Monday, December 2, 2013

Roti-Cara Buat Water Roux


Assalamualaikum..

Biasanya kebanyakan resepi roti yang gebu menggunakan water roux. Dulu, masa baru belajar buat roti LM ronda banyak mall senata- mata nak beli water roux. Bila tau apa itu water roux rasa kelakar la pulak sampai cari di kedai. Hahaha




Ini lah rupa water roux yang LM buat tadi. Selepas di buat biar sejuk sebelum guna dan boleh simpan 2-3 hari dalam peti sejuk.

Caranya mudah saja. LM guna 20 gram tepung gandum yang di campur 100 gram air. Masak dengan api perlahan hingga kental dan sedikit mendidih. Terus matikan api.

Bila guna kaedah water roux, kita akan dapat roti yang hasilnya sungguh gebu. InsyaAllah.. Lepas ni tak perlu beli roti kat kedai.
www.tips-fb.com

5 comments:

Kakzakie said...Reply To This Comment

Dah pandai buat lagi mudahlah ye dik.. kakak buat roti tak letak pun..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Rin nk mkn roti beli je..haha..sbn nk buat ovem pun takde LM..huhu

Lydia Miza said...Reply To This Comment

@Kakzakie#form adik pun baru pertama kali buat kaedah ni kak

Lydia Miza said...Reply To This Comment

@Chekgu Azrine#form kebetulan free x busy tu yg rajin sket nk buat rine. Saja suka2

Norhaslinda abdul rashid said...Reply To This Comment

SEDAPNYA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...