Thursday, August 2, 2012

Biskut Raya


Assalamualaikum dan salam sejahtera 


Beberapa sahabat dah mula tanya u buat biskut apa dah? kuih raya dah mula buat? awak wat biskut apa ek nanti? macam-macam soalan mereka tanya. Siyes ni nak cerita, LM tak pandai buat biskut raya. Dulu kalau buat pun cornflakes madu dan biskut arab sebab anak dan suami suka sekut tu je, dulu order tart sebab suka makan dan tak pandai buat.


Tapi, kat Qatar tak raya macam kat malaysia, so memang takda la buat biskut raya pun, sekadar buat sejenis dua dan angkut je kerepek dari malaysia sekotak dua..haha.


Tahun ni memang tak larat sangat, keadaan macam tak mengizinkan. Tapi sebab anak dah besar dan dah pandai makan, kena buat la kot cornflakes madu duk mereka, biskut suji arab untuk hubby, sebab dia suka dan itu kuih kenangan mengingatkan saya pada arwah nenek. Dan dah ada beberapa kilo jem nenas nak mengetart la nanti. Tapi butter tak beli lagi.


Jangan la tanya saya pasal buat-buat biskut ni ye, memang saya tak pandai buat biskut raya. Pandai makan je. Tapi kena ada biskut sejenis dua untuk tetamu mana tau ada jiran datang nanti takda apa nak hidang. Dah biasa duk qatar tak beraya benar, rasa cam pelik lak raya kali ni. Duit raya kena sedia banyak ye? jimat jimat jimat..semua kena sederhana raya kali ni. Baru beli kereta, baru beli rumah, nak renovate umah...smua tu pakai duit. So raya kita bersederhana saja ye anak-anak. No open house, nak datang raya silakan, tapi call dulu. tu je la...

www.tips-fb.com

18 comments:

Kakzakie said...Reply To This Comment

Lagilah rumah baru ramai anak-anak suka nak beraya. Kalau kakak biasa abang bagi budak-budak yg keluar-masuk rumah 2 ringgit sorang. Kalau kira jumlah mereka kakak rasa kena stand-by at least 600 ringgit dik. Budak-budak kan sekali datang 6-7 org. Dia bukan kira kenal ke tidak. Yg dia nak duit raya. Kadang tu biskut tak dicuit pun. Dah minum nanti dia kata "Uncle dah nak balik"..

Sunah Sakura said...Reply To This Comment

kakak nak kek lapis tak? nanti kita nak pos isnin 13hb kalo mauu..hehehe..

kiera'sakura said...Reply To This Comment

kira x buat biskut tapi cadang balik nanti nak buat kek je.. hihihi

Kesuma Angsana said...Reply To This Comment

KA pown macm tu juga, buat biskt 2 - 3 jenis je yg anak2 suka n gerenti abis ! hehehe

qasehraihan said...Reply To This Comment

kita pun suka makan tart dan xreti buat..haha

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/bila-sedara-ultraman-datang-sekolah-saya.html

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Kakzakiekat umah sewa ni tak taulah camne raya nnt kak.sbb blm pernah raya sini tak tau ramai budak ke tak.tp klu hujung mgu mmg kami pun takda umah, mgkn x la ramai budak x kenal jln kot

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Sunah Sakuratq ingatkan akak

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@kiera'sakurawah rajinnyer dia

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...Reply To This Comment

@Kesuma Angsanasamalah kita

izz iizza said...Reply To This Comment

sama la kita...tapi iza up sikit la..jgn kata kuih raya...segala jenis kuih pun iza x reti nak buat..haha

kakchik@ella said...Reply To This Comment

KC tak penah buat cookies, dik. Beli je.

Tihara said...Reply To This Comment

saya nak buat kapkek n biskut komplek je nt :)

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

rine pun failed buat biskut raya nih..ghahaha

Izan Ishak said...Reply To This Comment

izan mmg tak pernah buat biskut2 raya ni miza. semuanya beli aje. kerepek plak wajib ada...

deno said...Reply To This Comment

wah biskut cornflakes! bestnyeeee :)

Aisy Nasiha said...Reply To This Comment

Dh kira kategori rajinlah Lm ni, buat beberapa jenis utm family... Tahun ni dpt pengalaman lain lah ye, sb dh lama duduk qatar tu..mesti ramai saudara dan kwn yg nk dtg umh..

Iffah Afeefah said...Reply To This Comment

erm br nk buat gathering raye kat umah akk hehe

Peri PiA said...Reply To This Comment

btl,brserdehana lbh baik

pia pon ade sikit2 ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...