Friday, June 1, 2012

Teknik Mengasah Minda Bayi-Flash Card



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Tengok dah Syafiq bukan main lagi gaya. Macam sedang baca tembikai...apa dik syafiq? tembikai...hahaha. Ummi dia berangan anak dia dah pandai baca tu semua.



Sebenarnya saya suka bagi adik syafiq main dengan semua flash card ni. Memang dia bukan tengok sangat pun, kejap je dah boring. Tapi kalau nak asah minda anak kecil ni, memang teknik ini adalah terbaik.

Huruf, nombor dan pelbagai jenis gambar boleh kita berikan pada bayi. Alhamdulillah adik syafiq tak masukkan kad ni dalam mulut. Benda lain dia masuk mulut tapi buku atau kad saya pun tak tau kenapa dia tak makan. Bila saya sebut satu-satu perkataan tu yang indahnya dia pandang saya dan seakan-akan faham serta cuba nak sebut juga walau tak keluar pun bunyi dari mulut dia...hihihi

Indahnya saat bersama si manja...ummi gembira, si manja pun turut gembira. Luangkan saat berkualiti bersama simanja walau 10 minit saja. Hasilnya...masyaAllah ! hanya anda yang telah lalui saja akan tau dan mengerti, Insyaallah.....





www.tips-fb.com

9 comments:

Iffah Afeefah said...Reply To This Comment

kalau ayin sume buku die nk makan

THE LEKAT LEKIT STORY said...Reply To This Comment

saya pun nak cuba kat lala.. memang tgh pk nak mula ajar dia dgn buku & kad2 mcm tu. Hope lala x masukkan dlm mulut la..

Muslimah Optimis said...Reply To This Comment

comelnye adik syafiq.. hehehe.. yep2.. rajin2lah sembang dengan adik syafiq ye.. :-) dah boleh ajar membaca dah tu.. suruh dia duduk atas riba, letak buku bagi dia baca dan kita bacakan buku tu..

ada budak 9 bulan dah pandai baca tau.. hehe.. cuba cari kat youtube.. rasanya ada.. tapi bukan anak malaysia lah.. dah boleh eja perkataan simple

Kakzakie said...Reply To This Comment

Khusyuk benar Syafiq macam dah pandai membaca betul-betul. Tengok mulut dan mata dia... cute kan:)

~ yus ~ said...Reply To This Comment

sama dengan Arif. Ada juga saya beri dia bermain dengan flash card, macam tahu je apa yg d tengok. Tp bila dia dah boring, habis dia baling serata rumah, sepah...huhu

amengs88 said...Reply To This Comment

I Follow... hehehehe datang la singgah ke blog newborn sya.. hehehe

deno said...Reply To This Comment

nanti bila dan boleh bercakap mesti penat akak melayannya kan.. time pelat tu seronok dengar :)

-gedek! said...Reply To This Comment

ingatkan ada flash mob je...?

kiera'sakura said...Reply To This Comment

kan kak best klu dpt ngajar masa diorg baby2 nie.. dh la comel lak tue grrrrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...