Tuesday, October 29, 2013

Kek Oren Gebu


Assalamualaikum

Hai semua.
Petang tadi dah dekat nak maghrib teringin nak buat kek oren kegemaran kami. Biasanya LM memang buat kek oren ni time semua isi rumah ada sebab nak makan panas- panas dan sambil menikmati kerangupan keraknya. Perghhh



Tu dia kek oren saya.

Kek oren ni kek zaman dulu- dulu. Tapi LM ubah sikit bahannya untuk rasa gebu tak la kesat di tekak. Incek suami dan ayah LM kalau bagi kek ni memang tak toleh kiri kanan dah.

Bahan buat kek ni simple je.. Ye lah kek zaman dulu mana ada pakai banyak bahan. Dulu masa duk terengganu kalau buat kek ni bagi separuh ke rumah jiran saya kak muhaini. ye lah masa tu anak dua kecik- kecik mana habis nak makan sendiri:)

Alang- alang dah upload gambar LM share resepi sekali ye.

1 cawan Gula caster
1 cawan butter( jika tak suka butter boleh tukar kepada margerin)
4 telur B
Dua biji perahan jus oren bersama parutan kulitnya
Dua cawan tepung kek( LM guna blue key)
1 sudu kecil ovallate(LM tambah biar lembut.jika tak suka boleh skip)
1 sudu teh esen vanila

Caranya: seperti biasa putar butter bersama gula caster hingga kembang . Sementara menyediakan adunan kek jangan lupa panaskan oven. LM guna 170 degree selama 45 minit.

Setelah kembang masukkan telur satu persatu. LM masukkan telur selang seminit tiap biji telur. Kemudian masukkan jus oren tadi bersama kulitnya, esen vanila dan akhir sekali masukkan tepung kek. Alas loyang dengan kertas minyak dan terus bakar kek. Masa membakar bergantung kepada saiz loyang dan ketebalan kek.

Jika kalian gunakan cawan besar atau mangkuk sila tambah bilangan telur

Tadi ayah dah komen kat fb katanya dia suka kek ni. Hehehe.. Ye ayah, kan kaklong selalu buatkan untuk ayah. Nanti balik kampung kaklong buat lagi:)




www.tips-fb.com

1 comments:

Aisy Nasiha said...Reply To This Comment

Nampak sedap je LM .....terus saya jadi rindu masa remaja.. angah saya dulu2 masa belum kawin suka masak kek ....seronok makan kek panas2... mak saya pun penah cakap yg dia rinddu masa angah rajin masak macam dulu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...