Wednesday, September 11, 2013

Waffle Rangup


Assalamualaikum..

Petang tadi teringin nak makan waffle panas2 rangup bersama kaya. Dalam kepala otak ni duk teringat kaya yeo's ada berkurun dalam peti ajaib (kabinet) dapur tu.



Maka siap la waffle yang hangus2 gini untuk saya

Okey yang ini siap bersos coklat dengan jem strawberry malaikat2 kecik di rumah ni punya ye



Selongkar bagai nak rak sekali tengok takda dah kaya saya.
"Err hantu mana yang curik kaya aku ni?"

Puas saya bebel sorang2 padahal saya je yang tau keluar masuk stok barang rumah ni.. Hihi. Rupanya dah guna masa buat kek lapis haritu. Ahaha, padan muka!

Tak dapat la makan dengan rakus. Sentap!

Takpa, malam nanti pi beli kaya boleh makan tak ingat dunia:)

Resepi?
Camni ye nak cerita. Resepi ni saya jumpa kat satu blog tu. tapi ada orang komen dia kata itu resepi dan ayat dia. So maknanya dia punya entri kena copy, dengan ayat2 sekali.. Huhu.

Saya cuba klik link tu tak dapat ke blog beliau. Apa pun saya cuba kongsikan ilmu tu buat semua dan minta halal ye kepada empunya resepi. Moga kawan lain dapat buat waffle rangup ni jugak . Hanya Allah yang dapat membalas jasa baik awak sudi share resepi ni sebab memang betul ianya garing dan rangup.

Bahannya:
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh mauripan
1/2 sudu teh garam
Saya letak 3 sudu makan gula( lupa resepi asal brp)
Susu 1/2 cawan( habis stok, saya guna bancuhan susu tepung je)
Telur sebiji
Air suam 1/2 cawan( saya guna 1 cawan suku)
3 sudu makan mentaga cair

Aduk semuanya dan biarkan 10 minit.

Perhatian ye kawan2, lepas angkat waffle tu pastikan kipas2 sket sebelum letak atas pinggan. Takut wap panas tu buat ia tak garing nanti.

Selamat mencuba juga te kawan2.
www.tips-fb.com

8 comments:

ejulz said...Reply To This Comment

terbaek.. dulu pernah teringin nak beli waffer maker ni.. hehe..

Aisy Nasiha said...Reply To This Comment

Aala teringi nak makan waffle pulak bila tgk ni... dah lama saya tak buat..beli alatnya tapi buat dua tga kali je... nak try resepi yang ni pula kalau rajin nak buat lain kali..

LM sama taste dgn suami saya, suka waffle kaya.. saya lagi suka dengan jem atau dengan coklat..

deno said...Reply To This Comment

yummmy! deno suka makan bersama peanut butter

missShila Nget said...Reply To This Comment

sedapnye sis lm..

nyummy..!

lama dah tak makan waffle..

ana said...Reply To This Comment

Salam tuan punya tanah
Nk cooy resepi ye sbb sya penah wat wafle rangup kena buh yis tk kisah la mauripan ke apa tp yis kering. Tp resepi sya dh ilng sbb hp masuk servis hri tu hu3... So jumpa yg ni sukenye sya sbb stok yis byk kat rmh ni....tenkiu ye share. Mintk halal....

Tina Othman said...Reply To This Comment

Sedapnya, best tu sb homemade

Anonymous said...Reply To This Comment

Salam... sy Rafiza..ada copy resepi ni utk kegunaan sendiri dan beri pd anak2 sy di maahad tahfiz untuk diaorang buat sendiri....mohon halalkan yer...terima kasih.

Anonymous said...Reply To This Comment

salam...sy Fiza ada copy resepi utk kegunaan sendiri...dan baru2 ni sy ada beri pd anak2 di maahad tahfiz utk diaorang buat sendiri...mohon halal yer...terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...