Monday, June 18, 2012

Punca Aqilah Demam-Tonsil Membengkak



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Semalam LM ada cerita lepas balik dari mewarna kat padang aqilah demam kuat. Dah bagi ubat pun sama je demam nye, dua jam je dah panas lagi. Siap-siap maghrib tu bawa dia ke klinik. Umminya nak check pun sampai terlupa daftar sebab kalut sangat risaukan anak.


Bila doctor tanya ada batuk atau selsema LM jawab takda. Sekali bila check doctor kata tonsil dia bengkak sangat. Patutlah demam kata doctor tu. Alahai, siannye Aqilah, kalaulah ummi boleh ambil penyakit kamu nak....huhu.


Doctor tanya ada alergy ubat apa-apa tak macam biasa Lm jawab tak boleh antiboitik amoxy. Nanti naik ruam satu badan, siap request nak antibiotik selain ceporex..eh camni ke eja..hahaha. Bukan apa ceporex ni rasa dia pahit sangat walau dia bagus. Sian anak nak telan nanti. 


Siap rawatan terus ke jusco jap...lepas tu baru lah nak isi perut. Lewatnya...huhu. 
Aqilah minta roti canai..macam pelik je malam-malam dia nak roti canai. Tapi layankan saja lah. Alhamdulillah habis pun sekeping roti canai dia dan dia pun makan nasi goreng pataya ummi. Kami share bertiga dengan azhad. 

Moga cepat sihat ye anakku...ummi sedih qila demam. Ummi sedih tengok qila melepek tak bergerak. Tapi qila tak ngaku dia demam...dia kata dia sht, hehehe. Hari ni dah okey sikit, syukurlah hari ni cuti sempena israk mikraj.

Doktor tak bagi qila share minuman dengan orang lain lagi. Dia kata jangkitan mungkin dari orang bersin atau batuk depan qila. Juga mungkin qila share makanan dan minuman juga. Adik syafiq dan akak abang pun dilarang share minuman lepas ni. Banyak lagi cara berkasih sayang...utamakan kesihatan lebih baik kot? ops...ummi je yang selalu share air dengan qila termasuk malam tadi. Wanita hamil Ibu penyayang lupa pasal sakit semua bila dengan anaknya. 


p/s:tangan kanan dia yang ada tanda biru tu bukan lebab jatuh ye..itu birth mark..masa lahir dulu kecil je tanda tu. Ramai asik tanya qila jatuh ke lebam lengan dia...hehe.

p/s: bidan LM kata ...tanda tu terjadi sebab LM jatuh masa peknen 5 bulan dulu. Memang jatuh teruk pun dulu sampai 2 minggu tak boleh jalan...huhu. Dia kata tangan baby tertekan masa jatuh tu. Wallahualam...LM tak tau lah betul ke tidak.


www.tips-fb.com

11 comments:

Aisy Nasiha said...Reply To This Comment

baru tahu info yg ada antibiotik bt anak ruam. agknya antibiotik yg dpt mggu lepas tu Naim alah, sebab dia kuat sikit ruamnya semasa makan antibiotik tu. Berkali2 papanya kemas n mop takut sebab rumah tak bersih. Nati nak kena tanya doc utk confirmkan.. thanks..

Cik Aqilah Wardah said...Reply To This Comment

biasalah tu.. cik Aqilah yg ni pon slalu sgt demam sbb tonsil bengkak...

biasa seminggu baru surut demam dan bengkak tu.. huhu

kawan foreigner cik aqilah penah bgtau, nak surutkan bengkak tu, kumur2 dgn air garam... wallahu a'lam..

syafahallah wallahu yashfi.... :)

Aishah Jahirah said...Reply To This Comment

semoga cepat sihat...

Kesuma Angsana said...Reply To This Comment

Get well soon.. bila anak sakit mmenang kita lah yg paling risau kan

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

semoga aqilla cpt sembuh..

alamak dok bersin je nie..xleh la nak share air dengan qilla

Iffah Afeefah said...Reply To This Comment

slngor cuti ke

bkn xke kak

ieda said...Reply To This Comment

aloor ciannye dia
semoga cepat sembuh
sakit tekak kalau jadi macam tuu
sure selera makan kurang kan ;)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...Reply To This Comment

get well soon yee aqilah...

-uncle ahmad fauzi aryaan-

*hehehe..

kiera'sakura said...Reply To This Comment

itulah pasan jugak lebam tue smlm, ade tnye Qila tp die x jawab.. tanda lahir rupanye.. hihihi

Melati Qistyna's Mummy said...Reply To This Comment

Mg cepat sembuh ye dear, alahai... Dhla kecik je orgnye, demam plak, lg la tecit...


Errr, nape Ada stetmen "ibu hamil"? Hukk

Nurin Hawa said...Reply To This Comment

Huhu,, perit kena tonsil.. dulu tiap-tiap bulan saya kena tonsil.. sakit tu ya allah tuhan je yang tau..Dr ni da cam muka dan sampai nak operate.. tapi sekarang alhamdulillah.. da stop... ada rahsianya if nak sembuhkan tonsil tanpa operate.. dan operate pun belum tentu da taknaik.. memang sejarah hitam la kalo naik balik.. hhuuuhuu. do contact me okeh 010-9333205

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...