Tuesday, July 30, 2013

Almond London


Assalamualaikum

Minggu terakhir sebelum pulang ke kampung membuatkan hati kami melonjak- lonjak untuk buat biskut raya.

Semalam maisarah minta buatkan almond london. Dulu pernah cuba buat tapi rupanya hodoh. Coklat tak cantik dan biskutnya besar gedabak. Masa gentel tu elok je tapi bila dah siap bakar seketul bukan main besar.. Hehe.

Maka semalam belajar buat almond london. Resepi rujukan pastilah dari blog CM .. Beliau kan sumber rujukan saya..

Terliur tengok biskut nya lawa di link
http://www.tiffinbiru.com/2011/08/almond-london-for-lady-almond.html?m=1

Ini yang dah siap... Tak la kemas, memang gagal bab siram coklat. Hihi. Comot jari smua



Apa yang saya perhatikan, buatnya tak la susah. Cuma remeh la sikit. Modal pun agak besar tapi berbaloi sebab muai sangat. Kalau nak sedap buat sendiri memang berbaloi.

Resepi yang saya rujuk dari blog Che Mat Gebu adalah

125 gram butter
75 gram gula kastor
225 gram tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh empleks
1 kuning telur
Almond secukupnya- bakar dlm oven

Almond cincang untuk hiasan
Coklat masakan 300 gram
Shortening satu sudu kecil

Saya guna cara kak ayu citarasa rinduan untuk airkan coklat. Saya panaskan coklat kaedah double boiler dengan menggunakan oven. Lebih cepat dan mudah.

Alhamdulillah resepi dan tips dari blogger yang tak lokek ilmu telah buat saya berhasil membuat biskut kegemaran saya ni. Terima kasih atas perkongsian kalian.


www.tips-fb.com

3 comments:

aDisH.sHidA said...Reply To This Comment

awak..kita pun guna resepi nie..memang kena dengan tekak nie....heehe..

Sidratul Muntaha said...Reply To This Comment

emplex tu yg buat dia rangup
ade orang pakai cookies flour je
btw
mmg renyah sikit buat benda ni
tu psl dulu suke sgt mkn
lelama lps thu susah and tak bape sedap baut sendiri
trus mcm mls nk buat kuih ni

deno said...Reply To This Comment

almond london! suka2..!^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...