Thursday, June 28, 2012

Status Memperli Mengundang Perbalahan



Assalamualaikum dan salam sejahtera


Dalam kehidupan sekarang ni penggunaan laman sosial semakin berleluasa. Facebook, twitter dan banyak lagi. Bagi yang menggunakan dengan sebaiknya untuk berniaga atau berinteraksi dengan sahabat dan keluarga takpe lah. Tapi bagi sesetengah mereka yang agak 'bijak' menyalurkan perasaan amarah mereka di sana amatlah tak berperikemanusiaan.


Bayangkan perli memerli di laman twitter dan facebook yang boleh orang lain baca dan kenal pasti siapa yang dimaksudkan amatlah teruk. Pernah juga ada seorang tu mengalami benda macam ni. Akibat salah faham ada yang sanggup up status menjatuhkan maruah yang membuatkan orang yang baca pun tau siapa yang tuan diri maksudkan. Malu? sangat malu la hamba Allah ni. Tapi malangnya bila dia dah minta maaf dan tau itu hanya salah faham, status tu dia tak delete. Perasaan? sangat terluka dan tercalar. Kemesraan seperti dulu tak mungkin dapat dirasai kembali.


Salah faham boleh diperbetulkan, bagaimana dengan luka dijatuhkan maruah diri? Belum tentu orang bijak itu akan bijak dalam tindakannya. Benarlah kata orang...time orang tu marah la kita mampu menilai siapa diri dia.


Banyak perbalahan berlaku dari perli memerli ni laman sosial ni. Ipar duai pun ada juga berbalah menerusi laman sosial ni. Orang ni twit itu..orang tu twit ini...kesudahannya perbalahan jadi makin teruk. Masing masing cuba jatuhkan maruah satu sama lain. Yang kusut makin tersimpul. Wallahualam...



www.tips-fb.com

20 comments:

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

awak..saya sokong...betul tu...elakkan aktiviti mcm tu

bersama kak Es said...Reply To This Comment

paling teruk kalau tengok suami isteri bergaduh...hampeh !!

gunakan FB atau twitter utk perkara yg berfaedah. Agak2 tak de apa nak diperkatakan...diam itu adalah lebih baik kan

Cikpuan rara said...Reply To This Comment

hmm kena lah berjaga jaga kalau nk update.tp kalau dh salah tu mst lah terasa kan.hehe

THE LEKAT LEKIT STORY said...Reply To This Comment

klau sy kena perli saya buat tak tau je selagi tak mention nama saya walau sy tau dia perli saya.. biarlah. nak panjang2 cerita malas pulak. Nak gaduh2 kt FB ni.. rasa x berapa minat.

ieda said...Reply To This Comment

tulah akk x suke ber FB dah skrg nie , kadang2 tuu x mendatangkan faedah huhuh

nak2 yg suke letak status mengarut2 tuu ... huhuh

S..U..D..@..I..S said...Reply To This Comment

biarlah yg berfaedah ada juga pahala

Kesuma Angsana said...Reply To This Comment

setuju sgt2.. saya pun dh krg aktif kat FB atas byk sebab!

bersama kak Es said...Reply To This Comment

akak tag LM to join contest...korean beg . Lawa :)

-Sara- said...Reply To This Comment

dorg ni salahgunakan..takyahla sume bende nk luah kt fb..pelik..

blog-tips-kurus said...Reply To This Comment

terlalu terbuka...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@aDisH.sHidAramai camtu..meluat.kita berdua pun terkena kan shida kan?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@bersama kak Esadik comot x pernah jmp lg kak es

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Cikpuan rarabetul2

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@iedabyk merepek merapu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@S..U..D..@..I..Sbetul..moga dpt info buat kwn lain

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Kesuma Angsanakan kan kan?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@-Sara-kurang bijak dik

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@bersama kak Esadik free nnt dik join..

Aisy Nasiha said...Reply To This Comment

manusia ni bila menyalahgunakan teknologi, macam-macam leh jadi.. tak sedar pihak lain mentertawakan perbalahan diorang di Fb r twitter.. bukan ada sesiapa pun yang untung..

Tina Othman said...Reply To This Comment

sebab tu saya malas tgk newsfeed skrg ni, byk sangat benda yg boleh jadi gaduh

bukak fb masuk group je =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...