Sunday, October 14, 2012

Tips Makan Luar Bersama Anak Kecil


Assalamualaikum
Makan di luar bersama anak kecil yang lasak macam syafiq memang perlu ikuti tips mudah kalau nak makan dengan aman dan kenyang.

Budak lasak macam syafiq bukan nak duduk lama dalam kerusi baby tu, kejap je dah boring. So sebelum keluar, barang yang wajib LM bawa adalah
1. Sebotol susu
2.2-3 jenis mainan
3.2-3 buah buku bergambar(buku baby)



Tengok tu.. Dia boleh duduk diam sementara menanti hidangan sampai. Bila dah sampai makanan boleh suap dia sambil baca buku. Ops buku tersebut haruslah buku yang berlainan dari yang dibaca di dalam kereta semasa datang ye bagi mengelakkan si comel bosan terhadap bahan tersebut.

Ada orang suka makan bergilir, maaf LM tak minat makan bergilir dari zaman anak seorang. Suka makan berjemaah dengan laling. Hanya makan bergilir di rumah orang lain dan mertua saja. Sebab takmo mereka rimas syafiq meragam depan makanan. Kalau umah sediri atau rumah bonda biasanya makan berjemaah sebab boleh didik anak adab di depan makanan sejak dari kecil.... Betul tak?
www.tips-fb.com

11 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...Reply To This Comment

tetap makan bergilir jugak kak.. lala jenis bg mainan ke hapa ke semua sekejab je dia hadap lepas tu dia buang.. dia nak gerak jugak sana sini..

Nida Husna said...Reply To This Comment

tips yg berguna bila dah ada anak nanti hehehe

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Setuju...since ank kami kck2 klu.mkn kt luar..xpnh mkn bergilir2..nti jd xbest..

Tihara said...Reply To This Comment

bagus jugak tip2 ni..tq :)

kiera'sakura said...Reply To This Comment

thanks kak tip nie. kira pun xsuka tgk yg mkan bergilir nie. nak elakkan klu boleh huuu

Aishah Jahirah said...Reply To This Comment

tips yg berguna...:)

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

mudah nya mcm nie...

Iffah Afeefah said...Reply To This Comment

tips terbaikla kak

ayin pon aktif smcm je nk capai memacam

zila manaf said...Reply To This Comment

anak umii...hihi perasan ade anak jap ;0

syariena said...Reply To This Comment

Trend org skrg bukak ipad kasi tgk kartun.ok gak sbb bdk2 mmg x meragam lgsung dr mula smpai sudah mkn tp sy x brapa suka sbb kat rumah pun mmg dh tgk tv.sy bwk krayon n kertas lukisan biar diorg leka melukis.

Rozuan Ismail said...Reply To This Comment

wah tips yang berguna. lepas ni syafiq dah x meragam dah =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...