat sembuh dan syukur demamnya dah berkurangan...

P/s : kami masih sedih sebab anak rakan kami baru meninggal tengahari tadi setelah sehari dilahirkan disebabkan masalah pernafasan....

Izan Ishak said...Reply To This Comment

izan pun ada pengalaman masa si kembar dulu... mmg kesian tgk si adik kena bogel dok bawah lampun sampai gigil2 sejuk. rasa cam tak mau dah pi hospital pastu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...