Thursday, April 23, 2015

Mari Membodek

Assalamualaikum..

Marilah kita membodek !

Ahaha.. Bahaya bab bodek ni kan? Diri sendiri dapat hasil, bos sayang tapi orang sekeliling benci kat kita.

Uik? LM duk bertapa kat rumah nak bodek sape?

Kisahnya duduk rumah pun ada gak bodek membodek ni. Bila ank- anak buat baik, perangai bagus, elok solat , bangun tak meragam dan lain2.. Maka ummi reward dorang. Tu saja ayat yang diulang- ulang sejak seminggu ni.

Maka.. Si kakak besar dah dapat habuannya. Bodek ummi tanpa dibenci oleh adik beradik lain dengan cara yang cukup mudah . Ye kan?

So.. Kisah orang gaji yang takda telekung.. Tudung hanya sehelai.. Dah cerita kat sini beberapa kali, memang la sangat menguji kesabaran dan ketahanan mental bila nak didik dia pakai tudung dan solat. Telekung aku habis bunga purple jadi pink air asik di clorox aku diamkan je lah janji ko nak solat.

Berbalik bab habuan... Sebab asik ulang ayat tu kat anak2, bila ada yang lambat solat terus cakap jangan harap nak dapat baju baru... Bla bla bla.. Mungkin si orang gaji ni termakan jugak ayat manis tu. Seminggu ni dia bodek LM kemain lagi. Ye la.. Sejak kes i sentap dia ngaku dia akak masa peniaga handbag tanya dia tu anak akak ke? Dia ngaku majikan dia ni adik dia. Terus sabtu malam dan ahad lepas tu keluar je memang LM tak angkut dia.

Ye.. Hakikatnya memang LM bersuara juga bila peniaga tu tanya lagi sekali LM ni ye ke adik maid? Memang LM terus cakap yang LM ni majikan dia . Tapi.. Hati ni sakit sangat sebab dia dah melampaui batas. Dah la dia takmo angkut barang masa shopping sabtu tu.. Katanya nak pengang camne dengan handbag dia lagi( dia beli handbag sabtu tu)

Beg baby qila bergilir bawa dengan adik ad. Stroller adik ad tolakkan. Ummi bawak plastik baju kakak dan kotak kasut yang ummi baru beli. Kau takmo bawak takpe lah kan.. ( nanti aku balas dendam. Hati berkata.. Wahaha). Dia ni tiap minggu memang lah asik nak jalan je. Asik tanya minggu ni kita ke mana? Tesco kat mana? Bila nk gi giant aku nak carik blouse? Tu jelah ayat dia.

Bila encik Z ada masuk je waktu dia terus solat maghrib. Azan je isya' terus dia ambik wuduk. Bagus kan dia? Tapi bila takda bos besar... Kita suruh stop kejr kejap solat lah zohor atau asar dulu mampus dia tak solat( rasa nak pijak bagi leper je.. Haa karang kata kes dera pulak kan?)

Lantak kau lah nak solat ke tak. Takkan tiap waktu asik nak paksa suruh solat kot? Malam sabtu yang pertama kali kami keluar makan tak bawa dia tu sibuk sangat dia iron baju mampus dia tak solat walau dah suruh dua tiga kali. "Takpa.. Biarlah ".. "Nanti aja..". Tu jelah ayat dia. Dekat isya' kami gerak memang dia tak solat juga. Makan pun tak. Protes kena tinggal? Lantak kau lah bibik!

Jadiknya.. Bila dia asik dengar bab solat diambik kira dalam menerima habuan, tup tup solat zohor pulak makcik tu arini. Uik?? Kagum kejap!

Bukan LM tinggal dia berlapar takda makanan. Nak tinggal pun kita pakai otak juga siapkan makan dia. Kita pun nak masa berkualiti dengan anak kita juga tanpa orang luar. Ye tak?

Pembantu rumah tempatnya di rumah. Bukan asik nak meronda kat mall balik pukul satu dua petang, siapa nak mop mencuci semua tu? Bangun pun pukul 6 lebih berkejut. Kalau tak kejut dia hantam membura sampai tujuh lebih. Dia ingat kita tak hendam dia kot?

Makanya.. Dengan keras hati malas nak layan kerenah dia. Sibuk nak survey Oppo, nak tengok rantai silver, nak gelang silver..

Biarlah bos besar dia yang layan kerenah orang gaji tua dia tu. LM malas dah kot.. Dia memang tak hormat LM sebagai majikan so apa je yang LM nak dia buat LM arah saja lah . Hati tak suka tapi kenalah borak dan senyum cakap lembut berlapik. Tapi bila orang dah pijak dan tunjuk tak hormat kita... Memang la kena berhati- hati. Bosan nak layan. Hurmmm...

Hari ni tanya lagi minggu ni nak gi mana. Diam je buat tak dengar. Pastu tanya lagi. Grrr. LM jawab je anak tuisyen minggu ni kot.
www.tips-fb.com

7 comments:

ejulz said...Reply To This Comment

cari orang lain je kak LM.. hehe

ejulz said...Reply To This Comment

44 pemenang dicari!!!

Antara hadiah2 yang bakal dimenangi:
- Kain Batik Sarawak - 1 pemenang
- Kain Pelikat - 2 pemenang
- Minyak Angin Aromaterapi Fresh Care / Safe Care / Javaspa - 1 pemenang
- Pin Shawl - 2 pemenang
- Blause - 1 pemenang
- Skirt Labuh Lcyra - 1 pemenang
- Cash RM30 - 1 pemenang
- Cash RM10 - 2 pemenang
- Topup RM10 - 3 pemenang
- PVC Keychain - 30 pemenang

Jemput join segmen bagi yang belum join. "SEGMEN : Ucapan Hari Lahir Buat 'Si Lala' Pada 13 Mei" Tq..

Mummydearie said...Reply To This Comment

Dah ketagih keluar hujung minggulah tu. Jangan disurvey apa kemahuannya tu, LM. Nanti jadi makin lemak. Asal dia tak pandai buat muka simpati kat suami LM sudahlah. Kang kalau kita cakap lebih, suami kata kita jahat pulak. Dah, tak payah susah hati nak bagi muka sangat kat MAID macam ni. Dia nak protes ke, nak mogok lapar ke, nasiblah. Sakit hantar spital pastu tolak duit gaji. Confirm tak berani sakit!

ummi aqilah (LM) said...Reply To This Comment

Klu carik lain lesap la duit beli dia beriban aritu ejulz

ummi aqilah (LM) said...Reply To This Comment

Tu la psl. Malas nk layan. Kita byk urusan nk siapkan kain utk rasa .. Pakaian baby pun smua dh sendat. Klu duk ngekor dia ke hulu hilir belek barang bila masa nk luang utk mesra ngan ank ? Habis masa kat luar je lah manja2 ngan dia.

Kira Sakura said...Reply To This Comment

huuuu payah jugak ada maid ni. mesti sometime akak rasa mcm akak nak buat keja sendiri. xyah maid pun takpe kan huuuu. kita pulak tumpang sakit hati sekali denganrnya

fRaMe+LenSeS said...Reply To This Comment

jenuh. ada jugak maid camtu kan? nasib la maid kami rajin. tak suh sapu pn dia sapu. ng kaki kerusi pn jadi dia punya vacuum. kakakakaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...